Nobuyoshi Araki, Chiro with Flowers

Μοιράζοντας αγάπη

«Υπάρχει μια ρωγμή σε όλα, έτσι τρυπώνει το φως!» τραγούδησε ο Leonard Cohen στον Ύμνο (Anthem) του. Σε δύσκολες στιγμές είναι χρήσιμο να εκτιμούμε όσα έχουμε και να δίνουμε σε εκείνους που δεν στἀθηκαν τόσο τυχεροί. Τη χρoνιά που μόλις ξεκίνησε, τρύπωσε το φως δημιουργώντας τα πρώτα σκιρτήματα αισιοδοξίας! Η πανδημία μας ανάγκασε να επανατοποθετηθούμε σε πολλά ζητήματα, να ξαναδούμε τις αξίες της ζωής μας τολμώντας αρκετοί από μας μια μετάβαση σε μια πιο ουσιαστική καθημερινότητα απέναντι στην ολοένα πιο αβέβαιη πραγματικότητα. Η ελπίδα για το εμβόλιο που ήρθε κυριαρχεί αλλά παραμένει η έντονη ανησυχία για το τι θα αφήσει η πανδημία στον πολιτισμό, στην κοινωνία, στις ψυχές μας. Με ενσυναίσθηση και κοινωνική συνείδηση διανύουμε λοιπόν το 2021.

Με αφορμή την εορτή του Αγ. Βαλεντίνου, είναι χρήσιμο να δούμε την έννοια της αγάπης με άλλους όρους, με ευρύτητα πνεύματος και ψυχής, προτάσσοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και την ομαδικότητα ως αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής. Με την ευχή αυτή και με την πίστη ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο δημιουργία αλλά αντανακλά τις αξίες μιας κοινωνίας, ξεχωρίσαμε τρία μη κερδοσκοπικά σωματεία που έμπρακτα προωθούν πολιτικές ίσων ευκαιριών και συμπερίληψης αδύναμων συνανθρώπων μας. Πρόκειται για σωματεία που ξεχειλίζουν από αγάπη και ανθρωπιά.

Για όλους μας, στα Νέα της Τέχνης, η κατάργηση προκαταλήψεων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η συμπερίληψη και η κοινωνική προσφορά αποτελούν τους σημαντικότερους πυλώνες πολιτισμού. Επιλέγουμε λοιπόν να στηρίξουμε το έργο των παρακάτω:

Flower Power
Στο κτήμα του flower power, δεν υπάρχουν ανισότητες. Προσφέρονται ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με αναπηρίες , υποστηρίζοντας ενεργά μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, δίνοντας τους την ευκαιρία να ζουν με αυτονομία και αξιοπρέπεια. Στο κτήμα καλλιεργούν όμορφα οργανικά λουλούδια της ελληνικής φύσης και μοιράζουν πολύχρωμες ανθοδέσμες που μπορούν να φτάσουν σε σας με μια μικρή συνδρομή. Μια μικρή πράξη που στηρίζει τη διαφορετικότητα με την θετική ενέργεια των λουλουδιών.

Σχεδία -το περιοδικό του δρόμου
Ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης , οι πωλητές του οποίου είναι άστεγοι η άνεργοι η άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως συμβαίνει σε όλα τα περιοδικά δρόμου, οι πωλητές που ξεκινούν με 10 τεύχη τα οποία τους δίνονται δωρεάν τα πωλούν και εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο εισόδημα οποίο τους βοηθά να απεγκλωβιστούν και να σπάσουν τον κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε καραντίνα και δεν είναι εύκολο να συναντἠσουμε τους πωλητές της Σχεδίας στο μετρό, προτείνουμε μια συνδρομή αλληλεγγὐης. Αξίζει.

Ο Άλλος Άνθρωπος
Το φαγητό είναι ταυτισμένο με αγάπη, ομαδικότητα και θαλπωρή. Ο Άλλος Ανθρωπος είναι μια κοινωνική κουζίνα που παίρνει της πρώτες ύλες από παραγωγούς της λαϊκής και μαγειρεύει ζωντανά το φαγητό στο δρόμο τρώγοντας όλοι μαζί ώστε να έρθουμε πιο κοντά και να σπάσει η ντροπή που πιθανότατα νιώθει κάποιος όταν πάει να πάρει μια μερίδα φαγητό από τα συσσίτια. Σημαντικός στόχος είναι εκτός από το να κοινωνικοποιήσει μεσω του φαγητού, να απασχολήσει ανέργους οι οποίοι μαγειρεύουν το φαγητό με κάποιο μικρό τίμημα. Ο Αλλος Άνθρωπος είναι μια δράση αλληλεγγύης, μια ένδειξη αγάπης για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Μπείτε στο website για να δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Όταν η αγάπη μπορεί να δώσει ελπίδα και να σπάσει προκαταλήψεις, να ενσωματώσει και να δυναμώσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τότε η αγάπη μας αλλάζει, ομορφαίνει την καθημερινότητα μας, χτίζει μια πολιτισμένη κοινωνία και δημιουργεί συνθήκες αφύπνισης. Τότε είναι που αισθανόμαστε ότι το φως κατακτά το σκοτάδι.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης