Ξέρω τι θα διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι: Έλενα Παπαδοπούλου, ιδρύτρια του Radio Athènes

Marcel Proust, Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

Οι πρώτοι δύο τόμοι είναι στη βιβλιοθήκη μου από το 1999! Δεν είχα τολμήσει να ξεκινήσω νομίζοντας πως δε θα είχα πότε αρκετό χρόνο να ολοκληρώσω και τους επτά τόμους. Είμαι στη σελίδα 433 του Ἁπο τη μεριά του Σουάν (1913) και ανυπομονώ να ξεκινήσω το Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών. Εχω ήδη παραγγείλει και τους υπόλοιπους πέντε.

Moyra Davey, Index Cards, Fitzcarraldo Editions, 2020

Η γραφή της Moyra Davey με είχε τραβήξει από τότε που διάβασα Les Godesses/Hemlock Forest, όπου αναμιγνύει προσωπικές αφηγήσεις με σκέψεις για άλλους συγγραφείς, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες. Σε αυτό το νέο βιβλίο συνεχίζει να δείχνει τη στενή σχέση της τέχνης και της ζωής. Η γλώσσα της ως συγγραφέα είναι τόσο ελκυστική όσο και αυτή που χειρίζεται μέσω του εικαστικού και κινηματογραφικού της έργου.

Barbara Burman και Ariane Fennetaux, The pocket: a hidden history of women’s lives, 1660-1900, Yale University Press, 2019

Πριν καθιερωθούν οι ενσωματωμένες τσέπες στα ρούχα, δενόντουσαν στη μέση είτε πάνω από τη φούστα είτε κάτω από την ποδιά και γέμιζαν με διάφορα προσωπικά αντικείμενα, μικρά εργαλεία και απαραίτητα, όπως κλειδιά. Η μελέτη αυτή για την τσέπη διευρενά τις πρακτικές κατανάλωσης, την εργασία, την κοινωνικότητα, το απόρρητο, την ταυτότητα, μπλέκοντας την τέχνη με την κοινωνική και την υλική ιστορία.

Επιμέλεια στήλης: Ιωάννα Γκομούζα

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης