«You and I – Η Τεχνητή Νοημοσύνη κι Εσύ» στο Πεδίο του Άρεως.

Τα highlights της εβδομάδας

Σημαντικές εκθέσεις, πολιτιστικά events και δράσεις για αυτή την εβδομάδα, όπως τις επέλεξε η συντακτική ομάδα του Art Newspaper Greece.

 

Εκθέσεις

Το φεστιβάλ Back to Athens ξεκινάει (και διαρκεί από 1 έως 4 Ιουλίου) και ο τίτλος του είναι δανεισμένος από ένα εμβληματικό έργο του Άρθουρ Κλαρκ. Στη φράση «Προέκταση στο Μέλλον: Μια αναζήτηση σχετικά με τα όρια του εφικτού»  συνοψίζονται οι προτάσεις και τα συμπεράσματα του καλλιτεχνικού κόσμου όπως προκύπτουν από την πρωτόγνωρη  εμπειρία της πανδημίας τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Ησαΐα (Ιουλιανού & Πατησίων) θα  παρουσιαστούν 16 επιμελητικές εκθέσεις με συμμετοχή 150 καλλιτεχνών, performance, προβολές και παρουσιάσεις. Ο συντονισμός ανήκει στους Γιώργο Γεωργακόπουλο, Φωτεινή Καπίρη και Christian Rupp.

Το φεστιβάλ «You and I – Η Τεχνητή Νοημοσύνη κι Εσύ» είναι μια έκθεση που οργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την  τεχνητή νοημοσύνη όχι ως μελλοντική πιθανότητα αλλά ως καθημερινή πραγματικότητα με τους αλγόριθμους να προτείνουν, να επιλέγουν τιςεπόμενες κινήσεις μας και ουσιαστικά διαμορφώνουν την κοινωνία τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο. Το Πεδίον του Άρεως γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίον τοποθετούνται, με επιμελημένα αναπάντεχο τρόπο μέχρι τις 18 Ιουλίου, 25 έργα για την τεχνητή νοημοσύνη σε μορφή ψηφιακών οθονών, διαδραστικών έργων, αλλά και γλυπτών, posters και διαδραστικών εγκαταστάσεων.

Μια περφόρμανς με τίτλο «Walking in Exaggerated Manners Around the Parthenon floor plan» ( μια πειραματική επανάδραση της περφόρμανς «Walking in an Exaggerated Manner Around the Perimeter of a Square» του Bruce Nauman) θα επιχειρήσει η ομάδα Sinodi Papu την Παρασκευή 2 Ιουλίου, στις 7 το βράδυ, στην ομαδική έκθεση «Party Project» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Στην εκδοχή των Sinodi Papu – οι οποίοι ασχολούνται έντονα με την  Ακρόπολη –  το τετράγωνο αντικαθίσταται από την κάτοψη του Παρθενώνα. Εικαστικοί, κωμικοί, ηθοποιοί και μουσικοί περπατούν πάνω σε αυτήν χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικά εργαλεία, αναμετρώνται με αυτή τη μοιραία σχέση.

 

Χορταστική η έκθεση στη Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε χθες Τρίτη 29 Ιουνίου με 42 συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τίτλο «Affordable Art, έκπτωση στην τιμή… πάντα με ποιότητα»

 

Τα εργαστήρια του «Φουγάρου» στο Ναύπλιο αποχαιρετώντας μια ιδιόμορφη χρονιά, παρουσιάζουν στο κοινό έργα που δημιουργήθηκαν εκεί «εν μέσω καραντίνας» αφού μικροί και μεγάλοι μαθητές  δεν σταμάτησαν να εμπνέονται και να δημιουργούν.  Η έκθεση ξεκινάει την Παρασκευή 2 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή και το Σαββατοκύριακο. Αν πάτε Σάββατο βράδυ θα απολαύσετε και το live του Άγγελου Γαβριήλ με jazz standards.

 

Δράσεις

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος τα 40 του χρόνια και θα απλώσει τα περίπτερα του στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι την  Κυριακή 11 Ιουλίου από τις 19:00 έως τις 23:00 κάθε βράδυ. Το φετινό επετειακό Φεστιβάλ (που περιλαμβάνει 150 εκδότες)  είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Επτά έργα video art που δημιούργησε ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, θα προβάλλονται στις στάσεις του Μετρό Αθήνας, του ΗΣΑΠ και των λεωφορείων του ΟΑΣΑ από τις 2 έως και τις 15 Ιουλίου.  Τα έργα της ενότητας  WE BLEED BLUE «…ονειρεύομαι μόνο τις ελιές» (και στα οποία ακούγεται ποίηση της Δάφνης Νικήτα) εντάσσονται στο εικαστικό αφιέρωμα στην Κύπρο «Μνήμες & Παρόν» και αναπαριστούν εικόνες από την σύγχρονη Λευκωσία, την μοναδική διχοτομημένη πόλη της Ευρώπης. Υλοποιήθηκαν με σκοπό να ωθήσουν τους θεατές-επιβάτες σε έναν ανά-στοχασμό εν κινήσει σχετικά με τον δημόσιο χώρο και την ιστορία του, την πόλη και τα σύμβολά της, το αστικό περιβάλλον και την σύγχρονη καθημερινότητα.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης