“Leather Brotherhood” (λεπτομέρεια), 1982, © Tom of Finland Foundation

Ένας αιώνας και ένας χρόνος από τη γέννηση του Tom of Finland

Στις 8 Μαΐου 1920 γεννήθηκε ο Τοm of Finland, τα σχέδια του οποίου είναι συνώνυμα με την ομοερωτική επιθυμία.

Ο Touko Laaksonen, γνωστός ως Tom of Finland,  θεωρείται ένας από τους σημαντικούς εικονοποιούς της ομοερωτικής επιθυμίας.  Η ζωή του, που έχει γίνει και ταινία, αποτελεί ύμνο στη σεξουαλική απελευθέρωση και έμπνευση για όσους δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη φυσική ερωτική τους επιθυμία.

Ο Tom of Finland δόθηκε απόλυτα στα πάθος του για το σχέδιο, ενώ απολάμβανε τη σεξουαλικότητα του χωρίς φραγμούς και αναστολές και η οποία αποτέλεσε το προσφιλές θέμα των σχεδίων του. Το look του Marlon Brando στον Αταίριαστο ενσάρκωνε το αρσενικό των φαντασιώσεών του και αυτό το είδος άντρα, που είναι macho αλλά σεξουαλικά απελευθερωμένος, αναπαριστά στα σχέδιά του.

Αν και σήμερα έχει κατακριθεί για μια κανονιστική απεικόνιση της ανδρικής επιθυμίας και για την προσήλωση σε στερεοτυπικά πρότυπα ανδρισμού, τα σχέδιά του αποτελούν ένα τρόπο εξερεύνησης των ορίων της επιθυμίας σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν απαγορευμένη, και μια απτή απεικόνιση της έξαψης που προκαλεί η ζωγραφική αλλά και ο ερωτικός πόθος. Δυσδιάκριτα είναι τα όρια μεταξύ φαντασίωσης, επιθυμίας και πορνογραφίας στη δουλειά του.

Το Tom of Finland Foundation, που εδρεύει στο σπίτι του TOM στην περιοχή Echo Park στο Λος Αντζελες, έχει συσταθεί για να διατηρήσει το αρχείο του και να διευκολύνει την έρευνα του έργου του, αλλά ταυτόχρονα προωθεί την ερωτική τέχνη από το 1984 και μετά, φιλοξενεί residencies καλλιτεχνών με παρόμοια θεματική ή άξονες προβληματισμού και οργανώνει μια σειρά από δράσεις που υπερασπίζονται τις ατομικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην ελεύθερη σεξουαλικότητα

 

 Η έκθεση Tom of Finland: Love and Liberation άνοιξε στις 6 Μαρτίου στο House of Illustration στο Λονδίνο και διαρκεί έως τις 27 Ιουνίου.Η έκθεση Tom Of Finland: 100 Years στην γκαλερί David Kordansky στο Λος Αντζελες με σχέδια και κολάζ του Τom που εκτίθενται για πρώτη φορά, διαρκεί ἐως 12 Μαίου.  

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης