Δέσποινα Μειμάρογλου: «11 O’clock news» από την ενότητα «Α Pack of Lies» (1997 – 2000)

25 Νοεμβρίου, 11 O’Clock News!

«Οι γυναίκες, λοιπόν, βρίσκονται στη θέση να αντιμετωπίζουν την επιλογή μεταξύ της φυλάκισης στη θηλυκότητά τους και της υποχρέωσης να μεταμφιεστούν σε ένα αφηρημένο αντικείμενο χωρίς φύλο»

Simone de Beauvoir «Το Δεύτερο Φύλο»

25η Νοεμβρίου, «Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών»…   Το διαχρονικό και διαπολιτισμικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δυστυχώς καταγράφει αύξηση.

Μια μέρα σαν και αυτή με στοιχειώνει το έργο της Δέσποινας Μεϊμάρογλου με τίτλο  «11 O’Clock Νews» από την ενότητα «Α Pack of Lies» (1997 – 2000) όπου μια Barbie απεικονίζεται με μαύρα μάτια. Μιλώντας με την πρωτοπόρο καλλιτέχνιδα η οποία πριν από σχεδόν 23 χρονιά θυμάται να φτιάχνει το έργο με αφορμή τη φωτογραφία στην εφημερίδα, μια γυναίκας που είχε υποστεί ξυλοδαρμό, σκέφτομαι ποσό σημαντικό είναι μια γυναίκα να υποστηρίζει τον εαυτό της και χωρίς να το διεκδικεί  ή να το καταλάβει υποστηρίζει το σύνολο.
«Αλήθεια», ρωτώ την δημιουργό,  «πως είναι να θίγεις θέματα ταμπού όπως η βία κατά των γυναικών, 30 χρόνια πριν, όταν η τέχνη δεν ήταν ακτιβιστική;»
«Η επίμονη ενασχόληση μου για πάρα πολλές δεκαετίες με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που ασχολούνται με τη βία» απαντά, «συνήθως γίνονται το κίνητρο που πυροδοτεί την έμπνευσή μου και συνεπώς την εμφύσηση μου σε μακροπρόθεσμα έργα τέχνης όπου η σύμπτωση και η μοίρα είναι πρωταρχικής σημασίας.   

Η δουλειά μου είναι να αποτυπώνω και να ανασυγκροτώ την αλήθεια από τα στρώματα του χρόνου και της μνήμης, καθώς και από τη διαμεσολάβηση των κοινωνικών και μέσων ενημέρωσης που προκαλούν “στερεότυπα”.

Τα θέματα που με απασχολούν, αφορούν τη βία, το είδος που προκαλείται από τον πόλεμο, την οικονομική εκμετάλλευση, τα μέσα ενημέρωσης, τα αποτελέσματα μιας καταναλωτικής κοινωνίας και τις επιπτώσεις της στην απώλεια ταυτότητας και στη δημιουργία κοινωνικών και φύλων προκαταλήψεων».

Το έργο αυτό αποτελεί μια οπτική αφύπνιση μιας πραγματικότητας γλαφυρής σε κόσμο που αναζητεί τις ινσταγκραμμικές εξειδικευμένες εικόνες γυναικών.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης