Damien Hirst, Waster (1997). Photo: Prudence Cuming Associates. ©Damien Hirst and Science Ltd.

Ο Damien Hirst των ΄80s και ΄90s σε μια έκθεση

Mερικές από τις πιο γνωστές σειρές έργων της πρώιμης περιόδου του καλλιτέχνη εκτίθενται  στο Λονδίνο.

Την ίδια ημέρα με την πρώτη ψηφιακή έκδοση της Frieze London (7 Οκτωβρίου) ξεκίνησε στη Newport Street Gallery μια μονογραφική έκθεση αφιερωμένη στα πρώιμα έργα του θρύλου των YBA, και ενός από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες παγκοσμίως, Damien Hirst. Τι να περιμένουμε; Καρχαρίες και άλλα ζώα βυθισμένα στη φορμαλδεΰδη, medicine cabinets, καμβάδες γεμάτους με απόλυτα στοιχισμένες πολύχρωμες τελείες και πολλά άλλα έργα που εξερευνούν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ ομορφιάς, θρησκείας, επιστήμης, ζωής και θανάτου.

Με τίτλο “End of a Century” η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από πενήντα εγκαταστάσεις, γλυπτά και ζωγραφικά έργα από τις δεκαετίες του 1980 και του ’90, πολλά από τα οποία σπάνια εκτίθενται μαζί. Αν και η Newport Street Gallery δημιουργήθηκε από τον ίδιο το 2015 για να παρουσιάσει την προσωπική του συλλογή έργων τέχνης και του ανήκει ακόμα, αυτή είναι η πρώτη ατομική του έκθεση στο χώρο.

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που παραχωρήθηκαν από ιδιωτικές συλλογές, τα έργα στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη συλλογή του Hirst. Ανάμεσά τους μερικές από τις πιο γνωστές σειρές έργων του καλλιτέχνη από εκείνη την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των Spot Paintings που τελικά έγιναν μια από τις πιο γνωστές σειρές του Hirst. Επηρεασμένα από την ανακάλυψη της μινιμαλιστικής και εννοιολογικής τέχνης από τον καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια των σπουδών του, παρουσιάζονται κάποια παραδείγματα εξερεύνησης του καθαρού χρώματος ως βασική αρχή για τα έργα τέχνης, όπως το “7 Pans” (1987) και το “Pink Boxes” (1988).

Οι επισκέπτες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δουν έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν όπως το“Up, Up και Away” (1997), ένα έργο με τρεις πάπιες που έχουν διατηρηθεί σε φορμαλδεΰδη, το “Waster” (1997), μια βιτρίνα γεμάτη με ιατρικά απόβλητα και το “  Art’s about Life, the Art World is About Money” (1998), μια χιουμοριστική προσέγγιση σε μια σκηνή πλειστηριασμού. Επίσης, παρουσιάζεται ένα έργο / οδηγός για το “Infinity” (1998), ένα pill cabinet μεγάλης κλίμακας,  καθώς και μια επιλογή από τα πρώτα κολάζ του Hirst με αντικείμενα που έβρισκε ο ίδιος και κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Αν και πολλοί θα το θεωρήσουν παράδοξο για τον καλλιτέχνη, κανένα έργο της έκθεσης δεν διατίθεται προς πώληση. Ωστόσο, οι ειδικοί του χώρου πιστεύουν πως η έκθεση και η δημοσιότητα θα ωφελήσει τον Hirst, του οποίου οι επιδώσεις στις δημοπρασίες βρίσκονται σε κάμψη παρά τις επιτυχίες του στην πρωτογενή αγορά.

«End of a Century», Newport Street Gallery, Λονδίνο, 7 Οκτωβρίου 2020 – 7 Μαρτίου 2021

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης