(C) The Art Newspaper Greece

Monday Report

Αυτή την εβδομάδα καλωσορίζουμε ένα ανακαινισμένο μνημείο στη Σπάρτη, προσυπογράφουμε μια ωραία ιδέα που έπεσε στο Ζάππειο όπου έγινε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και σας ενημερώνουμε για δυο πολύ ενδιαφέροντα open calls με εικαστικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο.

  • Ενθαρρυντικές ήταν οι εικόνες από τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς πολύς κόσμος έσπευσε να θαυμάσει τόσο τη μόνιμη συλλογή των 1000 περίπου έργων όσο και τη νέα όψη του κτιρίου, στο οποίο οι εργασίες συνεχίζονται, κυρίως στους πέριξ χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τεχνικό πρόβλημα στην έκδοση των εισιτηρίων το πρωί της Κυριακής 16 Μάϊου ταλαιπώρησε κάπως τους επισκέπτες, αλλά όπως και να ’χει, εικόνες με ανθρώπους κάθε ηλικίας στους χώρους πολιτισμού είναι κάτι που επιθυμήσαμε και χρειαζόμαστε.
  • Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση έριξε στο τραπέζι του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (το οποίο έγινε στο Ζάππειο) ο επικεφαλής της Polygreen Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος: Να ονομαστεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «Μηδέν Άγαν», μια φράση 2.500 χρόνων που παραπέμπει με ευστοχία και ακρίβεια στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία γύρω από το Green Deal, δηλαδή τίποτα περιττό, καμία υπερβολή, όλα χρήσιμα, όλα αξιοποιήσιμα. Να προσθέσουμε ότι o συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι συλλέκτης έργων τέχνης που προωθούν την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • H «Οικία της Ευρώπης» στη Σπάρτη άνοιξε πριν λίγες ημέρες, μετά από τα έργα ανάδειξης της, για το κοινό. Έτσι είναι πλέον απολύτως επισκέψιμο ένα μνημείο, που χρόνια τώρα παρέμενε δύσκολα προσβάσιμο. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Παλαιολόγου, όπου αποκαλύφθηκαν τον 19ο αιώνα (και στεγάζονται σήμερα) τα σημαντικά ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα, «Αρπαγή της Ευρώπης» (1872) και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων» (1897). Τα ψηφιδωτά, που πιθανόν αποτελούσαν τμήματα του επιδαπέδιου διακόσμου μιας ή δύο γειτονικών πλούσιων ρωμαϊκών οικιών, χρονολογούνται  στα τέλη του 3ου ‒ αρχές του 4ου αι. μ.Χ. και διακρίνονται για τη σύνθεση, τους πλούσιους χρωματισμούς τους και τη δεξιότητα στην απόδοσή τους. Η «Οικία της Ευρώπης» λειτουργεί  Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή 8.30-15.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Ύστερα από μια δεκαετία σχεδόν στο Locus Athens και τρία χρόνια μετά την δημιουργία του χώρου Tavros, η επιμελήτρια Όλγα Χατζηδάκη μαθαίνουμε ότι αποχώρησε από το δυναμικό της ομάδας και περιμένουμε με ενδιαφέρον το επόμενο βήμα της.

 

Open Calls

  • Φέτος δεν συμπληρώνονται μόνο 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και 100 χρόνια από τη γέννηση του Joseph Beuys. Έτσι, το MOMus της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες, επιμελητές και πολιτιστικούς φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους για δράσεις (όχι για διοργάνωση εκθέσεων) που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού. Οι προτάσεις, που θα πρέπει να σχετίζονται με την ιδεολογία του Γερμανού καλλιτέχνη, μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε μορφή εικαστικής δημιουργίας, από performance και μουσική, έως γραφιστικές τέχνες και ψηφιακά μέσα, πρέπει δε να υποβληθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Πληροφορίες εδώ
  • Στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθεί και φέτος εργαστήριο pitching και forum παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες. Το φετινό Pitching Lab/Forum θα διεξαχθεί αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής λήγει στις 15 Ιουνίου. Eδώ θα βρείτε την πρόσκληση ενδιαφέροντος.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης