Δοκιμές σε κεντητό ψωμί με τις Μαρία Βαρελά και Αγγελική Καβακάκη

Monday Report

Η Δόξα στην Προεδρία της Δημοκρατίας
Η «Δόξα των Ψαρών» ή «Δόξα», όπως είναι περισσότερο γνωστή, είναι μια σπουδαία ελαιογραφία του Νικόλαου Γύζη που δωρήθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από τον μέχρι τώρα κάτοχό της, Δημήτρη Γκέρτσο, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη χειρονομία εθνικής σημασίας.

Το Εθνικό στη μετα-Λιγνάδη εποχή
Μετά την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, εν μέσω σωρείας οργιαστικών φημών και καταγγελιών, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε το όνομα του μεταβατικού καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου. Τη θέση ανέλαβε η Έρι Κύργια, που ανήκει στο δυναμικό του θεάτρου από το 2007 και μέχρι πρότινος ήταν αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού.

Παρά τις δηλώσεις του υπουργείου πως η κυρία Κύργια διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία για μία τέτοια θέση, γνωρίζει πολύ καλά τον φετινό προγραμματισμό του Εθνικού και έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο του Ελληνικού θεάτρου, ο διορισμός της προκάλεσε σχόλια και ερωτηματικά στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποια είναι η κυρία Κύργια και γιατί δεν είχε ακουστεί το όνομά της ευρέως στους κύκλους της τέχνης. Ήταν άραγε η πλέον ενδεδειγμένη λύση ή μια βολική λύση ανάγκης για να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά; Σίγουρα ήταν η πιο άμεση λύση για το ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, βρίσκεται σε δεινή θέση μιας και αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία φάση ιδιαίτερα δύσκολη, με το κύρος και το ήθος του Εθνικού Θεάτρου βαριά κλονισμένο. Σε αυτήν ανατέθηκε το «καθάρισμα» του οργανισμού και η παράδοσή του στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα καταφέρει η Έρι Κύργια να συσπειρώσει το καλλιτεχνικό δυναμικό και να απομακρύνει τα βέλη από το Εθνικό Θέατρο;

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ, ο επόμενος διευθυντής θα προέλθει από ανοιχτή προκήρυξη μέσα από δημόσια πρόσκληση. Ο περισσότερος κόσμος αμφιβάλει για την αντικειμενικότητα τέτοιου είδους προκηρύξεων, και όχι άδικα. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως χρειάζεται να είμαστε λίγο περισσότερο δύσπιστοι. Μήπως η απόφαση του open call αποτελεί απλώς μια κίνηση στρατηγικής για την επανόρθωση του χαμένου γοήτρου του θεάτρου;

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε και να ελπίζουμε πως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής θα σημάνει την έναρξη μιας νέας καθαρότερης και πιο υγειούς εποχής για το πρώτο θέατρο της χώρας.

Παρενοχλήσεις και στην ΑΣΚΤ της Αθήνας
Μετά τις τρέχουσες εξελίξεις στον αθλητικό και τον θεατρικό χώρο, με πλήθος καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να έρχονται στο φως καθημερινά, οι φοιτητές της ΑΣΚΤ αποφάσισαν να αποκαλύψουν ένα φαινόμενο που, όπως αναφέρουν, ταλανίζει τη σχολή εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον καταπίεσης και εξαναγκασμού μέσα σε αυτήν.

Λέγεται, λοιπόν, πως στους κύκλους της σχολής συμβαίνουν πολυάριθμα περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών, έμφυλης ή άλλης διάκρισης και παρενόχλησης, θύτες των οποίων είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού. Τα περιστατικά αυτά αποτελούν κοινό μυστικό για τα μέλη της κοινότητας της ΑΣΚΤ.

Με τον φόβο της αποσιώπησης του ζητήματος, οι φοιτητές έχουν ξεκινήσει μια εντατική καταγραφή τέτοιων γεγονότων στη σχολή, συγκεντρώνοντας ονομαστικές αναφορές με σκοπό να κινηθούν νομικά. Στην πρώτη απόπειρα να καταγράψουν αυτά τα συμβάντα, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, συγκεντρώθηκαν περίπου 40 περιστατικά! Δικαίως αντιστέκονται σε κάθε είδους προσβλητική συμπεριφορά και ζητούν την καταγραφἠ παραβατικών συμπεριφορών που δεν έχουν χώρο στο πανεπιστήμιο. Ίσως τελικά ήρθε η στιγμή να εξυγιανθεί και ο χώρος της τέχνης.

Μετακινήσεις
Για τη Μανταλίνα Ψωμά γράψαμε την περασμένη Δευτέρα πως μετακινήθηκε στην γκαλερί της Αγγελικής Αντωνοπούλου. Όμως δεν είναι η μόνη που εντάχτηκε στο δυναμικό των καλλιτεχνών της γκαλερί: έχουμε ακόμα δύο ηχηρές μεταγραφές.

O Ηλίας Παπαηλιάκης βρήκε επίσης στέγη στην γκαλερί Αντωνοπούλου, η οποία πλέον θα τον εκπροσωπεί. Ίσως αυτό σημάνει μια νέα εποχή για τον αεικίνητο ζωγράφο που πάντα έχει κάτι να ενδιαφέρον να παρουσιάσει.

Μαζί του, ο Παύλος Τσάκωνας, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νέους ζωγράφους, ο οποίος ξεκίνησε από την CAN Gallery της Χριστίνας Ανδρουλιδάκη και θα εκπροσωπείται πλέον από την Αγγελική Αντωνοπούλου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στο καλλιτεχνικό δυναμικό της γκαλερί, η οποία μοιάζει να εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Haus N Athen Residency
Ένα νέο πρόγραμμα φιλοξενίας ξεκίνησε το Haus N Athen για τους επόμενους μήνες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες με έδρα την Αθήνα και σκοπό έχει να ξεκινήσει έναν δημιουργικό διάλογο με την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα. Στην πρώτη περίοδο του προγράμματος φιλοξενούνται οι εικαστικοί Ειρήνη Μίγα και Κώστας Σαχπάζης.

Open Calls
Για το νέο έργο της με τίτλο «Κεντημένο Ψωμί» που θα παρουσιαστεί στον ανεξάρτητο χώρο πολιτισμού TAVROS, η Μαρία Βαρελά ανατρέχει στην ανάγλυφη γλώσσα των κεντημένων ψωμιών (ευχές, ξόμπλια κλπ). Για το συγκεκριμένο έργο, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να γράψουν τη δική τους ευχή ή επιθυμία στο δελτίο παραγγελίας. Στη συνέχεια, ορισμένες από τις ευχές (τυχαία επιλεγμένες από έναν ειδικά σχεδιασμένο αλγόριθμο) θα παραχθούν σε ψωμί από την ίδια την καλλιτέχνιδα στη διάρκεια μια πολυήμερης web περφόρμανς! Η υποβολή των παραγγελιών γίνεται εδώ μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Σπεύσατε!

Για πρώτη φορά φέτος τον Απρίλιο, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Athens Art Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Οι διοργανωτές πραγματοποιούν μια ευρεία ανοιχτή πρόσκληση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες, σχολές, ωδεία, ομάδες και συλλόγους, που ασχολούνται με κάθε μορφή τέχνης και θέλουν παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Μια πολύ καλή ευκαιρία για νέους καλλιτέχνες, κυρίως ενναλακτικών μορφών έκφρασης, να παρουσιαστούν στο κοινό. Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στο Athensart.gr@gmail.com

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης