Τα εγκαίνια της εβδομάδας: Χρωματικές μουσικές, αντι-μνημεία και ξόρκια…

Πέντε ατομικές και τρεις ομαδικές εκθέσεις σε αθηναϊκούς χώρους τέχνης δίνουν το στίγμα της αρχής μιας σεζόν με ιδιαίτερη δυναμική, κόντρα στις αντιξοότητες.

 

Στέλλα Καπεζάνου  «Baby One More Time»

Με τη διεισδυτική ματιά ενός σκηνοθέτη και με πηγή έμπνευσης τον άνθρωπο, η εικαστικός ξετυλίγει τις ζωές των ηρώων της σαν μια ταινία. Υπερβολικά στυλιζαρισμένοι (πλην μοναχικοί) πρωταγωνιστές, σουρεαλιστικά διαμορφωμένο φόντο και σκηνές που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να είχαν συμβεί, εμφανίζουν την γοητεία και το παιχνιδιάρικο ύφος των διαφημίσεων και του branding. Η Καπεζάνου δημιουργεί αλλόκοτους κόσμους κάπου μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, καλώντας τους θεατές να καταλήξουν στη δική τους αντίληψη και ερμηνεία των έργων της

Evripides Art Gallery Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι. Από 8 έως 31 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 – 20:30, Σάββατο 11:00 – 16:00.

 

 

 

Nel Aerts  «Inner Wavy Turmoil Baby»

Πρώτη ατομική της Βελγίδας εικαστικού στην Αθήνα με μεγάλους και μικρότερους πίνακες σε ξύλινα πάνελ, κολάζ και παλαιότερα έργα που η καλλιτέχνιδα επεξεργάστηκε ξανά. Δουλεύοντας σε ξύλινα πάνελ, οι χαρακιές και τα cutouts γίνονται πολύ σημαντικά στοιχεία στην επιφάνεια των έργων της. Η Aerts γοητεύεται από την ιδέα της δοκιμής και του λάθους, των μικρών ελαττωμάτων και της λεπτής γραμμής όπου η παραμικρή προσθήκη μπορεί να αλλάξει την πορεία ή την προβλεπόμενη διαδρομή ενός έργου. Μαζί με τους πίνακες και τα κολάζ, έξι σκαμπό στο  χώρο της γκαλερί έχουν χρηστικό ρόλο ενώ μια αλυσίδα συνδέει κάθε ένα από αυτά με ένα μοναδικό σχέδιο, φτιαγμένο με την τεχνική της πυρογραφίας. Ο θεατής καλείται να πάρει ένα κομμάτι χαρτί και να αποτυπώσει το υπάρχον σχέδιο.

Eleni Koroneou Gallery  Δημοφώντος 30 & Θορικίων 7,  Θησείο. Από 9 Οκτωβρίου έως 5 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 18:00, Σάββατο 12:00 – 16:00.

 

Εις το όνομα….

Πώς αντιμετωπίζουμε το σπουδαίο, το σημαντικό πριν αυτό γίνει τέτοιο. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε το εν δυνάμει «μεγάλο»; Το απορρίπτουμε από φόβο μήπως χάσουμε τη δική μας υπόσταση; Το ξορκίζουμε; Το φτύνουμε να μην το βασκάνουμε ή ρίχνουμε μαύρη πέτρα πίσω μας να μην το ξαναδούμε; Ερωτήσεις χωρίς απάντηση και απαντήσεις με άπειρες ερμηνείες. Είκοσι δύο ιστορίες, είκοσι δύο καλλιτέχνες αναπτύσσουν από κοινού και ο καθένας ξεχωριστά τα έργα και τις εγκαταστάσεις τους σε μια σπονδυλωτή έκθεση (σε διοργάνωση APART Art Research & Applications), σχετικά με την πίστη, την απιστία τη βασκανία και άλλα θαύματα, στα δωμάτια και τους χώρους ενός επιβλητικού τριώροφου κτιρίου του μεσοπολέμου που σχεδιάστηκε για κατοικία και αργότερα στέγαζε εργαστήρια και καταστήματα εκκλησιαστικών σκευών. Την έκθεση διοργανώνει  επιμελείται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και τον συντονισμό έχει η Φωτεινή Καπίρη.

Απόλλωνος 25, Πλάκα / Μητρόπολη. Από 9 έως 18 Οκτωβρίου.  Ώρες λειτουργίας:  Δευτ. – Παρ.18:00 – 21:00 Σαβ. & Κυρ. 12:00 – 16:00 με ραντεβού: info@apart-network.gr / office@cheapart.gr

 

Sam Friedman  «Island»

Πρώτη ατομική του Αμερικανού Sam Friedman στην Αθήνα, η έκθεση στα Δύο Χωριά του Ψυχικού, αποτελείται από νέους πίνακες που επικεντρώνονται σε καταγραφές της φύσης και απεικονίσεις φυσικών φαινομένων. Η έκθεση απλώνεται στο χώρο με άξονα τις αποχρώσεις των έργων, έτσι ώστε η θέαση της να προκαλεί αντιδράσεις ανάλογες με ακρόαση μουσικής. Θέματα και μοτίβα, χρώματα και συναισθήματα εμφανίζονται ξανά και ξανά, ελαφρώς διαφορετικά αλλά φορτισμένα με την ίδια ενέργεια, ενωμένα μαζί σε έναν ατελείωτο κύκλο επανάληψης, μετάλλαξης, αλλαγής και ξανά επανάληψης.

Δυο Χωριά  Athens Project Space  Μαντζουράκη 16, Π. Ψυχικό. Από 7 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 19:00, Σάββατο 11:00 – 15:00.

 

 

Ηλίας Παπαηλιάκης  «Τα θεωρητικά αντικείμενα»

Έργα της τελευταίας τριετίας ενός καλλιτέχνη ο οποίος συνδιαλέγεται συνεχώς με την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής. Το «θεωρητικό αντικείμενο» στο έργο του Ηλία Παπαηλιάκη είναι αντικείμενο σπουδής και έρευνας: είναι το ανθρώπινο σώμα, η βία και η ιστορία, η τέχνη και η αρχαιολογία, το τοπίο και η φύση, η γενεαλογία της επιθυμίας, η ιστορία του πολιτισμού. Εδώ προκύπτει και ένα ακόμη, που δεν είναι άλλο από την ίδια τη φύση της ζωγραφικής. Όπως λέει και ο ίδιος στη συνέντευξη του στην Χάρι Κανελλοπούλου για τα Νέα της Τέχνης «Με ενδιαφέρει να ορίσω τι σημαίνει επιφάνεια, δύο διαστάσεις, ο χώρος και η οργάνωσή του, τι σημαίνει σημείο, σχήμα, φόρμα και δομή των πραγμάτων». Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος αποτελείται από πίνακες, σχέδια και γλυπτά, χωρισμένα σε έξι ενότητες, τις οποίες συμπληρώνουν 250 σχέδια με μελάνι ή μολύβι σε χαρτί και πέντε μεγάλα έργα από τη σειρά «Ορλάντο» (2019), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βιρτζίνια Γουλφ.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο. ‘Εως 29 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας:  Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 15:00.

 

Unhappy Monuments: Έργο της Βιργινίας Μαστρογιαννάκη

 

Unhappy Monuments

Δεκατέσσερις από τους εικαστικούς καλλιτέχνες που βράβευσε η Artworks στο πλαίσιο του 2ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν έργο τους στην έκθεση «Unhappy Monuments». Αντλώντας έμπνευση από το Δυστυχισμένο Ready-made (1919) του Marcel Duchamp, ο επιμελητής της έκθεσης, Χριστόφορος Μαρίνος, ζήτησε από τους καλλιτέχνες να επεξεργαστούν την έννοια του αντι-μνημείου. Σε αντίθεση με τη μονιμότητα, τη μνημειακότητα και την ευλάβεια που χαρακτηρίζουν τα μνημεία, το αντι-μνημείο είναι εφήμερο, εύθραυστο, δεν διεκδικεί απαραίτητα την προσοχή του θεατή, ενώ συχνά προϋποθέτει και τη συμμετοχή του. Τα έργα που προτείνουν οι καλλιτέχνες συνομιλούν με την αισθητική ταυτότητα και τον χαρακτήρα του πάρκου, και βασική επιδίωξη της έκθεσης είναι η απρόσμενη συνάντηση με ένα κάπως ασυνήθιστο μνημείο.

Πάρκο Ελευθερίας, Βασιλίσσης Σοφίας. Από 10 έως 20 Οκτωβρίου.  Ώρες λειτουργίας 11:00 – 19:00 (καθημερινά)

 

Romain Cadilhon Untitled, Alps II (2019)

 

Η Απώλεια και το Υπόλοιπο

H γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με την ομαδική έκθεση έξι εικαστικών που ζουν στην Αθήνα και οι οποίοι προσκαλούν τους θεατές να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε, σε βάθος, έννοιες όπως το τραύμα και η επούλωσή του. Ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές υπενθυμίζουν την πιθανή αδυναμία αντίληψής για τη σύνδεσή μας με ό,τι μας περικλείει. Οι καλλιτέχνες (Romain Cadilhon, Bryony Dunne, Δημήτρης Εφέογλου, Charlotte Nieuwenhuys, Θεόδουλος Πολυβίου και  Eric Stephan) αναδεικνύουν έναν κόσμο δίχως χρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς. Αναζητώντας την επούλωση μέσα από τα περιπλεκόμενα ίχνη διαφορετικών εποχών, εγκαινιάζουν μια νέα αντίληψη σχετικά με την έννοια της ύλης και των επιδράσεών της επάνω μας.

Γκαλερί Ζουμπουλάκη  Πλατεία Κολωνακίου 20. Από 6 έως 31 Οκτωβρίου.  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 20:00, Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 15:00.

 

 

Μάρω Φασουλή Χωρίς τίτλο (2020)

Μάρω Φασουλή    «Από τον αγκώνα ως τον καρπό»

Η καλλιτέχνις συνδιαλέγεται με τη λαϊκή τέχνη, χρησιμοποιώντας πολύχρωμα νήματα, υφαντά, πανί και καλάμια, δημιουργώντας επιτοίχια έργα και γλυπτά εμπνευσμένα από τα αποτροπαϊκά ξόανα.  Όπως σημειώνει η ίδια: «Η τελευταία δουλειά περιγράφει μια δική μου εκδοχή αυτού που σκέφτομαι ως λαϊκή τέχνη. Με αφορμή τα λεγόμενα αποτροπαϊκά ξόανα, που σκοπό τους είχαν την προστασία από κάθε είδους φόβο, εστιάζω στην έννοια της φιγούρας και συγκεκριμένα της δικής μου σε πλήρη έκταση, καθώς το μέγεθός μου καθορίζει το δικό τους. Τα υλικά μου (νήματα, υφαντά, καλάμια) είναι όλα τους αρκετά χαρακτηρισμένα σε κάθε μορφή λαϊκής τέχνης. Είχε λοιπόν ενδιαφέρον να τα ξαναδώ ως το λεξιλόγιο που περιγράφει τη σχέση μου με την παράδοση και τη θέση μου ως γυναίκα δημιουργός μέσα σε αυτήν».

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων  Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας. Από 6 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου.  Ώρες λειτουργίας  Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης