“Καταγωγή” στο Potential Project

Τα εγκαίνια της εβδομάδας: Καρέ του κέντρου

Τέσσερις εκθέσεις σε Κολωνάκι, Εξάρχεια μια Κυψέλη δίνουν το στίγμα της εικαστικής κίνησης της πόλης ενώ στις οθόνες μας από την Πέμπτη 15/10 παίζει δυνατά η Art Athina Visual.

Γιάννης Γρηγοριάδης & Γιάννης Ισιδώρου   «Καταγωγή»

Η καταγωγή είναι μια εικασία για την αρχική κατάσταση, η οποία τροφοδοτείται από μία σειρά εντυπώσεων (εικόνων, κειμένων και προφορικών αφηγήσεων). Το ανοίκειο αυτό υποσύνολο του παρελθόντος επενδύεται σε ένα θραυσματικό και ασυνεχές παρόν. Τα τεκμήρια της καταγωγής αποτελούνται από εντυπώσεις και εγγραφές που διαμεσολαβούν τη γνώση. Η τεκμηρίωση επιβάλλεται στην εμπειρία.  Ασχολούμενοι έτσι οι δυο καλλιτέχνες με μια «τοπική υπόθεση»  υποστηρίζουν πως η αμνησία είναι μια από τις πλέον ζωντανές μορφές της μνήμης και πως η συνείδηση γεννιέται στο παρόν του υποκειμένου. Αποσπώντας από το «συρτάρι» των αφηγήσεων τα τεκμήρια, επιχειρούν μια πρακτική υπονόμευσης του φετιχισμού του αρχείου.

Potential Project  Ανδρ. Μεταξά 25, Εξάρχεια.  Από 15 Οκτωβρίου έως 21 Νοεμβρίου. Η έκθεση είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού, Τρίτη – Παρασκευή 18:00 – 22:00 και Σάββατο 13:00 – 17:00. (info.potentialproject@gmail.com και 210 3817517)

 

Κωνσταντίνος Νίκου  «Yenrning for Truth»

Πρώτη ατομική έκθεση του Κύπριου ζωγράφου με τον τίτλο να  υποδηλώνει την εσωτερική ανάγκη του δημιουργού, για την κατάργηση των ψευδαισθήσεων και την αποκάλυψη της αλήθειας: της εσωτερικότητας των πραγμάτων που οδηγεί τους θεατές στην αναζήτηση της αληθινής εκπλήρωσης. Με πηγή έμπνευσης την εσωτερική ποιότητα της φύσης ο καλλιτέχνης διερευνά την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα προβληματίζεται στη σημερινή έννοια της φύσης και επισημαίνει ότι ενώ η φύση ήταν ανέκαθεν ο δότης μέχρι τώρα, η σχέση μας μαζί της ήταν εγωιστική.

Evripides Art Gallery  Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι. Από 13 έως 31 Οκτωβρίου. Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 11.00 – 20.30 Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00

 

Lucas Recchione  «What remains when the story ends?»

Με τη χρήση διαφόρων μέσων όπως η ζωγραφική, η εγκατάσταση, η φωτογραφία και η αφήγηση, ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα φάσμα δυνατοτήτων ώστε να επιδείξει
τους πολλούς και διαφορετικούς χρόνους και τόπους που συνδέονται αυτές οι ιστορίες. Κατ’ επέκταση, με την εξιστόρηση τους ξετυλίγονται καινούρια σημαίνονται που ενυπάρχουν μεταξύ πολλών συγχρονικοτήτων. Συγκροτεί τις ιστορίες του μέσα από διαφορετικές φόρμες χρησιμοποιώντας μία ιδιότυπη γλώσσα στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός πολύ-επίπεδου έργου. Προτρέποντας το κοινό να περιηγηθεί ανάμεσα απ΄ό,τι έχει απομείνει από τις ζωγραφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες παίζουν τον ρόλο υποδοχέα για τις ιστορίες του, εμπλέκει τους επισκέπτες στην διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Snehta  Ι. Δροσοπούλου 47, Κυψέλη. Εγκαίνια 13 Οκτωβρίου. Ημέρες λειτουργίας: 15, 19, 22, 26/10  16:00 – 20:00

 

 

Tim Goodwin   «Scratch»

Εκθέτοντας νέα και παλαιότερα έργα o Tim Goodwin επιλέγει τον τίτλο της έκθεσης Scratch ως μια παραπομπή στη ρουτίνα ενός ντιτζέι που συνδυάζει διαφορετικές τεχνικές σε μια προσωπική έκφραση. Το Scratch είναι η προσπάθεια του καλλιτέχνη να αναδιοργανωσει την ήδη υπάρχουσα γλώσσα χρησιμοποιώντας λέξεις και εικόνες από περιοδικά και βιβλία. Με την κύρια έμπνευσή του ξεκινώντας από παλαιότερα βιβλία, όπως το βρετανικό ιατρικό βιβλίο ασθενειών και θεραπείες από το Α έως το Ω «Ο εικονογραφημένος οικογενειακός γιατρός», ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την έννοια της νοσταλγίας ως αφετηρία για τη δημιουργία των κολάζ.

Phoenix Athens   Ασκληπιού 89, Νεάπολη. Από 16 έως 30 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή:12:00 -18:00,  Σάββατο με ραντεβού.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης