Ένα billboard στο κέντρο της Αθήνας, σχέδια του ΥΠΠΟ για την Ακαδημία Πλάτωνος και μια επιστολή φοιτητών της ΑΣΚΤ μας κέντρισαν το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα.

Takis στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι περαστικοί από την Ηρώδου Αττικού ίσως έχουν δει το μεγάλο έργο του Έλληνα γλύπτη Τάκη που έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου. Το γλυπτό ανήκει στη σειρά έργων «Αιολικά», γνωστά και ως Σινιάλα, που αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα έργα του καλλιτέχνη, και αποτελείται από έναν κάθετο μεταλλικό άξονα, ο οποίος συγκρατεί στις άκρες της κορυφής του δύο δίσκους που περιστρέφονται με τη δύναμη του αέρα.

Το γλυπτό του Τάκη τοποθετήθηκε στους κήπους του Μεγάρου Μαξίμου στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και εντάσσεται στο πρόγραμμα δανεισμού έργων τέχνης από εθνικές συλλογές, μουσεία και προσωπικά αρχεία καλλιτεχνών με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι ξένοι επισκέπτες του Μεγάρου να έρχονται σε επαφή με την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή. Τα έργα θα ανανεώνονται τακτικά, καλύπτοντας διαφορετικές χρονικές περιόδους και πολλές μορφές εικαστικής δημιουργίας, όπως ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία, ενώ προβλέπεται να φιλοξενηθούν και αντικείμενα σύγχρονου ντιζάιν, όπως και δείγματα λαϊκής τέχνης από διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών, με ιδιαίτερη έμφαση στις Ελληνίδες δημιουργούς.

Συντελεστής Δόμησης στο Κέντρο της Αθήνας

Αν βρεθείτε στο κέντρο της Αθήνας έως τις 30 Απριλίου, σηκώστε το βλέμμα σας για να δείτε μια ιδιαίτερη εικαστική παρέμβαση στη βιτρίνα του πρώτου ορόφου της οδού Σταδίου 57. Εδώ και μία εβδομάδα έχει ξεκινήσει η νέα δράση του προγράμματος F.A.R. (Floor Area Ratio) – Συντελεστής Δόμησης που οργανώνει η ομάδα του 3 137 και σκοπό έχει να χαρτογραφήσει τις οικονομικές, πολιτισμικές και οικιστικές αλλαγές που εκτυλίσσονται στην πόλη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα πολλαπλές αφηγήσεις και εικόνες για το παρόν και το μέλλον της Αθήνας.

Η αυλαία του προγράμματος F.A.R. II άνοιξε με την Αναστασία Διαβαστή και τη Δήμητρα Ιωάννου, και το έργο τους Πολιτική ανυπακοή..Οι καλλιτέχνιδες, ξεκινώντας από την πολιτική διαχείριση της πανδημίας και τη χειραγώγηση που ασκήθηκε σε αυτό το πλαίσιο, και αναγνωρίζοντας τη δυναμική του δημόσιου χώρου ως τον ιδανικό τόπο αντίστασης και διεκδίκησης, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο έργο – παρέμβαση με τη μορφή ενός διαφημιστικού ταμπλό και το λόγο των πολιτικών αφισών.

Ακαδημία Πλάτωνος

Tην περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τις μελέτες για την ανάπλαση και αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι εν λόγω μελέτες, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείο Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων θα υλοποιηθούν από τον δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και προβλέπουν τη συνέχιση των ανασκαφών, οι οποίες είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια, αλλά και την ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο. Ωστόσο, ο χώρος θα διατηρήσει τον χαρακτήρα του άλσους και η είσοδος θα παραμείνει ελεύθερη για το κοινό.

Παράλληλα, η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα υπογραφεί μέσα στο επόμενο διάστημα, προβλέπει την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών σε χώρο που έχει διατεθεί από το 2002, όπου εκτός των άλλων θα εκτίθενται και αντικείμενα από τις ανασκαφές στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Επαναλειτουργία των γκαλερί

Καθώς ο χώρος της εικαστικών εξακολουθεί να πλήττεται σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, κἀποιες γκαλερί ανοίγουν με ραντεβού ενώ άλλες παραμένουν κλειστές. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης για να μας ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η απάντηση του ΠΣΑΤ ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «Οι αίθουσες τέχνης σταδιακά επαναλειτουργούν. Ο χρόνος και οι λεπτομέρειες επαφίενται στον εκάστοτε ιδιοκτήτη.  Δεν χρειάζεται να τεθεί σχετικό ερώτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού δεδομένου ότι οι γκαλερί δεν ανήκουν στους εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟΑ φορείς αλλά είναι ανεξάρτητες επιχειρήσεις».

Πτυχιακές Μετ’ Εμποδίων

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους τελειόφοιτους της ΑΣΚΤ. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη σχολή από τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας της και αφορούν στη διεξαγωγή των πτυχιακών τους εργασιών, δημοσίευσαν ένα κείμενο για να εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Ο αριθμός των τελειόφοιτων που έχει συγκεντρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι τέτοιος που η ομαλή και ασφαλής διεξαγωγή των πτυχιακών κρίνεται αδύνατη. Γι’ αυτό το λόγο, οι φοιτητές ζητούν τη δυνατότητα χρήσης των εργαστηρίων της σχολής, πριν το Πάσχα, με τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Επίσης, η αποσαφήνιση του τρόπου διεξαγωγής των πτυχιακών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τους φοιτητές. Αν και εργάζονται από το σπίτι, ζητούν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν το χώρο της σχολής για φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης