Έργο της Μαλβίνας Παναγιωτίδη από την έκθεση “Λυπιού”

Τα εγκαίνια της εβδομάδας: Σε γκαλερί, στο δρόμο και στο διαδίκτυο

Τρεις εκθέσεις σε φυσικούς χώρους και ένα ιντερνετικό project κλείνουν τον εικαστικό Οκτώβριο στην Αθήνα

 

«Λυπιού» στο ADash

Στην έκθεση της Λυπιού (ο τίτλος προέρχεται από δυο ποιήματα της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ) σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί συνθέτουν τους φθόγγους και παράγουν τους ήχους μιας προσωπικής όσο και κοινής γλώσσας, ικανής να φέρει το προσωπικό τους βίωμα ως μια συλλογική, ποιητική φωνή στο δημόσιο χώρο.  Από το εσωτερικό της οικίας του Α-Dash στον αριθμό 74 μέχρι απρόσμενα εκτεθειμένα σημεία κατά μήκος του δρόμου της Ασκληπιού, τα έργα εμπλέκονται, συνυπάρχουν και ενσωματώνονται σε θραύσματα αρχειακού υλικού από φεμινιστικό τύπο της δεκαετίας του ‘70 (αρχείο της Έβελυν Βολίκα) με σκοπό να αποτυπώσουν τη θηλυκή εμπειρία του συναισθήματος από το «μέσα» προς το «έξω» αλλά και αντίστροφα. Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί δημόσιο πρόγραμμα που θα εκπέμπει μέσα από την ιστοσελίδα του Α-Dash (http://a-dash.space). Συμμετέχουν: Ανθή Δαουτάκη, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μαρία Λοϊζίδου (Συλλογή Γκαλερί Δεσμός), Νίνα Παπακωνσταντίνου, Eva Isleifs και Rackel McMahon, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νάνα Σαχίνη, Ζωή Χατζηγιαννάκη, This is not a feminist project. Επιμέλεια: Χριστίνα Πετκοπούλου

ADash Ασκληπιού 74, Αθήνα Από 31 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.00 – 20.00, Σάββατο 12.00-18.00 και κατόπιν ραντεβού.

Έργο της Νίνας Παπακωνσταντίνου

Κώστας Μπασάνος – Νίνα Παπακωνσταντίνου  «Home»

Μέσα από τα ίχνη, τη γραφή και τις χειρωνακτικές αποτυπώσεις της Παπακωνσταντίνου και την γραμμικότητα του γλυπτικού αλφάβητου του Μπασάνου, υποδηλώνεται μία διπλή ανάγνωση της συμβίωσης. Τη Νίνα Παπακωνσταντίνου την ενδιαφέρουν τα αποτυπώματα του χρόνου, τα παραμύθια, τα νανουρίσματα και τα μοιρολόγια, οι ημερολογιακές καταγραφές – ό,τι μαρτυρεί την μοιρασμένη ζωή, από την αρχή έως το τέλος της. Αντλεί από κείμενα, τα οποία μεταλλάσσονται τελικά σε διακοσμητικά μοτίβα. Συνδέει την έννοια του σπιτιού με το νόστο, την επιθυμία για το αγαπημένο πρόσωπο, και το θεωρεί ταυτόχρονα τόπο επιστροφής και απόδρασης. Για τον Κώστα Μπασάνο, η έννοια του σπιτιού ορίζεται ως εμπειρία του κοινού χώρου, ως συγκατοίκηση και ως συνθήκη συνεχούς αλληλεπίδρασης, από όπου αναδύονται κοινοί τόποι, προβληματισμοί και αναφορές.

Κ.Σ. Τ. Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών και Κλεφτών 48, Αθήνα. Από 29 Οκτωβρίου έως 26 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και  Πέμπτη 15:00 -20:00, Τετάρτη και Παρασκευή 12:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00.

 

Ματίνα Γεωργά "Χωρίς τίτλο"

Ματίνα Γεωργά «Σημείο Φυγής»

Η  Γεωργά με την δυναμική της κίνηση στη χάραξη και με τη δράση του μελανώματος πάνω στις χαρακτικές επιφάνειες οδηγείται σε μία κατάσταση αυτοματικής γραφής. Όλες οι κάθετες γραμμές στο επίπεδο της εικόνας, συγκλίνουν σ’ ένα  μοναδικό σημείο, το «σημείο φυγής».

Η ίδια αναφέρει ότι… «η εικόνα είναι παρατήρηση, και βαθιά βιωμένος χώρος, από τις περιηγήσεις  και την φωτογραφική καταγραφή, προσφυγικών  σπιτιών και χαλασμάτων.  Είναι  ένας σκηνικός χώρος ,που με επιστρέφει στις ρίζες  μου, μέσω της δομής, της πέτρας, του χώματος, και της ενέργειας, δηλαδή  του ίχνους των ανθρώπων που πέρασαν από αυτά. (…)  Σκηνογραφώ έναν καινούργιο τόπο, όπου ο θεατής μπορεί να τον περιδιαβεί, να μείνει ή να φύγει, να μπει ή να βγει αλλά πάντα να επιστρέφει στα αρχέτυπά του, στα θεμέλια και τις  ρίζες του.»

Εκτός Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Από 29 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο 12:00 – 15:00

 

Έργο των The Callas

Bougada Project

Τον Ιούνιο του 2020 το πρότζεκτ Athens Laundry-Bougada ξεκίνησε μία ερευνητική καταγραφή αυτών των χαρακτηριστικών εικόνων, στις γειτονιές γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Στην εξέλιξη της δράσης του, παρουσιάζει τη Bougada, ένα εικαστικό πρότζεκτ όπου εννέα καλλιτέχνες αφήνουν τα έργα τους να φωτογραφηθούν σαν άλλες μπουγάδες σε μπαλκόνια της περιοχής, δημιουργώντας έτσι μια σειρά εφήμερων εγκαταστάσεων που – άλλοτε έντονα, άλλοτε χιουμοριστικά και άλλοτε διακριτικά, σχεδόν ανεπαίσθητα – έρχονται σε απρόσμενο διάλογο με τον περιβάλλοντα χώρο. Το σύνολο των φωτογραφιών απαρτίζει το ντοκουμέντο μίας άτυπης open air έκθεσης που θα μπορεί κανείς να δει ολοκληρωμένη στις σελίδες του πρότζεκτ.  Οι φωτογραφίες θα αναρτώνται κάθε Πέμπτη σε εβδομαδιαία βάση σε facebook & instagram με ημερομηνία έναρξης την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Μαρίνα Βελησιώτη, The Callas, Μαριλία Κολυμπίρη, Σοφία Κουλουκούρη, Eleanor Lines, Θεοδώρα Μαλάμου , Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Ίρις Πλαϊτάκη. Επιμέλεια: Θεοδώρα Μαλάμου.

Facebook: Athenslaundry_bougada, Instagram:@athenslaundry_bougada

.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης