Μια συλλογή… Holy Grails από φανς του Ιντιάνα Τζόουνς, πολύ μακριά από την Πολωνία (photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Βρίσκεται το Holy Grail στην Πολωνία;

Mια κρύπτη κάτω από ένα παρεκκλήσι των Ναϊτών Ιπποτών έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων

Το όνομά του έχουν τραγουδήσει ποιητές, από τον 12ο αιώνα κιόλας, και συνθέτες του διαμετρήματος του Βάγκνερ. Στο κατόπι του έχουν ριχτεί μυθικοί ιππότες, οι Monty Python, και ο Ιντιάνα Τζόουνς αυτοπροσώπως.

Το Holy Grail, το θρυλικό δισκοπότηρο, το οποίο λέγεται ότι χρησιμοποίησε ο Ιησούς κατά τον Μυστικό Δείπνο, είναι ίσως το πιο περιζήτητο κειμήλιο της χριστιανοσύνης.

Οι θρύλοι και οι θεωρίες συνωμοσίας για το πού θα μπορούσε να βρίσκεται δίνουν και παίρνουν τοποθετώντας το από την Ιερουσαλήμ και τη Σκωτία ως το Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ!

Να όμως που τώρα έρχεται και η δυτική Πολωνία να προστεθεί στο χάρτη, μια περιοχή όπου κατά την περίοδο των Σταυροφοριών εγκαταστάθηκαν Ναϊτες ιππότες κι έχτισαν τα οχυρά και τους ναούς τους.

Ένα τέτοιο παρεκκλήσι, ο Άγιος Στανισλάβος στο μικροσκοπικό χωριό Chwarszczany στη Δυτική Πομερανία, βρίσκεται στο επίκεντρο της αρχαιολογικής έρευνας. Χρησιμοποιώντας μέθοδο γεωδιασκόπησης, οι επιστήμονες εντόπισαν το 2019 κάτω από την χτισμένη με κόκκινα τούβλα εκκλησία κρύπτες με τάφους Ναϊτών και πιθανώς ένα υπόγειο πέρασμα.
Σε δηλώσεις του στο CNNTravel, ο αρχαιολόγος Przemysław Kołosowski αναφέρει πως «Σύμφωνα με θρύλους και μεσαιωνικά έγγραφα, υπήρχε ένα πηγάδι κοντά στο παρεκκλήσι. Φήμες υποστηρίζουν ότι το πηγάδι χρησίμευε ως είσοδος σε μια μυστική σήραγγα».

Ένα μυστικό τούνελ, πάντως, διατρέχει υπογείως την πόλη Myślibórz που απέχει μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το Chwarszczany και υπήρξε επίσης βάση των Ναϊτών.

Βρίσκονται άραγε οι αρχαιολόγοι κοντά σε μία σημαντική ανακάλυψη; Η έρευνα θα δείξει. Οι λάτρεις των μεσαιωνικών θρύλων, πάντως, έχουν προσθέσει έναν ακόμα προορισμό στη λίστα με τους ταξιδιωτικούς στόχους τους για όταν λήξει η περιπέτεια της πανδημίας.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης