Πίνακας της Emily Mae Smith, Courtesy Perrotin και Simone Subal Gallery

Νεότεροι καλλιτέχνες σπάνε ρεκόρ στη δημοπρασία των Phillips στο Hong Kong

Με αφορμή τη δημοπρασία των Phillips στο Hong Kong την περασμένη βδομάδα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Hong Kong δεν αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αγορές για blue chip art αλλά και για νεότερους καλλιτέχνες.

Η δημοπρασία έργων του 20ου αιώνα & Σύγχρονης Τέχνης που έγινε στις 8 Ιουνίου έφερε πωλήσεις $62.9 εκατομμυρίων, ποσό διπλάσιο του αναμενόμενου με βάση τις μέσες τιμές εκτίμησης των έργων.

Ο Yoshitomo Nara με το έργο του Missing in Action του 2000 έπιασε $15.8 εκατομμύρια, η δεύτερη καλύτερη απόδοση του Nara σε δημοπρασία μετά το Berlin Barack, Room 1, 2007 που έπιασε $ 25 εκατομμύρια. Η ίδια δημοπρασία είχε ένα αφηρημένο πίνακα του Gerhard Richter’s από τη σειρά με τα Abstraktes Bild καθώς και ένα έργο του Banksy. Και τα δύο έργα των πολύ διαφορετικών αλλά εξίσου ακριβοθώρητων καλλιτεχνών πουλήθηκαν χωρίς εκπλήξεις.

Εκπληξη αποτέλεσαν οι αποδόσεις των Emily Mae Smith και Loie Hollowell. Οι πωλήσεις των ἐργων των δύο καλλιτέχνιδων πιάνουν σημαντικές τιμές στη δευτερογενή αγορά αλλά δεν είχαν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Τώρα έγινε αυτό με το έργο της Loie Ηοllowell με τίτλο First Contact, 2018 που κατοχυρώθηκε στον αγοραστή για $1.4 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, το έργο Broom Life, 2014 της Emily Mae Smith με τιμή εκτίμησης $51,1143 – $76,715 πουλήθηκε για $1.6 εκατομμύρια.

Εντυπωσιακές τιμές έπιασαν έργα του Salman Toor, που είχε πρόσφατα ατομική έκθεση στο Whitney Μuseum και της Βρετανίδας Jadé Fadojutimi. Ενδιαφέρουσες αποδόσεις είχαν και τα έργα των λιγότερο γνωστών Tschabalala Self, Lucas Arruda and Joel Messler, αποδεικνύοντας ότι το αγοραστικό κοινό στην Ασία είναι πολύ πιο ψαγμένο και τολμηρό απ᾽ὀτι η Δύση θέλει να πιστεύει.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης