Αίθουσα του Εθνικού Μουσείου του Κάρντιφ

«Yr Amgueddfa»: Το θρίλερ συναντά την τέχνη

Όταν μια σκοτεινή ερωτική σειρά έχει στο επίκεντρο της ένα μουσείο, ένα νέο τηλεοπτικό είδος γεννιέται.

Έχετε σκεφτεί πόσες ταινίες ή σειρές έχουν ως θέμα (ή έστω φόντο) τον κόσμο της τέχνης; Μάλλον λίγες αν δεν είναι βιογραφίες γνωστών καλλιτεχνών (Φρίντα Κάλο, Πόλλοκ, Κλιμτ, Βαν Γκογκ κ.ά). Εδώ όμως έχουμε, όχι μόνο μια σειρά που επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη πτυχή του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι αλλά που φιλοδοξεί να εγκαινιάσει το καινοφανές είδος του «θρίλερ τέχνης»(!)

Η σειρά «Yr Amgueddfa»(«Το Μουσείο»)  είναι εκ πρώτης όψεως μια αστυνομική ιστορία που έχει την πρωτοτυπία να εκτυλίσσεται στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για να μεταμορφωθεί σε πλατό και σκηνικό. Με άλλα λόγια είναι ουσιαστικά ένας έξυπνος και δημιουργικός τρόπος για να αναδειχθεί ένας πολιτιστικός χώρος, έστω και δια της πλαγίας τηλεοπτικής οδού. Φαντάζομαι ότι το Μουσείο σκέφτεται – και πολύ λογικά – ότι θα αυξήσει τους επισκέπτες του με αυτόν το τρόπο. Τώρα, όσον αφορά τους συντηρητές και το υπόλοιπο προσωπικό του ιδρύματος, νομίζω ότι δεν θα περνούν και τις καλύτερες ημέρες τους, όταν έχουν ένα τηλεοπτικό συνεργείο να εργάζεται ανάμεσα σε πολύτιμα εκθέματα.

H σεναριογράφος της σειράς, Fflur Dafydd είχε παλαιότερα υλοποιήσει την ίδια ιδέα, χρησιμοποιώντας την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουαλίας στο Aberystwyth ως σκηνικό για το βιβλίο της «Y Llyfrgell» («Η βιβλιοθήκη») η οποία έγινε ταινία. Αν σας κάνουν εντύπωση τα ονόματα, να σας πούμε ότι είναι στα ουαλικά, όπως στην  ουαλική γλώσσα είναι και οι διάλογοι της σειράς.

Το «Yr Amgueddfa» παρακολουθεί την ιστορία της Dela Howells, μιας παντρεμένης μητέρας με δυο παιδιά η οποία μόλις ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του μουσείου. Τη νύχτα ενός πάρτι για να γιορτάσει τη νέα της δουλειά, η Dela γνωρίζει τον νεαρό Caleb, φίλο του γιου της, Daniel.  Η Dela ξεκινά μια παθιασμένη σχέση με τον Caleb, αλλά σύντομα ανακαλύπτει ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ο νεαρός την προσέγγισε εμπλέκεται στον «σκοτεινό και επικίνδυνο» κόσμο του εγκλήματος τέχνης.

Η σειρά έχει ήδη ξεκινήσει τις προβολές της στο ουαλόφωνο βρετανικό κανάλι S4C.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης