Η Αρετή Λεοπούλου, επιμελήτρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μιλά στην εκδήλωση “Στάση #3: Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα” στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. © MOMus

Πώς ζουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα;

Είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, εργάζονται ανασφάλιστοι, κάνουν 2 και 3 δουλειές για να βιοποριστούν, αλλά το ένα τρίτο ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης και 7 με 9 στους 10 δυσκολεύονται να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς τους και να καλύψουν βασικές ανάγκες θέρμανσης. Αυτό είναι το προφίλ των Ελλήνων εικαστικών έτσι όπως σκιαγραφείται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης ποσοτικής έρευνας στην χώρα μας με τίτλο Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

Η έρευνα διεξήχθη τη διετία 2016-2018 από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-MOMus (συγκεκριμένα το πρώην Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης).

Έλαβαν μέρος 591 δημιουργοί (38% άνδρες, 62% γυναίκες), η ηλικία των οποίων κυμαίνεται κυρίως από 32 έως 57 ετών. Η συντριπτική πλειονότητά τους προέρχεται από μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα και είναι συγκεντρωμένοι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53,6%) διαθέτουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης και σε άλλο γνωστικό αντικείμενο και είναι ιδιαίτερα γλωσσομαθείς, ωστόσο μόλις το 24% εξ αυτών ζει από την καλλιτεχνική εργασία.

Όσο για τις τιμές των έργων (όταν και όποτε πωληθούν); Διαμορφώνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: έως 500 ευρώ (40%) και από 501€ μέχρι 2.500€ (44%), ενώ το 84% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι γκαλερί τους ζητούν προμήθειες της τάξης του 35%-55%.

Ιεραρχώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καλλιτεχνική τους εργασία επισημαίνουν το φορολογικό καθεστώς, την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, την αίσθηση ανασφάλειας και την ελλιπή υποστήριξη από την πολιτεία.

«Τα ευρήματα της έρευνας, αποκαλυπτικά και συγκλονιστικά μαζί, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζουν με έγνοια και αγωνία για την ποιότητα ζωής και τη μοίρα των ανθρώπων, το έργο των οποίων με εύκολη αυταρέσκεια απολαμβάνουμε ως κοινό στα μουσεία μας», επεσήμανε στον πρόλογο της παρουσίασής της ο πρόεδρος του Δ.Σ. του MOMus και επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Ανδρέας Τάκης.

Στην σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στο Μουσείο MOMus Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Αναφερόμενος στο Ακροπόλ – το νομοσχέδιο για το οποίο βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή – σημείωσε ότι ανάμεσα στους στόχους του θα είναι δράσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των καλλιτεχνών, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις ευκαιρίες πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και προβολής καθώς και η λειτουργία προγραμμάτων residencies.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης