Εδώ και ένα χρόνο που τις ζωές μας ανέτρεψε ο COVID-19 παρατηρείται μια αύξηση σε λεκτικές επιθέσεις και εγκλήματα μίσους ενάντια στην Ασιατική κοινότητα.

Σίγουρα συνέβαλλε στις επιθέσεις η αντι-ασιατική ρητορική του πρώην Προέδρου Trump που κατηγόρησε τους επιστήμονες της Γιουχάν ότι απέκρυψαν την πανδημία από τον υπόλοιπο κόσμο και δεν μοιράστηκαν επιστημονικά ευρήματα. Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, υπαινίσεται τώρα και ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας. Υπάρχει άραγε αλήθεια σε αυτό ή γίνεται για πολιτικούς λόγους; Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι την άνοδο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία και υπάρχει όξυνση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χώρων που μεταφράζεται σε ξενοφοβία και ρατσισμό της Δύσης απέναντι στους Ασιάτες της Αμερικής και όλου του κόσμου

Το κατά πόσο ο COVID-19 είναι η αιτία ή η αφορμή για εθνικό μίσος δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός σε διαφορετικές κοινότητες, αξίες, πολιτισμούς. Σε αυτή τη λογική, πολλοί καλλιτέχνες με κοινωνική συνείδηση και γρήγορα αντανακλαστικά κάνουν έργα, δηλώσεις ή συνασπίζονται για την πάταξη της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού απέναντι στους Ασιάτες. Ετσι, ο ασιατικής καταγωγής Αμερικανός Paul Chan, γνωστός στην Ελλάδα από τις εκθέσεις του σε ΔΕΣΤΕ και ΝΕΟΝ, δημιούργησε μια καινούρια μεταξοτυπία, υποστηρίζοντας ότι η αντι-ασιατική προπαγάνδα είναι ουσιαστικά αντιαμερικανική, αφού η Αμερική είναι ένα χωνευτήρι πολλών λαών και σε αυτό οφείλει τη μοναδικότητα και την δημιουργικότητά της.

Η μεταξοτυπία είναι διαθέσιμη από τον ανεξάρτητο οργανισμό Printed Matter.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης