Platforms Project, Sepersepuluh • Luca Bosani, Football Match

Monday Report

Αυτή τη βδομάδα σχολιάζουμε τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης, μια δράση για παιδιά και το πρόγραμμα του Platforms Project.

Εκ πρώτης όψεως
Μετά από εννέα χρόνια, πολλά εμπόδια και διαπραγματεύσεις, και 59 εκατομμύρια ευρώ, άνοιξε επιτέλους η Εθνική Πινακοθήκη για να σηματοδοτήσει όχι μόνο μια νέα εποχή για το ίδρυμα, αλλά και μια νέα εποχή για την Ελλάδα, μιας και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου μουσείου έμελλε να σημάνουν την έναρξη των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Μια πρώτη παρατήρηση αφορά στον εξωτερικό επανασχεδιασμό του κτιριακού συγκροτήματος που ελάχιστα θυμίζει το παλαιό αρχιτεκτόνημα. Στην πρόσοψη του κτιρίου, πλάι στην φωτιζόμενη ταμπέλα του μουσείου, παρατηρήσαμε  το νέο λογότυπο που δημιουργήθηκε γι᾽αυτό. Αν και ο λιτός σχεδιασμός έχει ένα ενδιαφέρον, δεν θεωρώ πως ήταν απαραίτητο το όνομα του μουσείου να συνοδεύεται από ένα λογότυπο που παραπέμπει περισσότερο σε σταθμό τρἐνου ἠ αλυσίδα super market. Την ώρα που οι επίσημοι προσκεκλημένοι περνούσαν την κεντρική είσοδο του μουσείου για να ξεναγηθούν στους χώρους του, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που παρατήρησαν την επιγραφή που αναγράφει σε δύο γλώσσες «Εθνική Πινακοθήκη – National Gallery» και όχι «Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου» όπως ήταν το επίσημο όνομα του ιδρύματος πριν την ανακαίνιση. Μήπως μαζί με τις εγκαταστάσεις ανακαινίστηκε και το όνομα; Ή μήπως ξεχάστηκε η σημαντική δωρεά του ευεργέτη Αλέξανδρου Σούτσου, χωρίς την οποία δεν ξέρουμε αν θα έστεκε εκεί το σημαντικό αυτό μουσείο;

Παρά τις όποιες αστοχίες της ανακαίνισης στο εξωτερικό του κτιρίου,  περιμένουμε με αγωνία τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου και την παράδοσή του στους επισκέπτες, ώστε να μπορέσουμε να θαυμάσουμε τις εξαιρετικές συλλογές του.

Το βιντεοκλίπ της Επετείου
Τον περασμένο Οκτώβριο, η επιτροπή «Ελλάδα 2021» παρουσίασε το επίσημο βιντεοκλίπ για τη φετινή επέτειο, κάτι το οποίο δεν έχουμε αναφέρει στη Δευτεριάτικη στήλη μας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά, μιας και οι εορτασμοί μόλις ξεκίνησαν. Το βιντεοκλίπ, που γυρίστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην Αγορά του Ολυμπιακού Σταδίου, έχει μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου. Η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι: «Διαλέξαμε αυτό το τραγούδι, γιατί περιγράφει με ένα μοναδικό τρόπο το κοινό μας ταξίδι.»

Το βιντεοκλίπ δημιουργεί την εντύπωση ότι ξαναζούμε τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Μόνο που οι εποχές έχουν αλλάξει και οι εορτασμοί του 2021 θα έπρεπε να αποτελούν έμπνευση για το μέλλον και να παρουσιάζουν το όραμα για μια νέα Ελλάδα. Άραγε αυτή είναι η αισθητική της μεταρρύθμισης για την επιτροπή; Δείτε το κλιπ εδώ  και πείτε μας τη γνώμη σας

Τα παιχνίδια του 1821 στην Πέλλα
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση πραγματοποίησε το νηπιαγωγείο στον Παλαιό Μυλότοπο Πέλλας στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου στην εκδήλωση «από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο», που διοργάνωσαν, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τα 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (Νόησις), στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Εφόσον για τα παιδιά αυτής της ηλικίας το παιχνίδι αποτελεί το βασικό μέσο εκπαίδευσης, το σχολείο αποφάσισε να φέρει τους μικρούς μαθητές πιο κοντά στην ιστορία μέσα από αυτό. Ντυμένα με παραδοσιακές στολές του 1821, τα παιδιά έπαιξαν τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά εκείνης της εποχής, όπως πινακωτή, τυφλόμυγα, μέλισσα και κότσια. Παράλληλα, σε συνεργασία με την παιδαγωγό του σχολείου Κυριακή Πασχούδη αναζητήθηκε σχετικό υλικό.

Εκτός από τα ομαδικά παιχνίδια, τα κορίτσια έφτιαξαν τη δική τους κουτσούνα, μια κούκλα που έφτιαχναν παλιά με κουρέλια. Η κουτσούνα είχε το ρόλο του φυλαχτού και τα κορίτσια δεν την έπλεναν μέχρι να παντρευτούν. Συμβολικό χαρακτήρα είχε και η γουμάρα, ένα υποτυπώδες γαϊδουράκι που έφτιαχναν τα αγόρια από κλαδιά στην ηλικία των τριών ετών. Ακόμα και για την σειρά των παιχτών, τα νήπια του Παλαιού Μυλοποτάμου έμαθαν να παίζουν «Τούρκος ή Ρωμιός», παίρνοντας το μπουμπούκι της παπαρούνας και ανοίγοντάς το για να δούνε αν είναι κόκκινο ή άσπρο, αντίστοιχα, όπως και το αντίστοιχο του «κορώνα ή γράμματα», «ήλιος ή βροχή» που παιζόταν με ένα κεραμίδι στεγνό από τη μία πλευρά και βρεγμένο από την άλλη. Δράση. Το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα βιωματικής εκμάθησης

Art Athina 2021
Ενώ διαβάζουμε ότι αρκετές φουάρ σε όλο τον κόσμο, που ήταν προγραμματισμένες για το πρώτο εξάμηνο του 2021, αναβάλλονται για αργότερα μέσα στο έτος, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι πλέον γεγονός, η Art Athina δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής. Η αθηναϊκή φουάρ δεν έχει προβεί σε καμία ενημέρωση για τη διοργάνωση του 2021. Θα γίνει σε φυσικό χώρο ή διαδικτυακά; Υπάρχουν ημερομηνίες. Μάλλον και φέτος θα έχουμε ενημέρωση της τελευταίας στιγμής που θα τραυματίσει τον προγραμματισμό και την απήχηση της διοργάνωσης.

Platforms 2021
Αντιθέτως, το Platforms Project φαίνεται πως αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής και έχει καταρτήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που καλύπτει σχεδόν όλο το 2021, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Άρτεμις Ποταμιάνου.

Από την Δευτέρα  5 Απριλίου  έως την Κυριακή 11  Απριλίου 2021, η διοργάνωση θα παρουσιάσει μια πρόγευση της επερχόμενης δικτυακής της έκδοσης, το “Platforms Project Net Teaser”. Αυτή η ψηφιακή παρουσίαση θα φιλοξενήσει μικρά πρότζεκτ δημιουργημένα  από  52 πλατφόρμες από όλο τον κόσμο, από τις συνολικά 67 που θα συμμετέχουν στο κύριο ψηφιακό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στα τέλη Μαΐου.

Από τις 27 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, για δεύτερη χρονιά, την ψηφιακή έκδοση της φουάρ, το “Platforms Project Net”, που το 2020 είχε πάνω από 264.000 προβολές σε περισσότερες από 80 χώρες κατά την περίοδο της έκθεσης. Η φετινή δικτυακή φουάρ θα παρουσιάσει περισσότερους από 800 εικαστικούς από 90 συνολικά πλατφόρμες από 20 χώρες (67 πλατφόρμες που συμμετέχουν στο κύριο πρόγραμμα  και 24 καλεσμένες από αυτές) σε μια ψηφιακή απεικόνιση του εκθεσιακού χώρου “Νίκος Κεσσανλής” της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα εκτενές πρόγραμμα ομιλιών γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, με online performances και βίντεο από ομάδες που συμμετέχουν, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, η διοργανωτές σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη φυσική έκδοση του Platforms Project από την Πέμπτη 21 έως την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα Νέα της Τέχνης είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Open Calls
Πριν λίγες ημέρες, η Snehta ανακοίνωσε open call με τίτλο “Walking Backwards”, μια ευκαιρία για καλλιτέχνες που θέλουν να εκθέσουν τη δουλειά τους. Το πρόγραμμα αφορά δύο χρηματοδοτούμενες εκθέσεις στο χώρο της Snehta στην Κυψέλη που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2021 αντίστοιχα. Η  καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 18η Απριλίου.

Παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2021 η ανοιχτή πρόσκληση της 2023 ELEVSIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το οποίο έχουμε γράψει σε παλαιότερο Monday Report. Η πρόσκληση απευθύνεται σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες,  καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αφορά σε νέα έργα και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Ελευσίνας το 2022 και το 2023, στο πλαίσιο της Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  της Ευρώπης. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν, θα ενταχθούν στο τελικό πρόγραμμα της 2023 ELEVSIS με τον γενικό τίτλο “ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ”, υπό τη γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης