© Paolo Bendandi

Ξανανοίγουν το Μάιο τα μουσεία στην Αγγλία. Στην Ελλάδα, πότε;

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα οδεύει σε σταδιακό άνοιγμα. Οι γκαλερί επιτρέπεται να ανοίξουν στις 12 Απριλίου, όπως όλα σχεδόν τα καταστήματα, ενώ για τα μουσεία της Αγγλίας έχει οριστεί ημερομηνία επανεκκίνησης η 17η Μαίου. Η ημερομηνία αυτή αφορά στα μουσεία της Αγγλίας και όχι ολης της Βρετανίας, αφού το lockdown της Ουαλίας και της Σκωτίας θα αξιολογηθεί στα μέσα Μαρτίου.

Οπως ήταν φυσικό, ακούστηκαν πολλές ενστάσεις και αντιρρήσεις στην απόφαση αυτή, αφού τα μουσεία παραμένοντας κλειστά, δεν έχουν καθόλου έσοδα και το μέλλον τους μοιάζει όλο και πιο αβέβαιο. Η κυβέρνηση του Boris Johnson μοιάζει ακόμα μια φορά να μη δίνει προτεραιότητα στον πολιτισμό. Βέβαια, αξίζει να πούμε ότι μεγάλα μουσεία όπως η Tate, η National Gallery και το V & A συγκεντρώνουν ορδές κόσμου, οπότε ο κίνδυνος για μολύνσεις είναι ρεαλιστικός , όμως δεν έχουν όλα τα μουσεία της Αγγλίας την επισκεψιμότητα της Τate Modern.

Στη χώρα μας, που η επισκεψιμότητα υπήρξε πάντοτε από χαμηλή έως μέτρια, και συνεπώς ο κίνδυνος μετάδοσης είναι εξαιρετικά χαμηλός, γιατί δεν ανοίγουν τα μουσεία; Μήπως ήρθε η ώρα για εντονότερες πιέσεις από τους επαγγελματίες του πολιτισμού προς το ΥΠΠΟ ώστε, τηρώντας φυσικά όλα τα υγιειονομικά πρωτόκολλα, να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού;

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης