Η αρχαιοελληνική κληρονομιά συναντά το λόγο του Μακρυγιάννη και τις επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από τον αγώνα της ανεξαρτησίας στη νέα περιοδική έκθεση του πρώτου μουσείου της χώρας. Υπό τον τίτλο Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση, το αφιέρωμα παρουσιάζει 26 αρχαιότητες (μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, πήλινα αγγεία και χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε έναν εκλεκτικό «διάλογο» με ισάριθμα έργα του 18ου και 19ου αιώνα (ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, εικονογραφημένες εκδόσεις και τέχνεργα διακοσμητικών τεχνών).
«Η έκθεση γεφυρώνει την επέτειο των 2500 ετών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών, με την Ελληνική Επανάσταση», σημείωσε κατά την παρουσίασή της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Η Επανάσταση δεν προέκυψε ξαφνικά. Ήταν απότοκο μίας σειράς διεργασιών που σχετίζονταν με την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης, η οποία ήδη είχε αρχίσει να εντοπίζεται στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. Από εκεί και πέρα, τον 18ο αιώνα, ωρίμασε αυτή η διαδικασία και η Επανάσταση έρχεται σαν ένα απότοκο των πνευματικών, ιδεολογικών και πολιτικών κινημάτων της εποχής», συνέχισε.
Από την ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα ξεκινά και η εκθεσιακή αφήγηση στην πρώτη ενότητα όπου φιγουράρουν δύο φύλλα από την περίφημη Χάρτα του Ρήγα αλλά και αρχαιότητες με εικονογραφικά πρότυπα όπως αυτά που ενέπνευσαν την εικαστική απόδοση της υποδουλωμένης Ελλάδας. Μαρμάρινες κεφαλές πολεμιστών από το ναό της Αφαίας στην Αίγινα και σπαράγματα που απέμειναν μετά τη λαφυραγώγηση άλλων σημαντικών μνημείων, στην Ακρόπολη της Αθήνας, τον θησαυρό του Ατρέα στις Μυκήνες και τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, έρχονται να σχολιάσουν το φαινόμενο της διαρπαγής αρχαιοτήτων. Πράξεις που συνέβαλαν στη συνειδητοποίηση του ελληνικού λαού ως προς τη σημασία των αρχαιοτήτων για τη συλλογική του ταυτότητα. Το τρίτο μέρος εστιάζει στο φαινόμενο του φιλελληνισμού μέσα από διακοσμητικά τέχνεργα που αντλούσαν την έμπνευσή τους από τις μορφές αρχαίων πολεμιστών αλλά και τη δράση της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά, ενώ το τέταρτο μέρος ρίχνει ματιές στις πρώτες συλλογές και ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο νέο ελληνικό κράτος. Η γλυπτή μορφή μιας (θεϊκής) Νίκης αποχαιρετά τον επισκέπτη λίγο πριν βγει από τον εκθεσιακό χώρο. Είναι μία από τις αρχαίες φτερωτές νίκες που θα διατρέξουν και τις επόμενες επετειακές δράσεις του Μουσείου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.