Από την έκθεση της συλλογής Γαϊτανάρη – Ντόλκα στην Τρίπολη: Παναγιώτης Ζωγράφος «Η δίκαιη απόφασις του Θεού για την απελευθέρωσιν της Ελλάδος»

Monday Report

Αυτή την εβδομάδα ταξιδεύουμε σε Μύκονο και Πάρο για ενδιαφέρουσες εκθέσεις, κατεβαίνουμε Τρίπολη για μια συλλογή-αφιέρωμα στην εθνική επέτειο, θαυμάζουμε τα νέα αντικείμενα και έργα τέχνης του Μεγάρου Μαξίμου και χαιρόμαστε που ένα γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου χαρακτηρίστηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας.

 

  • Με στόχο την υποστήριξη έργων που προάγουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και την κοινωνική ένταξη- συμμετοχή τους στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 566.000 ευρώ για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων αυτών στον πολιτισμό. Το κονδύλι απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε καλλιτέχνες με αναπηρία, σε δημιουργούς που ασχολούνται συστηματικά με δράσεις που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία, στη στήριξη δράσεων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

 

  • Ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το Μνημείο του Ζαλόγγου, έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Κασσώπης, στο νομό Πρεβέζης. Το επιβλητικό έργο, το οποίο κατασκευάστηκε την εξαετία 1954 – 60, αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα εφαρμογής των αρχών του μοντερνισμού στη μνημειακή γλυπτική της μεταπολεμικής Ελλάδας. Αν και φαίνεται από απόσταση 30 χιλιομέτρων, ευχής έργον θα ήταν και η προσβασιμότητα του με ένα τελεφερίκ, καθώς τώρα μόνο μέσω ενός λιθόχτιστου μονοπατιού μπορείς να το προσεγγίσεις.

 

  • Από το 2004 είχε να φρεσκαριστεί το Μέγαρο Μαξίμου και τώρα ήρθε ή ώρα για νέα όψη και διακόσμηση στο εσωτερικό του. Την ανακαίνιση στην αίθουσα συσκέψεων, την αίθουσα υποδοχής και το πρωθυπουργικό γραφείο ανέλαβε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόβσκί-Μητσοτάκη «με την προϋπόθεση να μην επιβαρυνθεί καθόλου το κράτος» όπως τόνισε στο διαδικτυακό περιοδικό architecturaldigest.com. Η ίδια συγκρότησε μια ομάδα ειδικών  (ανάμεσα τους η Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια του ΝΕΟΝ και ο Κύπριος σχεδιαστής Μιχάλης Αναστασιάδης) η οποία ανέλαβε να προσεγγίσει καλλιτέχνες, επιμελητές, συλλέκτες και ιδρύματα με σκοπό τον δανεισμό έργων τέχνης για δύο περίπου χρόνια, έτσι ώστε να  αναδειχθεί η πολυμορφία του πολιτισμού μας, από λαϊκούς τεχνίτες μέχρι σύγχρονους εικαστικούς.

 

  • Ο Γιώργος Γαϊτανάρης και η Ιώ Ντόλκα, διαπρεπείς επιστήμονες στις ΗΠΑ με καταγωγή από την Τρίπολη, συλλέγουν εδώ και 20 περίπου χρόνια έργα τα οποία έχουν ως βάση αναφοράς τον ελληνικό κόσμο και κυρίως την εποχή της Τουρκοκρατίας και τον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Εξήντα επτά από αυτά τα έργα εκτίθενται από τις 26 Ιουνίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης και ανάμεσα τους μπορείτε να θαυμάσετε χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett, έργα του Παναγιώτη Ζωγράφου καθ’ υπαγόρευση του Μακρυγιάννη καθώς και έργα των Reinagle Delacroix, Krauss, Lipparini, Vernet, Langlois, De Neuville, Roberts. Κογεβίνα,  Μπόστ κ.ά. Αν η Τρίπολη σας πέφτει μακριά, να σας πούμε ότι τον Οκτώβριο η έκθεση μεταφέρεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης της Αθήνας.

 

  • Ξεκινώντας μια μικρή εικαστική περιήγηση στις Κυκλάδες, θα κάνουμε μια πρώτη στάση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου όπου η Ειρήνη Γκόγκουα κάνει «Υπέρβαση» μέσα από ζωγραφικά έργα, γλυπτά, τρισδιάστατες δημιουργίες από πλεξιγκλάς και ξυλογλυπτική, όλα σε έντονα χρώματα με παιχνιδίσματα σκιών και κρυμμένα νοήματα και μηνύματα.

 

  • Δυο Χωριά της Μυκόνου φιλοξενούν δύο καλλιτέχνες: Τον Χιλιανό Pablo Benzo και τον Αυστριακό Alexander Ruthner Ο πρώτος παρουσιάζει μια σειρά έργα απεικονίζουν εικόνες νεκρής φύσης μέσω του Κυβισμού και της Αφαίρεσης ενώ ο δεύτερος παρουσιάζει 109 πίνακες που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, παρουσιασμένους σαν ένα «οπτικά πολύβουο σύμφυρμα».

 

  • Η Athanasiadou Gallery στο Λογαρά της Πάρου παρουσιάζει (από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο) το πρότζεκτ Show Time το οποίο αποτελείται από σχέδια, γλυπτά και ζωγραφικά έργα 18 καλλιτεχνών της νέας γενιάς (ανάμεσα τους ο Κωστής Βελώνης, ο Μιχάλης Ζαχαρίας, η Λϊνα Θεοδώρου, η Γεωργία Κοτρέτσος και ο Δημήτρης Τζαμουράνης) με τη συνολική εγκατάσταση να παραπέμπει σε ένα cabiné des curiosités της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα του 2021.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης