Μουσείο Ακρόπολης, φωτό: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση

Με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» γιορτάζεται και φέτος όπως κάθε 18η Μαΐου η Διεθνής Μέρα Μουσείων.

Με το σκεπτικό ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η οποία είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσεγγίζει για το 2021 το φλέγον ζήτημα της επόμενης μέρας.

Τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Όσο αφορά στο πρόγραμμα του θεσμου, τιμώμενο μουσείο για φέτος είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ψηφιακή ξενάγηση για την περιοδική έκθεση «Επαναcyσταση ’21» που απευθύνεται τόσο στους φυσικούς επισκέπτες της έκθεσης όσο και στους διαδικτυακούς. Παρουσιάζονται περισσότερα από 70 ενδιαφέροντα σημεία με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τις 7 ενότητες της έκθεσης.

Στο Μουσείο Ακρόπολης, οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εφαρμογή  «Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης», ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ που προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία: την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, που μετά από πολλούς μήνες είναι και πάλι ανοιχτοί στο κοινό, και τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουν. Μπείτε στην εφαρμογή εδώ

Ακόμη, στο Νομισματικό Μουσείο καταξιωμένοι Τηνιακοί μαρμαρογλύπτες εκθέτουν, σε χώρους του Ιλίου Μελάθρου και του κήπου του.  έργα τους εμπνευσμένα από τους αγώνες των Ελλήνων (18/5, 18:00). Στο δε Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνονται όλη την ημέρα περιηγήσεις στην Προϊστορική του Συλλογή.

Επίσης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς θα παρουσιάσει την οπτικοακουστική παραγωγή με τίτλο  «9 αντικείμενα, 9 μουσεία-Μια ιστορία θα σας πω…».όπου  οποία εννέα επιλεγμένα αντικείμενα, ένα από κάθε Μουσείο του Δικτύου ΠΙΟΠ, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τη γοητευτική ιστορία τους μέχρι τη στιγμή που περιήλθαν στο ΠΙΟΠ και έγιναν μουσειακά εκθέματα.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα Τρίτη 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης