Photo του Tod Papageorge από το λεύκωμα «On The Acropolis» (εκδόσεις Stanley/Barker).

Monday Report

Ψηφιοποιήσεις συλλογών, μουσείων αλλά και της αστικής τοπογραφίας, αξιοποίηση της εικονικής πραγματικότητας από την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και δύο σημαντικά open calls κυριαρχούν στην ειδησιογραφία που έχει άρωμα Dior.

Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου

Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει το παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, στο ανακαινισμένο νεοκλασικό Μέγαρο Τσίλλερ -Λοβέρδου, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στο κέντρο της Αθήνας. Το αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο κατασκευάστηκε το 1882 και υπήρξε η ιδιωτική κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ έως το 1912, οπότε και αγοράστηκε από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονύσιο Π. Λοβέρδο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία αλλά και ως μουσείο, για να εκθέσει τις πλούσιες συλλογές του. Η αποκατάσταση του κτιρίου που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής.

Μαζί με τη μεταβυζαντινή συλλογή Λοβέρδου, το νέο μουσείο θα φιλοξενεί εικόνες και ξυλόγλυπτα από τη συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί στο νέο χώρο.  Στον α΄ όροφο της οικίας θα βρίσκονται 4 ξυλόγλυπτα τέμπλα των μέσων του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται η συλλογή από εικόνες της Παναγίας Θεοτόκου του Δ. Λοβέρδου, καθώς και έργα της Βυζαντινής σχολής, έργα της Επτανησιακής σχολής, και ξυλόγλυπτα των Φώτη Κόντογλου, Δημητρίου Πελεκάση, κ.α. Εκτός από τη συλλογή, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφικό υλικό από την πρότερη κατάσταση του κτιρίου αλλά και πορτρέτα του Διονυσίου Λοβέρδου φιλοτεχνημένα από γνωστούς ζωγράφους.

Ψηφιακή Παρουσίαση της Συλλογής Βελιμέζη

Στο πνεύμα της ψηφιακής αναμόρφωσης, που έχει κατακλύσει τον κόσμο της τέχνης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, δημιούργησε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στη σπουδαία συλλογή μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης του Αιμιλίου Βελιμέζη, τη μοναδική δημοσιοποιημένη ιδιωτική συλλογή εικόνων (https://velimezisicons.gr). Με πρωτοβουλία του ιδρύματος υλοποιείται η πρώτη ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσίαση της συλλογής, με φωτογραφίες, αναλύσεις, βιβλιογραφία και δημοσιεύσεις, ενώ συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν την ιστορία της, από τη συγκρότησή της από τον Αιμίλιο Βελιμέζη (1901-1946), μέχρι σήμερα, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα ταξίδια της συλλογής σε δεκάδες μουσεία ανά τον κόσμο.

Τα έργα της Συλλογή Βελιμέζη καλύπτουν έξι αιώνες καλλιτεχνικής παραγωγής, από τον 15ο έως και τον 20ο αιώνα, τα οποία από πλευράς τεχνοτροπίας ανήκουν τόσο στην Κρητική σχολή, όπως το «Πάθος του Χριστού», έργο που έχει αποδοθεί στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, όσο και στην Επτανησιακή σχολή όπως τα έργα του Κωνσταντίνου Κονταρίνη, του Νικόλαου Καλλέργη και του Νικόλαου Κουτούζη. Ωστόσο, η συλλογή περιλαμβάνει και πλήθος εικόνων, που θεματικά και από πλευράς τεχνοτροπίας αποδίδουν παραστατικά την εξέλιξη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής από τον 15ο αιώνα και έπειτα στον ελλαδικό χώρο. Πλαί σε αυτά,  έργα ξυλογλυπτικής από εργαστήρια της Βόρειας Ελλάδας, όπως επιστύλια τέμπλου και βημόθυρα, αλλά και μοναδικά ανθίβολα από τους Χιονάδες της Βορειοδυτικής Ηπείρου, αλλά και περίτεχνα λειτουργικά αντικείμενα.

Ψηφιακή Αρχαιολογία

Καθώς παραδόθηκε από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η Διαδικτυακή Πύλη των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, εμείς ξεχωρίσαμε μια άλλη πρωτοβουλία ψηφιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αττικής από την ομάδα του Δίπυλον, μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρεία που μελετά την αρχαία τοπογραφία και το ανθρωπογενές περιβάλλον μέσα από τη σύμπραξη της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Πληροφορικής και της Χαρτογραφίας.

Από το 2014 που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός γενικότερου ενδιαφέροντος για τα πολλαπλά στρώματα κατοίκησης ενός τόπου, τη διαχρονικότητα και τις μεταμορφώσεις του αστικού χώρου, η ομάδα Δίπυλον έχει πραγματοποιήσει αρκετά projects.  Πρόσφατα, τα μέλη ξεκίνησαν να εργάζονται για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας webGIS για την αρχαιολογία της Αττικής με υπέρθεση πολλαπλών επιπέδων γεωχωρικών δεδομένων σε έναν ενιαίο ψηφιακό χάρτη, έχοντας σαν σημείο εκκίνησης το πολύτιμο χαρτογραφικό έργο των E. Curtius και J. A. Kaupert, δύο Γερμανών διανοούμενων που αποτύπωσαν με εκπληκτική ακρίβεια σε 26 χαρτογραφικά φύλλα την αττική γη και τις αρχαιότητες που ήταν ορατές στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, μεταφράζεται το, 230 φύλλων,  συνοδευτικό κείμενο των χαρτών, το οποίο δεν είχει μεταφραστεί ποτέ ως τώρα ολόκληρο, και περιλαμβάνει σημαντικές περιγραφές των μνημείων που παρουσιάζονται στους χάρτες καθώς και πληροφορίες για την αττική ύπαιθρο της εποχής.

Το έργο υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του George Vergottis Memorial Fund και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

ΕλΣΟΝ Goes Virtual

Με τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού Εικονικής Πραγματικότητας και 360° οπτικοακουστικού υλικού από ζωντανές συναυλίες της ορχήστρας, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων καινοτομεί και γίνεται η πρώτη ορχήστρα στην Ελλάδα που αξιοποιεί την Εικονική Πραγματικότητα για να μεταφέρει τους θεατές κοντά της, επάνω στη σκηνή.​

Φορώντας την ΕλΣΟΝ VR μάσκα μπορεί κανείς να βρεθεί ανάμεσα στους νέους μουσικούς της ορχήστρας τη στιγμή της συναυλίας, καθώς ερμηνεύουν σημαντικά μουσικά έργα, ενώ συγχρόνως εξυπηρετεί και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συστήνει στους μαθητές τη συμφωνική μουσική μέσα από διαδραστικά workshops, στα οποία η συνύπαρξη μουσικής και τεχνολογίας αιχμής προσφέρει έναν νέο, σύγχρονο κόσμο δυνατοτήτων, εμπειριών και μάθησης.

Η δράση ΕλΣΟΝ VR σχεδιάστηκε από τον ​Ιδρυτή & Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Διονύση Γραμμένο και υλοποιείται με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Ιδρυτικού Χρηματοδότη της Ορχήστρας. ​

Dior εν Αθήναις

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στα μέσα ενημέρωσης, την εβδομάδα που πέρασε, η είδηση πως ο οίκος Dior αποφάσισε να παρουσιάσει τη συλλογή “Croisière 2022” στην Αθήνα και μάλιστα σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο της πόλης. Η είδηση ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων και πυροδότησε μια συζήτηση, που καλά κρατά εδώ και χρόνια σχετικά με τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα.

Η επίδειξη που, σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου 2021, αποτελεί συνέχιση της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην κεντρική πλατεία του Λέτσε της Ιταλίας, και σκοπό έχει να αναδείξει τη «δημιουργικότητα των τοπικών καλλιτεχνών και τεχνιτών», που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Ωστόσο, ο οίκος Dior δεν έχει διευκρινίσει ακόμα αν η επίδειξη, λόγω κορωνοϊού θα γίνει με προσκεκλημένους ή χωρίς, ενώ κρατά ακόμα μυστικό το χώρο διεξαγωγής της.

Open Calls

Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνει το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών προς νέους παραγωγούς και καλλιτέχνες νέων μέσων και ψηφιακού περιεχομένου, δημιουργούς ψηφιακών εγκαταστάσεων και εκθέσεων, δημιουργικά στούντιο-γραφίστες, μεταξύ άλλων, για το  πρόγραμμα PiXii Co-Creation, που στόχο έχει την ανταλλαγή δεξιοτήτων μεταξύ των παραγόντων της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ψηφιακής αγοράς, και υλοποιείται με τη στήριξη του Creative Europe Media Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δημιουργοί που θα επιλεγούν θα συμμετέχουν σε τρία εργαστήρια συν-δημιουργίας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν έως τα μέσα του 2022 στο Βέλγιο (1-6.11.2021, Βρυξέλλες), την Ελλάδα (14-18.03.2022, Θεσσαλονίκη) και τη Γαλλία (16-22.06.2022, La Rochelle), όπου σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους και Καναδούς ψηφιακούς δημιουργούς θα δημιουργήσουν ψηφιακές εγκαταστάσεις γύρω από το θέμα «Mεταναστεύσεις_Ψηφιακές Αφηγήσεις». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως την Τρίτη 18 Μαΐου.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το «Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης» από την 1η Ιουνίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Κήπου και στον Κήπο των Γλυπτών, στη νέα παραλία. Για την κατάρτιση του καλλιτεχνικού προγράμματος πραγματοποιείται ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες, σχήματα και δημιουργικές ομάδες της πόλης που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του πολιτισμού να υποβάλουν καλλιτεχνικές προτάσεις συμμετοχής. Η υποβολή των καλλιτεχνικών προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά έως και την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Η στήλη θα απουσιάζει την επόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου λόγω των εορτών του Πάσχα.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης