Φωτογραφία: Robert Cadena

Γιώργος Πετρίδης: Η ομορφιά της ατέλειας

Τα ανθρωπόμορφα γλυπτά που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Πετρίδης στην Αίθουσα Καλογερά της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου μοιάζουν να είναι σε εξέλιξη ή να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεσή του στην Ελλάδα, σε συνέχεια της παρουσίασης της δουλειάς του από την γκαλερί Van Der Plas του Lower East Side στη Νέα Υόρκη. Τα μέταλλα, η τεχνητή οξείδωση, οι βαφές και τα ακρυλικά που κοσμούν τους κορμούς, τα κεφάλια ή ολόκληρες τις μορφές αποτυπώνουν αυτό που τον ωθεί να δημιουργεί: την ατέλεια της ομορφιάς και την ομορφιά της ατέλειας στο ανθρώπινο σώμα και τη ζωή.

«Βλέπω τη γλυπτική ως μία εξερεύνηση της μεταμόρφωσης του σώματος», λέει στα ΝτΤ ο καλλιτέχνης, ο οποίος έχει ως έδρα του τη Νέα Υόρκη και έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου, ζωγραφικής και γλυπτικής στο New York Studio School. Ξεκινώντας συνήθως από ένα ζωντανό μοντέλο για να δημιουργήσει το πρόπλασμα σε πηλό, γύψο ή πλαστελίνη, έπειτα το επεξεργάζεται διασπώντας και σμιλεύοντας τη μορφή έως ότου αυτή να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Διαμορφώνω συνεχώς τη φόρμα σε μια προσπάθεια να την καταλάβω», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι η ανθρώπινη εμπειρία της συναισθηματικής σύνδεσης -ή μη- με τους άλλους είναι αυτό που προσπαθεί να αποδώσει με την εναλλαγή τραχιάς και μαλακής υφής στην επιφάνεια των έργων του.

Παραχώρηση: George Petrides

Στη Μύκονο θα δείξει γλυπτά των τελευταίων δύο χρόνων σε μικρό αλλά και φυσικό μέγεθος -ορισμένα, μάλιστα, από αυτά ολοκληρώθηκαν μέσα στην καραντίνα, όπως το έργο «Frances of Auxerre» (2020), το οποίο αναφέρεται στην «Κυρία της Ωξέρ». Εμπνεόμενος από το γνωστό αρχαϊκό γλυπτό, ο καλλιτέχνης δούλεψε το σχεδόν ενός μέτρου torso μέσα στην καραντίνα μέσω…Zoom. «Ήταν μία πολύ παραγωγική συνθήκη τελικά, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά», σχολιάζει, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι πίνακες και τα σχέδια με πιο «σκοτεινή» θεματολογία που φιλοτέχνησε εν μέσω lockdown έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το συλλεκτικό κοινό.

Τα γλυπτά του Πετρίδη έχουν συχνά αναφορές στην αρχαία ελληνική γλυπτική ή σε πίνακες άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γλυπτό «Katy as the Naked Solicitor» (2019), όπου η στάση της μορφής αποδίδεται στον πίνακα «Naked Solicitor» (2003) του Λούσιαν Φρόιντ, αλλά και το «Litigator at Rest» (2020), το οποίο δανείζεται τον τύπο του από τον «Πυγμάχο των Θερμών» που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Ρώμης. Πολλές φορές, μάλιστα, φιλοτεχνεί και ζωγραφικά έργα στην ίδια θεματική με τα γλυπτά του, ορισμένα από τα οποία θα παρουσιάσει και στη Μύκονο, μαζί με άλλα σχέδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων που θα εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου θα διατεθεί για την υποστήριξη του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

George Petrides / Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Αίθουσα Καλογερά, 11-20 Οκτωβρίου

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης