Δανιήλ (Παναγόπουλος) «Αφιέρωμα στον Γκόγια», 1965, από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης

Τα highlights της εβδομάδας

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε εκθέσεις στην πόλη και διαδικτυακές πασχαλινές εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Βασιλική Λευκαδίτη στη Gallery 7

Η Βασιλική Λευκαδίτη παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο “Κεντρίζοντας με το άλικο: 1985-3995” σε επιμέλεια Έφης Μιχάλαρου στη Gallery 7  στο Κολωνάκι. Tο κέντημα, η υλικότητα, η παράδοση και ο χρόνος κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκθεση.

 

Δανιήλ στη Roma Gallery

Μια ενδιαφέρουσα μίνι ανασκόπηση του έργου του Δανιήλ, ενός πολύ σημαντικού καλλιτέχνη που χρησιμοποίησε ταπεινά υλικά όπως λινάτσα και χαρτόκουτα παρουσιάζει η Roma Gallery. Η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο ενότητες: στην πρώτη που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου εκτίθενται ζωγραφικά έργα από την θητεία του στην Σχολή Καλών Τεχνών (1944 – 1947) και αργότερα, στα οποία κυριαρχεί η ιδιαίτερη αισθητική του καλλιτέχνη. Στους πρωτοπαρουσιαζόμενους αυτούς πίνακες τους οποίους φιλοτέχνησε ο Δανιήλ όταν ήταν 25 ετών, γίνεται σαφές πόσο ώριμος ζωγράφος είναι. Στην δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστούν οι συνθέσεις της ωριμότητάς του, τα λεγόμενα Κουτιά (Boîtes) από τη δεκαετία του 1960, συνθέσεις με τα διπλωμένα, επιζωγραφισμένα χαρτόνια και βέβαια οι μνημειακές του λινάτσες (1970 – 2007). Η έκθεση θα συνοδεύεται από τεκμηριωμένη έκδοση με κείμενα της Διοχάντης, του Δημήτρη Αληθεινού και του επιμελητή της έκθεσης Μάνου Στεφανίδη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Πασχαλινές Δράσεις

 Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποδέχεται το Πάσχα με διαδικτυακές δράσεις για όλη την οικογένεια. Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και ηχογραφημένες αφηγήσεις (podcasts) πασχαλινών παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους.  Δύο αυτόνομα διαδικτυακά πασχαλινά εργαστήρια για όλη την οικογένεια πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 26 (ώρα 12:00-13:00) και την Τετάρτη 28 Απριλίου (ώρα 16:00-17:00). Mε την καθοδήγηση της Ιφιγένειας Λελοβίτη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν πασχαλινές, πολύχρωμες, χάρτινες χειροτεχνίες για να τις δωρίσουν στους αγαπημένους τους ή να διακοσμήσουν το σπίτι τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέσω email στη διεύθυνση ArchivesPIOP@piraeusbank.gr,.

 

Παραμύθια για το Πάσχα 

Με έμπνευση από λαϊκές αφηγήσεις και παραμύθια από όλο τον κόσμο, παρουσιάζονται, σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο», δύο πασχαλινές ιστορίες με θέμα τα έθιμα και τις παραδόσεις του Πάσχα.

«Ο λαγός και η γνώση του Πάσχα»: Μια τρυφερή λογοτεχνική ιστορία με αγωνία και περιπέτεια, με ήρωες έναν λαγό και τον σοφό του τόπου, τους οποίους συναντάμε τις ημέρες του Πάσχα. Ακούστε το παραμύθι εδώ

«Η πριγκίπισσα που γεννήθηκε από ένα αβγό»: Ένα συγκινητικό λαϊκό παραμύθι για τις χαρές και τις λύπες που φύλαγε η τύχη για τη Λαμπρή, την πριγκίπισσα που ξεπετάχτηκε μέσα από ένα πασχαλινό μαγικό αβγό. Ακούστε το παραμύθι εδώ

 

 

 

Τα Νέα της Τέχνης επιλέγουν διαδικτυακές εκδηλώσεις που είναι δωρεάν για όλους. Μπορείτε να στέλνετε τα δελτία τύπου για τις εκδηλώσεις σας στο press@taneatistechnis.com Αποστολή των δελτίων δεν συνεπάγεται δημοσίευσή τους στη στήλη των highlights της εβδομάδας.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης