Άποψη εγκταάστασης της έκθεσης When the present is history. Φωτό: Serra Akcan

Δάφνη Βιτάλη: Όταν το παρόν είναι ιστορία

Η γνωστή επιμελήτρια γράφει για την έκθεση When the present is history που επιμελήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Depo, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης

Σε μία χώρα που χαρακτηρίζεται από φαινόμενα καταπίεσης και ανελευθερίας του λόγου, η έκθεση επιδίωξε να «μιλήσει» για το παρόν μέσα από την ιστορία, εξετάζοντας και αναδεικνύοντας ιστορικά γεγονότα και προτρέποντας συσχετισμούς γύρω από φλέγοντα θέματα της ιστορίας και της σύγχρονης πραγματικότητας –  τα εργατικά κινήματα, τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τη σχέση Ευρώπης και Μέσης Ανατολής αλλά και Αμερικής και Ευρώπης, τη σύγχρονη πολιτική του φόβου, ιστορικές δίκες, έννοιες όπως ο εγκλεισμός και η φυλάκιση, κ.ά. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης (Z. Baladrán, E. Baudelaire, E. Berensel, R. Biscotti, B. Cennetoğlu, B, Doğrusöz, E. Ευσταθίου, A. Ferrini, J. Grimonprez, I. Grubanov, Γ. Ιωαννίδου, D. Narkevičius, I. Schaber & A. F. Gordon, R. Τabet, Σ. Τσιβόπουλος, Β. Βλάχος, Malastrada film) έχουν συχνά ως αφετηρία την ιστορία της χώρας τους και πραγματεύονται ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, συνεισφέροντας σε συζητήσεις που αφορούν στην ιστορία, τη συλλογική μνήμη αλλά και την παρούσα στιγμή. Επέλεξα να δουλέψω με καλλιτέχνες που ανατρέχουν σε ιστορικά, πρόσφατα και σύγχρονα αρχεία για να ανακαλύψουν εκ νέου γεγονότα του παρελθόντος που συνδέονται με τις παρούσες συνθήκες.

Η διοργάνωση της έκθεσης στο Depo, ένα χώρο για την τέχνη που προωθεί τον κριτικό διάλογο, καθόρισε το επιμελητικό σκεπτικό. Πρόκειται για ένα πολιτισμικό οργανισμό που επιχορηγείται από τον επιχειρηματία Osman Kavala, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή καθώς κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν επειδή στήριξε τις διαδηλώσεις του κινήματος του Γκεζί. Το ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία δεν μπορεί κανείς να θίξει στην Τουρκία είναι μια παράμετρος που επίσης καθόρισε την επιμέλεια και επιλογή/παραγωγή των έργων. Η υποδοχή της έκθεσης στην Τουρκία υπήρξε εντυπωσιακή. Ο κόσμος τόνιζε τη σημασία της και το γεγονός ότι αφηγείται θέματα που σχετίζονται με αυτά που ζουν καθημερινά, με τις απειλές του πολέμου και της τρομοκρατίας, την αλαζονεία των ηγετών, τις κοινωνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, τον αυξανόμενο λαϊκισμό και εθνικισμό, κ.λπ.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης