Ακρόπολη: «Ανησυχία και προβληματισμός» από την UNESCO

«Ανησυχία και προβληματισμό», αλλά και «δυσφορία», εκφράζει με πρόσφατη επιστολή του το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών). Το ICOMOS, που είναι και ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος της UNESCO, δημοσίευσε ένα κείμενο (μπορείτε να το βρείτε εδώ) με το οποίο κάνει κριτική στις επεμβάσεις πάνω στο βράχο της Ακρόπολης για τα έργα δημιουργίας διαδρομών για ΑμΕΑ. Η επιστολή αυτή έρχεται μετά την απάντηση της Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) στις πρώτες κριτικές που δέχτηκε το έργο.

Αναφερόμενοι στην αιτιολόγηση της ΕΣΜΑ πως οι διαστρώσεις υπήρχαν ήδη στην Ακρόπολη και πως χρησιμοποιούνται τα ίδια υλικά, το ICOMOS απαντά πως «πρόκειται για μια άστοχη σύγκριση, καθώς εν προκειμένω πρόκειται για σκυρόδεμα οπλισμένο με μεταλλικό πλέγμα». Η επιτροπή συνεχίζει λέγοντας πως το μεταλλικό πλέγμα, γνωστό και ως «μπετόν αρμέ» μπορεί να προκαλέσει «τραύματα στο βράχο» σε μελλοντική αφαίρεση του.

Σχετικά με την επιλογή του υλικού, το ΥΠΠΟΑ είχε πει πως ο λόγος της επιλογής ενός ανθεκτικού υλικού έγινε όχι μόνο για την διέλευση των αμαξιών αλλά καθώς «στην Ακρόπολη εκτελείται το συστηματικό έργο συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, το οποίο απαιτεί τη μεταφορά υλικών και μαρμάρων έως 10 τόνων, με βαρέα οχήματα.»

Ένα άλλο ζήτημα, και ίσως το σημαντικότερο, που το ICOMOS θέτει, είναι πως υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε αρκετή μελέτη και συζήτηση και πως μεσολάβησε μικρό χρονικό διάστημα ανάμεσα στην έκδοση της απόφασης και την έναρξη των έργων.«Εξ όσων γνωρίζουμε, μελέτη που να αναφέρεται στα ζητήματα αυτά δεν έχει εγκριθεί, ενώ η διατύπωση πιθανών λύσεων έχει εκφραστεί σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο», σημειώνει λίγο πάρα πάνω στην επιστολή.

Να πούμε όμως εδώ πως το ΥΠΠΟΑ είχε αναφέρει πως από τον Ιούλιο του 2019 το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο & Συμβούλιο Μουσείων) είχε πραγματοποιήσει ενδελεχή «έρευνα για τον καθορισμό σύγχρονων κατάλληλων υλικών, τόσο από πλευράς σύστασης όσο και εμφάνισης», και πως η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως αξιολόγησε και επέλεξε το συγκεκριμένο σκυρόδεμα «ως αισθητικά αποδεκτό».

Φαίνεται λοιπόν, πως η ιστορία με τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 είναι προγραμματισμένη η παράδοση του έργου όπου θα δούμε και το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως, όπως και σε προηγούμενο άρθρο μου επί του θέματος, είχα πει πως σε αυτές τις περιπτώσεις (και παρόμοια παραδείγματα έχουμε πολλά) μια επιτροπή καλείται να ζυγίσει τα θετικά και τα αρνητικά, την «στάθμιση οφέλους και απώλειας», όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης, Μανόλης Κορρές, και να πάρει μια τελική απόφαση.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης