Empaquetage, 1960 © CHRISTO 1960. ΦΩΤΟ: DIDIER GUICHARD

Ο Christo και η Jeanne-Claude στο Παρίσι

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 249 των Νέων της Τέχνης (15 Μαρτίου 2020) 

Γνωρίζονται στη γαλλική πρωτεύουσα το 1958 και διαπιστώνουν ότι έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά, ημέρα και ώρα – εκείνος στο Gabrovo της Βουλγαρίας, εκείνη στην Καζαμπλάνκα. Ο Christo και η Jeanne-Claude, ένα από τα πλέον διάσημα ντουέτα (στη ζωή και στην τέχνη), άρχισαν να συνεργάζονται το 1961 και έως το 2009, οπότε πεθαίνει η Jeanne-Claude. Ωστόσο, το πρώτο φιλόδοξο πρότζεκτ τους, να αμπαλάρουν με ύφασμα την Αψίδα του Θριάμβου, θα υλοποιηθεί φέτος το φθινόπωρο, 60 χρόνια μετά.

Empaquetage, 1960 © CHRISTO 1960. ΦΩΤΟ: DIDIER GUICHARD

Ενώ τα εκτός πόλης μνημειακά έργα τους συνδέονται κυρίως με το κίνημα της land art, η έκθεση στο Πομπιντού εστιάζει στο «πακετάρισμα» και στο πώς αυτή η χειρονομία εξελίχθηκε από το 1958 ως σήμερα, στο Παρίσι. Καθημερινά αντικείμενα αμπαλάρονται με ύφασμα ή χαρτί, λακαρισμένο και πλυμένο, κατόπιν δένονται σφιχτά με σκοινιά. Δεν μαντεύουμε τι περιέχουν. Από τις πτυχώσεις και τους τόσους κόμπους του πακέτου εικάζει κανείς ότι αυτή η προσωρινή προστασία φέρει μια μορφή επείγοντος ή εξαίρεσης. Τα εν λόγω γλυπτά, που ο Christo δημιούργησε μεταξύ 1958-1961, εκτίθενται για πρώτη φορά και συνιστούν τα πρώτα τυλιγμένα έργα του. Είναι διακριτή η συγγένειά τους με το παρισινό κίνημα του νέου ρεαλισμού, αλλά και την ιταλική arte povera. «Δεν με ενδιαφέρει να φτιάχνω αντικείμενα, με ενδιαφέρει μόνο η υφή», λέει ο καλλιτέχνης.

Από το 1961, εγκαταλείπει τη μικρή κλίμακα, το γλυπτό ως εξημερωμένο αντικείμενο και βγαίνει  στην πόλη. Με τη συνοδοιπόρο του στήνουν βαρέλια μπλοκάροντας περάσματα και «ντύνουν» ιστορικά κτίρια, όπως τη γέφυρα Pont Neuf (1975-1985). Η αρχιτεκτονική γίνεται γλυπτό και απεκδύεται το λειτουργικό χαρακτήρα της, μοιάζει με έργο τέχνης πριν τα αποκαλυπτήρια ενώ έχει ήδη αποκαλυφθεί. Οι παρεμβάσεις διαρκούν δύο βδομάδες και από αυτές επιβιώνει μόνο η μνήμη του γεγονότος και η τεκμηρίωση: φωτογραφίες, σχέδια, κολάζ – αυτά θα δούμε και στο Πομπιντού. Όλα ξεκίνησαν στο Παρίσι και συνεχίζονται σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, ξεπερνώντας κάθε κλίμακα.

Christo et Jeanne-Claude : Paris! / Centre Pompidou, Παρίσι, Μέχρι 19/10

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης