Από την έκθεση – αφιέρωμα στον Paul Feeley στην Waddington Custot © Waddington Custot

London & Paris Gallery Weekend: Μια νέα αρχή!

Σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επανέναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο θεσμός των Gallery Weekend αυτό το Σαββατοκύριακο (4 – 6 Ιουνίου) φέρνει μαζί του την εξωστρέφεια και τη χαρά της ανακάλυψης νέας τέχνης.

Οι φιλότεχνοι που λόγω λοκντάουν είχαν στερηθεί τις φυσικές επισκέψεις σε χώρους τέχνης ετοιμάζονται τώρα για overdose εκθέσεων και στις δύο πόλεις. Όπως πολύ πετυχημένα γράφτηκε κάπου «είναι σαν τα λεωφορεία. Περιμένεις άπειρη ώρα και κάποια στιγμή έρχονται όλα μαζεμένα». Όπως και να ’χει, η πολιτιστική ζωή κάνει μια καινούργια αρχή σε Λονδίνο και Παρίσι και ο ενθουσιασμός διοργανωτών, καλλιτεχνών και κοινού είναι δικαιολογημένα διάχυτος.

Kati Heck «come on, sense!», 2021, © Kati Heck, courtesy Sadie Coles HQ, London. Photo: Pieter Huybrecht

Στο Λονδίνο το Gallery Weekend, που γίνεται για πρώτη φορά, συγκεντρώνει πάνω από 80 αίθουσες τέχνης και λόγω της γεωγραφικής κατανομής τους στην πόλη αλλά και της ποικιλομορφίας τους, η διοργάνωση επικεντρώνει τις δράσεις της σε διαφορετικά μέρη ανά ημέρα. Σήμερα Παρασκευή στο κεντρικό Λονδίνο και οι περιοχές  Fitzrovia, Soho και Mayfair, αύριο Σάββατο στο Ανατολικό Λονδίνο και την Κυριακή το Νότιο. Και οι τρείς μέρες θα είναι γεμάτες με προγράμματα συζητήσεων, επισκέψεων σε ατελιέ, εγκαίνια που είχαν αναβληθεί, περφόρμανς αλλά και εκδηλώσεις για παιδιά.  Στα highlights των εκθέσεων σημειώνουμε το αφιέρωμα στον Αμερικανό καλλιτέχνη Paul Feeley στην Waddington Custot (με τίτλο «Space Stands Still») το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή, την έκθεση «Bonnie Bonne Bon» της Kati Heck στην Sadie Cole HQ της Davies Street αλλά και η έκθεση «Nothing» του Tobias Spichtig στη Freehouse. Και βέβαια, μη ξεχνάμε και τα κινητικά γλυπτά του Takis στην White Cube Bermonsday.

 

Άποψη της έκθεσης του Alain Jacquet στην γκαλερί Perrotin © Jacquet / ADAGP, Paris 2021. Courtesy Perrotin, Photo : Claire Dorn

Στο Παρίσι, η γιορτή έχει ξεκινήσει από χθες Πέμπτη, με τους διοργανωτές να επιθυμούν διακαώς την επανεκκίνηση της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Η συμμετοχή ανέρχεται σε περίπου 130 γκαλερί (από τις οποίες οι 12 είναι νέες αφίξεις) που καλύπτουν όλη τη γεμάτη ζωντάνια και ποικιλομορφία παρισινή σκηνή. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, θα έχουμε 38 openings, 95 ατομικές και 43 ομαδικές εκθέσεις, 38 εκθέσεις γυναικών καλλιτεχνών, πάνω από 30 εκθέσεις νέων Γάλλων (και όχι μόνο) καλλιτεχνών, 25 εκθέσεις αφιερωμένες σε δασκάλους της σύγχρονης τέχνης και περίπου 15 εκθέσεις με επίκεντρο τις αναδυόμενες αφρικανικές και αραβικές σκηνές. Ξεχωρίζουμε την αναδρομική του Alain Jacquet στην Perrotin του Marais, την «Love’s Missing» του Bruno Perramant στην In Situ και την «Lumiere du matin» του Wolfgang Tillmans στην Gallerie Chantal Crousel.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης