Αυτή την εβδομάδα καλωσορίζουμε και αποχαιρετούμε επικεφαλής πολιτιστικών ιδρυμάτων, εντοπίζουμε φωτογραφικά το πνεύμα του Άγγελου Σικελιανού, προτείνουμε καλλιτεχνικές δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και χειροκροτούμε την μεταμόρφωση των ανθοπωλείων του Συντάγματος.

 

  • Παρά τη διεθνή προκήρυξη ενδιαφέροντος που απευθυνόταν και σε επιμελητές και διευθυντές από το εξωτερικό, τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης κατέλαβε ο εγχώριος Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για 24 χρόνια.

 

  • «Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό, μπορώ να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν χρόνια δημιουργικά,  με στόχους και οράματα, αλλά και απαιτητικά, με αντιξοότητες και αμφιβολίες που κυοφορούσαν διαρκώς αναζητήσεις, καύσιμο και πυξίδα μαζί, σε αυτή την πορεία». Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων , ο Άγγελος Μωρέτης στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του, καθώς αποχώρησε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του  Ιδρύματος Ζογγολόπουλου μετά από 14 χρόνια.

 

  • Τα ανθοπωλεία της Βουλής, μετά από χρόνια μαρασμού, όχι μόνο ξαναπαίρνουν ζωή αλλά πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πολιτιστικές δράσεις και εκθέσεις. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά πριν λίγες μέρες στη σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, οπότε το αθηναϊκό αυτό τοπόσημο (το οποίο συμπληρώνει 90 χρόνια) θα πάρει σύντομα  νέα μορφή αφού κάποια από τα 11 υπόσκαφα καταστήματα θα ενοποιηθούν ενώ σύμφωνα με τη μελέτη θα δημιουργηθούν και ημιυπάιθριοι εκθετήριοι χώροι.

 

  • Οι δράσεις στο Εμπρός εξελίσσονται σε διαρκές φεστιβάλ με περφόρμανς, παραστάσεις και ομιλίες . Ήδη έχουν συμπληρωθεί δυο εβδομάδες εκδηλώσεων με μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών και κοινού και οι εκδηλώσεις συνεχίζονται. Μπείτε εδώ για το προσεχές πρόγραμμα.

 

  • Mε νέα εικαστικά εργαστήρια για ενήλικες επιστρέφει στις δράσεις το Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Κάθε ενότητα αποτελείται από δυο τρίωρα εργαστήρια και η πρώτη συνάντηση της κάθε ενότητας έχει ως θέμα τις βασικές αρχές μετρήσεων, αναλογιών και γραμμοσκίασης ενώ η δεύτερη τις βασικές τεχνικές και αρχές του χρώματος. Οι συμμετέχοντες (10 κάθε φορά ξεκινώντας από τις 9 Ιουνίου) θα δημιουργήσουν έχοντας ως έμπνευση και οδηγό τα γλυπτά της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000), αναδρομική έκθεση της οποίας παρουσιάζεται στο ισόγειο του Ιδρύματος.  Απαραίτητη η κράτηση και η προπληρωμή θέσης (45 ευρώ ανά ενότητα) στο 2310991614 ή στο education@teloglion.gr

 

  • Αν είσαι φωτογράφος, οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 και το Φωτογραφικός Κέντρο Θεσσαλονίκης σου έχουν ένα πολύ ενδιαφέρον task: Ένα τριήμερο εργαστήριο (11 – 13 Ιουνίου) όπου καλείσαι να ανακαλύψεις φωτογραφικά τα ίχνη της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού έτσι όπως απέμειναν στην πόλη των Δελφών καθώς και «να εντοπίσεις το μετουσιωμένο σε φως και σκιές πνεύμα τους». Η συμμετοχή στη δράση και το εργαστήριο είναι δωρεάν, αλλά (λόγω περιορισμένων πόρων) δεν περιλαμβάνει μετάβαση στους Δελφούς και διαμονή. Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση katselis@the.forthnet.gr

 

 

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης