Παραχώρηση: Alekos Fassianos Estate

Ετοιμάζεται ο επίσημος κατάλογος έργων του Αλέκου Φασιανού

Το Alekos Fassianos Estate, σε συνεργασία με την οικογένεια του Αλέκου Φασιανού, έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν την επίσημη έναρξη εργασιών της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας του καλλιτέχνη, που έχει ως σκοπό, την αποκλειστική διαχείριση των πνευματικών του δικαιωμάτων, την αρχειοθέτηση του συνολικού του έργου σε ψηφιακό και έντυπο κατάλογο, καθώς και την πιστοποίηση αυθεντικότητας των έργων του, η οποία, ως διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη, από τώρα και στο εξής, θα είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την πιστοποίηση και την έκδοση πιστοποιητικών γνησιότητας των έργων του.

O φορέας βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής και αρχειοθέτησης του συνολικού έργου του Αλέκου Φασιανού σε έναν ολοκληρωμένο, εικονογραφημένο διαδικτυακό κατάλογο. Στόχος είναι, ο κατάλογος αυτός, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Blob Art, να παρουσιάσει την καλλιτεχνική παραγωγή του καλλιτέχνη από την δεκαετία του ’60 έως το 2019, συμπεριλαμβανομένων όλων των έργων που δεν είχαν δημοσιευθεί σε προηγούμενους έντυπους καταλόγους. Για τον λόγο αυτό, το Alekos Fassianos Estate καλεί τους κατόχους έργων τέχνης του καλλιτέχνη να μπουν στο επίσημο website του καλλιτέχνη και να συμπληρώσουν τη φόρμα υποβολής όσων έργων θεωρούν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στην βάση δεδομένων του Αλέκου Φασιανού.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1935, o Αλέκος Φασιανός σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το διάστημα 1956-1960, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την Αρχαία Ελληνική αγγειογραφία και την Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des Βeaux-Αrts του Παρισιού, με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα.

Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από ογδόντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκιο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο, Μελβούρνη, Αγία Πετρούπολη και αλλού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά τον κόσμο όπως στην Αμερική, την Κίνα, την Βραζιλία και την Αυστραλία.

Ο Αλέκος Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με την χαρακτική, τον σχεδιασμό αφισών, καθώς και την σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο Αθηνών (Αμερική του Κάφκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, 1975, Ελένη του Ευριπίδη, 1976, Όρνιθες και Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων όπως του Ελύτη, του  Σολωμού του Καβάφη, του Ταχτσή, του Λουις Αραγκόν του Απολλιναίρ, του Υβ Ναβάρ και πολλών άλλων. Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και την γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες του, που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του.

Το Alekos Fassianos Estate είναι επίσης στη διαδικασία έναρξης λειτουργίας του Μουσείου «Αλέκος Φασιανός» στον Σταθμό Λαρίσης, κτίριο που έχει σχεδιαστεί και εκτελεστεί από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο. Το Μουσείο θα φιλοξενεί έργα του καλλιτέχνη από όλες τις εικαστικές περιόδους του καθώς και πρόγραμμα εκθέσεων έργων σύγχρονης τέχνης και παιδικά προγράμματα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα από την Art Newspaper Greece.

Άποψη της εισόδου του νέου Μουσείου «Αλέκος Φασιανός» στον Σταθμό Λαρίσης. Παραχώρηση: Alekos Fassianos Estate

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης