Δυο αναδρομικές, δυο ατομικές, δυο ομαδικές και μια περφόρμανς δίνουν τον τόνο της εικαστικής κίνησης των ημερών.
Εμμανουήλ Μπιτσάκης «The Persuit of Happiness»
Γνωστός για τα έργα του τα οποία παντρεύουν τις αφηγηματικές σκηνές με την προσωπογραφία επάνω σε καμβάδες-μινιατούρα, ο Μπιτσάκης χρησιμοποιεί τεχνικές μικρογραφίας διαφόρων ειδών και προελεύσεων εμπνευσμένες από τα μεσαιωνικά χειρόγραφα, τις αγιογραφίες της Κρητικής Σχολής, τα πορτρέτα-φυλαχτά της πρώιμης Αναγέννησης, τις εικονογραφήσεις εκδόσεων από την Περσία, την Κίνα και την Ινδία, κ.ο.κ. Τα θέματά του μοιάζουν με πολύτιμα κολάζ σύνθετων αναφορών τα οποία δομούνται πάνω σε ένα απόλυτα τεκμηριωμένο (για τον ίδιο) σύστημα λογικής και τα οποία επιχειρούν να βάλουν σε τάξη τον παραλογισμό της καθημερινότητας. Στη μάχη του κατά του παραλόγου το εικονογραφικό του σύστημα στήνεται σαν ένα κατακερματισμένο σκηνικό το οποίο εγκαθιστά στο ίδιο “καρέ” ακόμη και απρόσμενα ή εννοιολογικά ασύμβατα μεταξύ τους πρόσωπα και πράγματα.
Can Christina Androulidaki Gallery Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι. Από 24 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12:00-15:00 και 17:00-20:00 Σάββατο 12:00-16:00
Κοσμάς Ξενάκης «Χασάπηδες και Κριοφόροι»
Ο Κοσμάς Ξενάκης (1925 – 1984) ξεκίνησε να δουλεύει το θέμα των νεαρών χασάπηδων περί τα μέσα της δεκαετίας του 1940. Εκείνη την εποχή επηρεασμένος από τον Τσαρούχη (στου οποίου τη βραχύβια σχολή σπούδαζε) και τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο, αρεσκόταν να απεικονίζει σκηνές της καθημερινής αστικής ζωής. Σταδιακά, η μορφή του χασάπη, τόσο στην καθημερινότητά του (μέσα στο χασάπικο κόβοντας κρέας ή έξω από αυτό σφάζοντας) όσο και σε μια εξιδανικευμένη απεικόνιση (που παραπέμπει στους μοσχοφόρους της αρχαιότητας), γίνεται βασικό θέμα στην τέχνη του. Η έκθεση, που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτό το θέμα, όπως το επεξεργάστηκε ο καλλιτέχνης σε ολόκληρη την περίοδο από το 1945 έως περίπου το 1960 (και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Εϋνάρδου τον Δεκέμβριο του 2019) έχει ως σκοπό να διαφανεί η πορεία από την αναπαράσταση στην αφαίρεση, από την «ελληνικότητα» στη σύνδεση με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, με όχημα την εμμονική σχεδόν επιστροφή του Ξενάκη στη μορφή του χασάπη και του ζώου. Θα παρουσιαστούν περισσότεροι από εξήντα πίνακες ζωγραφικής και περίπου ογδόντα σχέδια από τις πρώτες προσπάθειες του Ξενάκη έως και τα σχεδόν αφηρημένα έργα της παρισινής περιόδου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης.
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη. Από 21 Οκτωβρίου έως 9 Ιανουαρίου 2021. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Σάββατο 11:00 – 19:00.
Χρήστος Δεληδήμος «Anthology of Cracks»
Η περφόρμανς «Anthology of Cracks» είναι το έργο της τελευταίας συνεργασίας του εικαστικού Χρήστου Δεληδήμου με την ερμηνεύτρια Νάνσυ Σταματοπούλου. Το εν λόγω έργο, στο σημείο συνάντησης περφόρμανς και κεραμικής τέχνης, παρουσιάζεται ως μία εν κινήσει αναπαράσταση που μελετά τις σχέσεις σώματος-αντικειμένου, κίνησης-χώρου. Η διαγώνιος που τέμνει τις αγωνίες των δύο καλλιτεχνών εντοπίζεται στην εργαλειακή χρήση του σώματος του εικαστικού καλλιτέχνη για την παραγωγή του αντικειμένου, σε συνάρτηση με την επιτελεστική προσέγγιση του ερμηνευτή, όπου το σώμα είναι ταυτόχρονο εργαλείο και αντικείμενο. (Με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, κτίριο «Ξυλαποθήκη». 34ου Συντάγματος Πεζικού και Πύλης 8, Πειραιάς. Την Παρασκευή 23 & το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 20:00. Διάρκεια 40 λεπτά. Είσοδος ελεύθερη. Επικοινωνήστε με το 210 4127154 για κρατήσεις θέσεων δύο ημέρες πριν.
«Imagine you wake up and there is no Internet»
Μια έκθεση που διερευνά τις επιπτώσεις της συνεχούς συνδεσιμότητας και της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Με αφορμή την εμμονή μας με τις ψηφιακές τεχνολογίες, η έκθεση θέτει ερωτήματα και επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνύπαρξη ανθρώπου και μηχανής στον 21ο αιώνα. Δεκατρείς καλλιτέχνες και πέντε καλλιτεχνικές ομάδες παρουσιάζουν σενάρια από το παρόν και για το άμεσο μέλλον, στρατηγικές αποσύνδεσης και αποπροσανατολισμού, σχέδια απόδρασης και εκκένωσης των πόλεων, μελέτες για την κοινωνία της πληροφορίας, στιγμιότυπα της ψηφιακής ζωής και των υποδομών που μας επιτρέπουν να είμαστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο καθώς και νέους συμβολισμούς για την πολιτική περίοδο που διανύουμε. αποσταθεροποιηθεί. Επιμέλεια: Κατερίνα Γκουτζιούλη και Voltnoi Brege. Με την υποστήριξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ.
Ρομάντσο Αναξαγόρα 3, Αθήνα. Από 22 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 17:00 – 22:00, Τρίτη με Κυριακή 14:00 – 19:00 Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Νοεμβρίου 17:00 – 22:00. Δευτέρα κλειστά
Ελένη Λύρα «Αγορά»
Το κτήριο της Βαρβακείου Αγοράς για την εικαστικό λειτουργεί σαν μια εικονoγραφική προσομοίωση της έννοιας της παγκόσμιας αγοράς, τον τόπο όπου θα εκτυλιχτεί το δράμα του ανθρώπου. Η αρχιτεκτονική της, με τις στοές, τα ψηλά ταβάνια και τους θόλους, σε συνδυασμό με τη σημερινή λειτουργία της, δημιουργεί στη Λύρα το ίδιο δέος και τη συναισθηματική φόρτιση όπως και ένας μπαρόκ καθεδρικός ναός. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή λειτουργία και ιστορία του χώρου και της γύρω περιοχής, η Λύρα δημιουργεί δύο in situ φωτογραφικές εγκαταστάσεις με παιδιά, οι οποίες διακατέχονται από έντονη θεατρικότητα, δραματικότητα και γενικότερα μπαρόκ αισθητική. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Δρ. Στρατή Πανταζή. Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Βαρβάκειος Κρεαταγορά Στις οδούς Αρμοδίου και Αριστογείτονος. Από 22 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου. Η έκθεση είναι επισκέψιμη όλες τις ώρες.
Ελένη Σταθοπούλου «Η γεωμετρία των χρωμάτων»
Η έκθεση που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί την πρώτη αναδρομική παρουσίαση της Ελένης Σταθοπούλου (1914 – 2016), σε μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της. Θα εκτεθούν περίπου 150 έργα ζωγραφικής από όλο το εύρος της καλλιτεχνικής της δημιουργίας: από τα χρόνια των σπουδών και της Κατοχής, από την περίοδο του Παρισιού (1945-1949), και αργότερα από τα χρόνια της μελέτης του αιγαιακού τοπίου (1950-1960) έως τη στροφή της στην ανεικονική τέχνη. Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο καθηγητής Σπύρος Μοσχονάς, κλείνει με τις μνημειακές αφηρημένες συνθέσεις που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1980, δίνοντας για πρώτη φορά μια συνολική εικόνα της εικαστικής της δημιουργίας.
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Αίθριο 4ου ορόφου. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα. Από 19 Οκτωβρίου έως 10 Ιανουαρίου.
Έργο της Κατερίνας Μιντή
«Απόφοιτοι ΑΣΚΤ 2017-2018 & 2018-2019»
Η Έκθεση του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών των Αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και σταθερότερους θεσμούς στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας. Μέσα από την έκθεση «Απόφοιτοι 2017-2018 & 2018-2019» σε επιμέλεια Ηλιάνας Φωκιανάκη, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο δημιουργών που τώρα ξεκινούν την εικαστική τους σταδιοδρομία και να αποκτήσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα των σύγχρονων εικαστικών τάσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται διεθνώς. Ακολουθώντας διαχρονικά αυτές τις σύγχρονες τάσεις και πρακτικές, η Α.Σ.Κ.Τ. αντιμετωπίζει πλέον τον εν λόγω θεσμό, όχι μόνο ως ένα αποκλειστικά εκθεσιακό γεγονός αλλά και ως ένα επιπλέον πλαίσιο καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και επιμελητικού πειραματισμού.
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσανλής» Πειραιώς 256. Από 23 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 16:00 – 20:00 και Σάββατο 12:00 – 18:00.