David Bowie © Janet Macoska

Έργο του Bowie από τον πάγκο στο σφυρί

Ένας πίνακας που ζωγράφισε ο θρύλος της μουσικής πριν από 24 χρόνια ανακαλύφθηκε με απίθανο τρόπο και δημοπρατείται τώρα στον Καναδά. Ο ιδιοκτήτης του (ο οποίος παραμένει ανώνυμος) το εντόπισε τυχαία πέρυσι σε ένα παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων στο Οντάριο, δίπλα σε μια χωματερή. Του άρεσε, τον πλήρωσε 4 και κάτι δολάρια και τον απέκτησε. Όταν είδε τις ετικέτες στο πίσω μέρος με την διακριτική υπογραφή του καλλιτέχνη, την χρονολογία (1997) και τα στοιχεία του κορνιζάδικου με το οποίο αποδεδειγμένα συνεργαζόταν ο Bowie, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι κάτι σπουδαίο έχει στην κατοχή του.

David Bowie «D Head XLVI». Courtesy of Colway Abott

Οι ειδικοί του οίκου Colway Abbott στο Τορόντο δεν δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν την τεχνοτροπία και να πιστοποιήσουν τον ζωγράφο και έτσι το «D Head XLVI» όπως είναι το όνομα του έργου, δημοπρατείται αυτές τις μέρες (έως τις 24 Ιουνίου) με τιμή εκκίνησης τα 9.000 δολάρια ενώ ήδη, όπως δήλωσε ο οίκος, έχει ξεπεράσει τα 50.000 δολάρια.

Ως γνωστόν, ο Bowie ήταν συλλέκτης με σημαντικά έργα στην κατοχή του (όπως Basquiat, Henry Moore και Damien Hirst) αλλά και ο ίδιος είχε σπουδάσει ζωγραφική και δημιουργούσε πίνακες, μολονότι αυτοί σπάνια εμφανίζονται σε οίκους δημοπρασιών.

Το έργο, ακρυλικό σε καμβά, διαστάσεων 25 x 20 cm, παριστάνει με αφαιρετικό τρόπο ένα αντρικό πρόσωπο με μακριά μαλλιά και είναι ένα από τα 47 «Dead Heads» που ζωγράφισε ο Bowie από το 1995 έως το 1997 απαθανατίζοντας φίλους, γνωστούς ή και τον εαυτό του.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης