© Koukousas Apostolis.

Η Σταματία Δημητρακοπούλου μιλάει για την Art Athina Virtual

«Η νέα πραγματικότητα έφερε πολύ γρήγορα αλλαγές, στις οποίες οφείλαμε να προσαρμοστούμε» μας λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια της αθηναϊκής φουάρ.

Η Art Athina ανοίγει τις πύλες της στις 15 Οκτωβρίου μόνο που αυτές, όπως είναι ήδη γνωστό,  θα είναι διαδικτυακές, καθώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της πανδημιάς του κορονοϊου, επέβαλαν την ματαίωση της σε φυσικό περιβάλλον.

Η πλατφόρμα Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) ξεκινάει λοιπόν τη λειτουργία της την ερχόμενη Πέμπτη, και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» δωρεάν σε 59 γκαλερί από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το smartphone τους και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual θα είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση – με διαφορετικό φωτισμό το πρωί και το βράδυ- επτά ημέρες την εβδομάδα, έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ζητήσαμε από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια της φουάρ Σταματία Δημητρακοπούλου να μας προσανατολίσει σε αυτή την νέα ψηφιακή εμπειρία και να μας αποκαλύψει τους στόχους της διοργάνωσης.

Τι χάνει και τι κερδίζει κανείς από αυτή τη φετινή ιδιαιτερότητα, με την απουσία της άμεσης – ζωντανής επαφής με το κοινό;

Όταν κάνουμε λόγο για μέτρα προστασίας από μια παγκόσμια επιδημία μόνο κερδισμένοι μπορούμε να είμαστε, καθότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η υγεία. Με το Αrt Athina Virtual χρησιμοποιούμε προς όφελος μας τις νέες τεχνολογίες και την απήχηση που μπορεί να έχει μια ψηφιακή πλατφόρμα σε πολύ μεγαλύτερο εύρος κοινού σε σχέση με την προσέλευση στον φυσικό χώρο.

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση;

Η νέα πραγματικότητα έφερε πολύ γρήγορα αλλαγές, στις οποίες οφείλαμε να προσαρμοστούμε. Οι καλλιτεχνικές διοργανώσεις και φουάρ, ακολούθησαν τα ίδια βήματα, μεταφέροντας τις δράσεις τους διαδικτυακά.

Ποιο είναι το στοίχημα της διοργάνωσης;

Στόχος της Αrt Athina ήταν και εξακολουθεί να είναι η υποστήριξη των ελληνικών κυρίως, άλλα όχι μόνο, αιθουσών τέχνης, η προβολή του προγράμματος τους εντός και εκτός συνόρων και η δημιουργία ενός παράλληλου καλλιτεχνικού προγράμματος που θα φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην εγχώρια και διεθνή εικαστική σκηνή.  Οι ίδιες παράμετροι εξακολουθούν να υφίστανται και στο Art Athina Virtual μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που παρουσιάζει τις βασικές συμμετοχές αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνδυασμό με πρόγραμμα Talks, Performance, Video, και Projects, την παρουσία δηλαδή των ανεξάρτητων χώρων τέχνης με ειδικά projects για το Αrt Athina Virtual

Οι επισκέπτες όμως θα μπορούν να δουν τα έργα και στην (μη ψηφιακή) πραγματικότητα;

Η Art Athina 2020 ακολουθεί ένα phygital μοντέλο, αναπτύσσει δηλαδή το πρόγραμμα της τόσο στον ψηφιακό όσο και στον φυσικό χώρο. Σε συνδυασμό με το Αrt Athina Virtual θα παρουσιαστεί το Art Athina Week, από 13 έως 20 Οκτωβρίου, όπου οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάσουν στους χώρους τους τα έργα που με τα οποία θα συμμετέχουν στο Αrt Athina Virtual, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τι μηνύματα ελήφθησαν και τι συμπεράσματα από αντίστοιχες διαδικτυακές διοργανώσεις;

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φουάρ που έγιναν διαδικτυακά. Γνωρίζω πολλές αίθουσες τέχνης που είχαν πολύ καλή απήχηση και η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία συμμετείχαν τους έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσουν το έργο των καλλιτεχνών τους σε ένα ευρύ κοινό. Επιπλέον, αν αναλογιστούμε ότι τα έξοδα είναι σαφώς πολύ λιγότερα για μια αίθουσα τέχνης, το γεγονός αυτό αυξάνει το όποιο οικονομικό όφελος μπορεί να έχει.

Βέβαια, η μετακίνηση των φουάρ τέχνης στον ψηφιακό χώρο προκαλεί επιπλέον προβληματισμό σε σχέση με το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη συζήτηση με τον συνάδελφο μου Jérôme Pantalacci, καλλιτεχνικό διευθυντή της φουάρ της Μασσαλίας, Art-O-Rama, συζητούσαμε για την επιλογή της γαλλικής φουάρ να παρουσιάσει την διαδικτυακή της πλατφόρμα μόνο με ηχητικές εγκαταστάσεις και κείμενα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό πρωτόκολλο παρουσίασης κάποιων μορφών τέχνης.

Τι δεν θα δούμε φέτος στην φουάρ – και ευελπιστούμε να δούμε στην διοργάνωση του 2021; 

Πιστεύω πως η εμπειρία του κορωνοϊού θα φέρει μεγάλες αλλαγές και μια νέα πραγματικότητα, τόσο στα εικαστικά όσο και γενικά στον τρόπο που διαμορφώνεται η συλλογική εμπειρία και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τους γύρω μας. Υπάρχουν στοιχεία της Art Athina 2020 που δε θα παρουσιαστούν στο Αrt Athina Virtual και μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά, αλλά και πάλι καθετί θα πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή για να ταιριάζει με τη νέα πραγματικότητα.

Γιάννης Αδαμάκος, Handle with Care II, 2010. (Ευγενική παραχώρηση CITRONNE Gallery)

 

Αrt Athina Virtual: Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα

Viewing Rooms:  Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσα από μια πλατφόρμα, που θα τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν τα έργα των καλλιτεχνών τους με το κοινό. Η πλατφόρμα (την οποία υπογράφει το βραβευμένο G Design Studio) θα υποστηρίζει επίσης και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

Projects:  Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για την Αrt Athina Virtual. Συγκεκριμένα συμμέτεχουν οι Aetopoulos, Andreas Melas, Arch, Intermission, Radio Athènes, Serapis, Vernon Gardens.

Talks: Οι ομιλίες της «Αrt Athina Virtual» θα έχουν την δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα και με δυνατότητα αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη, θα βασιστεί σε θεματικούς άξονες με επίκεντρο τους καλλιτέχνες, τους συλλέκτες, τις γκαλερί και τους θεσμικούς φορείς και στις συζητήσεις αυτές θα τεθούν μεταξύ άλλων προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας.

Performance: «Ενδείξεις εγγύτητας» είναι ο τίτλος του προγράμματος Performance της Αrt Athina Virtual υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη, το πρόγραμμα, φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances. Συνολικά 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – μεταξύ άλλων οι Λήδα Παπακωνσταντίνου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Τρανός, Νίκος Ναυρίδης, Μαίρη Ζυγούρη, Άγγελος Σκούρτης, Γιώργος Σαπουντζής, Γεωργία Σαγρή, Liliane Lijn, Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Καρούκ- συμμετέχουν με έργα τους που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 21 ετών.

Video: Στην ψηφιακή πραγματικότητα το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου προέρχεται. Θα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών- μεταξύ των οποίων η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο Ουλάι, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η Λουκία Αλαβάνου, η Λητώ Κάττου και ο Γιώργος Δρίβας – επιλεγμένα σε συνεργασία με φορείς και συλλογές όπως οι Daata Editions, το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, η POLYECO Contemporary Art Initiative, αλλά και ανεξάρτητους καλλιτέχνες και χώρους, όπως oι Enterprise projects, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Έργο της Lynda Benglis από την ενότητα «Patang Series» (Kappatos Gallery)

Οι γκαλερί που συμμετέχουν στην Αrt Athina Virtual  

a.antonopoulou.art, Agathi Kartalos, Alibi Gallery, Allouche- Benias Gallery, Alma Contemporary Art GalleryAnat Egbi (Λος Άντζελες), ANNA PAPPAS GALLERY (Μελβούρνη-Αθήνα), Argo GalleryΑrt Appel GalleryArt Zone 42Astrolavos Art Galleries, Αthens Art GalleryBel Ami (Λος Άντζελες), Bernier/Eliades GalleryCalicoon Fine Arts (Νέα Υόρκη), Carwan Gallery AthensCask Gallery (Λάρισα), Cheapart, , Citronne Gallery (Αθήνα-Πόρος), Crux GallerieCube Gallery (Πάτρα), Dio HoriaDL Gallery,  Donopoulos International Fine Arts (Θεσσαλονίκη), Edel Asanti (Λονδίνο) ekfrasi-yianna Grammatopoulou,  Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, ENIA GalleryEpsilon Art Gallery (Λουτράκι), Ersi GalleryEvripides Art GalleryFoxy Production (Νέα Υόρκη), Gallerie Krinzinger (Βιέννη), Gallery “7” , Gallery Art Prisma (Πειραιάς), Genesis Gallery, Ikastikos Kiklos SiantiIleana Tounta Contemporary Art CenterIn Lieu (Λος Άντζελες), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Kappatos Gallery, Lola Nikolaou Art Gallery (Θεσσαλονίκη), Mihalarias Art, Nitra Gallery (Αθήνα-Θεσσαλονική), Papatzikou Gallery (Βέροια), PeriΤechnon KarterisReal Pain Fine Arts (Λος Άντζελες), Rebecca Camhi Gallery, Rodeo GallerySkoufa Gallery, Sophie Tappainer (Βιέννη), Tanya Leighton (Βερολίνο), Τechnohoros Art Gallery, The Breeder, Union Pacific (Λονδίνο), Zeller Van Almsick (Βιέννη), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη), Zoumboulakis Galleries.

Η Αrt Athina Virtual έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου.  

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης