Kapwani Kiwanga, Flowers of Africa, Centre Pompidou , Photo (c) Bertrand Prevost

Στην Kapwani Kiwanga το βραβείο Marcel Duchamp

Μετά το αμερικανικό Frieze Artist Award (2018) και την καναδικό Sobey, η δυναμικά ανερχόμενη Kiwanga πρόσθεσε από το βράδυ της Δευτέρας 19/10 ένα ακόμα σημαντικό βραβείο στις αποσκευές της: το Prix Marcel Duchamp.

Η γεννημένη στον Καναδά και κάτοικος Παρισίων καλλιτέχνιδα βραβεύθηκε για την εγκατάσταση Flowers for Africa που παρουσιάζεται στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Το έργο αποτελείται από 13 ανθοσυνθέσεις πάνω σε λευκά βάθρα και βασίστηκε σε αρχειακό φωτογραφικό υλικό από σημαντικές διπλωματικές συναντήσεις που σχετίζονται με την ανεξαρτησία αφρικανικών κρατών.

«Καταλάβαμε πόσο το πρότζεκτ σας άνοιξε ένα τεράστιο πρόγραμμα, ποιητικό και πολιτικό, και πώς είχατε επεξεργαστεί ένα εργαστήριο σκέψης για τη μνήμη και τη μεταμόρφωση του κόσμου μας σήμερα» ανάφερε κατά την τελετή απονομής ο πρόεδρος του γαλλικού μουσείου και της κριτικής επιτροπής Bernard Blistène αναγνωρίζοντας στη δουλειά της έναν «στοχασμό μεταξύ ανθρωπολογίας και τέχνης». Αυτά τα τελευταία άλλωστε είναι και βασικά συστατικά της ακαδημαϊκής διαδρομής της Kiwanga, η οποία σπούδασε ανθρωπολογία και συγκριτική θρησκειολογία στο Πανεπιστήμιο Mc Gill και κατόπιν στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι.

Πέρα από το Κέντρο Πομπιντού όπου παρουσιάζεται το εν λόγω έργο μαζί με αυτά των συνυποψηφίων της για το βραβείο Alice Anderson, Hicham Berrada και Enrique Ramírez, το όνομα της Kiwanga φιγουράρει αυτό το διάστημα σε ακόμα τέσσερις εκθέσεις.

Το Kunstinstituut Melly (το γνωστό μέχρι πρότινος ως Whitte de With) στο Ρότερνταμ φιλοξενεί νέα δουλειά της, σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη, ενώ ατομική έκθεσή της τρέχει και στη γκαλερί Jerome Poggi στη γαλλική πρωτεύουσα. Παράλληλα, δημιουργίες της συμμετέχουν και σε δύο ομαδικές εκθέσεις, στη Rennaissance Society του Σικάγου και στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Le Credac στο Ivry-sur-Seine.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης