Λιθογραφία από το βιβλίο Voyage à Athènes et à Constantinople (Παρίσι, 1825) του Louis Dupré. Παραχώρηση: VERGOS Auctions

Χειρόγραφα του Μάρκου Μπότσαρη βγαίνουν σε δημοπρασία

Δεκαεπτά έγγραφα που ανήκαν στην οικογένεια του Μάρκου Μπότσαρη επιστεγάζουν την επερχόμενη δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών της Vergos Auctions, με την οποία ανοίγει η καλοκαιρινή δημοπρατική σεζόν.

Άρωμα Επανάστασης
Το σύνολο (Lot 116) καλύπτει μία περίοδο πενήντα χρόνων, ξεκινώντας από μια αυτόγραφη επιστολή του Μπότσαρη από το 1820, την εποχή που αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό. Τα έγγραφα συνεχίζουν μετά το θάνατό του στη Μάχη του Κεφαλόβρυσου και τη μετάβαση της οικογένειάς του στην Ανκόνα το 1824, ακολουθώντας τη διαδρομή τους μέχρι τη Ζάκυνθο και από εκεί στην Πάτρα, όπου εν τέλει εγκαταστάθηκαν το 1830. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το βιογραφικό του γιου του Μάρκου Μπότσαρη, Δημήτριου, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Στρατιωτικών αρχικά επί Όθωνα κι έπειτα επί Γεωργίου Α’, μαζί με μία επιστολή προς τον γιο του Μάρκο, εγγονό του μεγάλου αγωνιστή από το 1870.

Ακόμη ένα σημαντικό χειρόγραφο που προσφέρεται στο πνεύμα της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης είναι μια ιδιόχειρη και υπογεγραμμένη επιστολή υποστήριξης της Κρητικής Επανάστασης από τον Βίκτωρ Ουγκώ, η οποία χρονολογείται στις 9 Φεβρουαρίου 1867 (Lot 139). Αν και πήρε θέση σχετικά αργά υπέρ του ελληνικού ζητήματος, παρόλα αυτά ο σπουδαίος Γάλλος ποιητής υπήρξε από τους πιο συνεπείς φιλέλληνες μέχρι το τέλος της ζωής του. Η ενότητα των Χειρογράφων – Εγγράφων βρίθει ηχηρών υπογραφών, μεταξύ άλλων από τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Ιωάννη Καποδίστρια και Κωνσταντίνο Κανάρη.

Ταξιδιωτικές λιθογραφίες
Οι λάτρεις της τέχνης σε χαρτί θα ανακαλύψουν στην ενότητα με τα Γεωγραφικά – Ταξιδιωτικά βιβλία ένα αντίτυπο του περίφημου Voyage à Athènes et à Constantinople του Louis Dupré (Παρίσι, 1825, lot 248). Οι 40 στο σύνολο, επιχρωματισμένες με το χέρι, λιθογραφίες μεγάλων διαστάσεων του Γάλλου περιηγητή και ζωγράφου θεωρούνται από τις πιο καλαίσθητες αναπαραστάσεις της Ελλάδας των αρχών του 19ου αιώνα και αποπνέουν την αγάπη του καλλιτέχνη για τον τόπο και τους ανθρώπους. Ξεκινώντας το ταξίδι του από την Κέρκυρα τον Μάρτιο του 1819 και περνώντας μέσα από την ηπειρωτική Ελλάδα για να φτάσει στην Αθήνα, αποτύπωσε με εξαιρετική λεπτομέρεια ανθρώπους, φορεσιές, αλλά και τις κλιμακούμενες εντάσεις στην προεπαναστατική Ελλάδα.

Λιθογραφία με την Μπουμπουλίνα του Peter von Hess. Παραχώρηση: VERGOS Auctions

Εξίσου καλής ποιότητας είναι το folio με 39 λυτές λιθογραφίες με βάση έργα του Peter von Hess (lot 176). Έπειτα από ανάθεση του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου, ο ζωγράφος ήταν ο πρώτος που αποτύπωσε τις σκηνές και τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από 39 σχέδια που φιλοτέχνησε κατά την εννιάμηνη παραμονή του στην Ελλάδα, όπου επισκέφθηκε τους τόπους όπου διαδραματίστηκαν τα ηρωικά γεγονότα του 1821. Τα σχέδια αυτά αποτελούν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που γνωρίζουμε για την Εθνεγερσία, όπως π.χ. η Μπουμπουλίνα να δίνει διαταγές πάνω σε πλοίο, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο και ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη.

Προσιτές σπάνιες εκδόσεις
Κρυμμένα διαμάντια θα ανακαλύψουν, όμως, και οι λάτρεις των σπάνιων εκδόσεων, ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο της δημοπρασίας. Σε εντυπωσιακά προσιτές τιμές θα βρει κανείς μετάφραση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη από τον Νίκο Καζαντζάκη σε πρώτη έκδοση του 1934 (lot 1), ποιήματα του T.S. Eliot σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη σε πρώτη έκδοση του 1936 (lot 2), ιδιόχειρη αφιέρωση της Κικής Δημουλά σε πρώτη έκδοση (1971) της ποιητικής συλλογής της Το λίγο του κόσμου (lot 16), ποιήματα του Paul Éluard σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη (1949, lot 3), μέχρι και ποιήματα του Καβάφη με ιδιόχειρη αφιέρωση του ποιητή (1926-1930, lot 25). Ενδεικτικό του εύρους της δημοπρασίας είναι ότι περιλαμβάνει από το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ο Ρήγας Βελεστινλής το 1790 (Lot 155) και μια πρώτη έκδοση της Οδύσσειας του Καζαντζάκη σε 300 υπογεγραμμένα αντίτυπα από τον συγγραφέα (1938, lot 32), έως παρτιτούρες του 1826 για την όπερα του Gioachino Rossini Η πολιορκία της Κορίνθου (Lot 174).

Αυτές και άλλες σπάνιες εκδόσεις γύρω από θέματα όπως ελληνική γλώσσα και φιλολογία, παιδεία, θρησκεία, φιλοσοφία, επιστήμες κ.ά, χάρτες, σχέδια και υδατογραφίες, φωτογραφίες εποχής καθώς και μια μεγάλη γκάμα από χαρακτικά του 19ου αιώνα, λαϊκές λιθογραφίες και αφίσες, θα δημοπρατηθούν μεθαύριο Τετάρτη, 9 Ιουνίου και ώρα 5.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Plaza, στην πρώτη δημοπρασία του Οίκου για το 2021 με δυνατότητα παρουσίας κοινού, η οποία και θα προβληθεί παράλληλα ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας www.vergosauctions.com.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης