Βλάσης Κανιάρης, Τοίχος, 1959

Αφιέρωμα στον Βλάση Κανιάρη

Αυτό το σαββατοκύριακο φιλοξενούμε ένα μικρό αφιέρωμα στο σημαντικό εικαστικό. Γράφουν άνθρωποι που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Στις 2 Μαρτίου 2011 έφυγε από τη ζωή ο Βλάσης Κανιάρης, ένας από τους σπουδαιότερους εικαστικούς δημιουργούς της χώρας μας με έντονη δράση και μακρά, διεθνή καριέρα.

Ο Κανιάρης ήταν ένας βαθιά πολιτικός καλλιτέχνης. Ισως λόγω της αστικής του προέλευσης, της παιδείας του ή του απαράμιλλου κοσμοπολιτισμού του, δεν παρασυρόταν σε λαικισμούς και δεν υπέπεσε σε εύπεπτες κολακείες του λαού. Η έννοια του λαού, δηλαδἠ του συνόλου με άρρηκτους κοινωνικούς δεσμούς, τον απασχολούσε βαθιά. Ηταν ένας άνθρωπος με άποψη, που δε φοβόταν να τη διατυπώσει ανοιχτά και απερίφραστα, ακόμα κι όταν δεν ήταν αρεστή στην εξουσία ή στους άλλους καλλιτέχνες (δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν συνυπέγραφε ομαδικές επιστολές καλλιτεχνών) .

Στόχος του μικρού αφιερώματος είνα είναι να φανεί πόσο διαχρονικά είναι κάποια από τα ζητήματα που έθεσε ο Κανιάρης και πως παραμένουν επίκαιρα στις μέρες μας.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης