Εδουάρδος Σακαγιάν, Πανηγύρι, 2019. Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη

12 εκθέσεις για να δεις

Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896 στο Μουσείο Μπενάκη
Πώς η Αθήνα από την οθωμανική μικρή πόλη των αρχών του 1800 μεταμορφώθηκε σε μια νεοκλασσική, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής; Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ καταδύθηκαν σε αρχεία σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη και μετά από έξι χρόνια έρευνας μας δείχνουν την ελληνική πρωτεύουσα όπως οι περισσότεροι δεν την έχουμε ξαναδεί. Με τον Ιλισσό να ρέει ανεμπόδιστα στην καρδιά της, με τους κατοίκους της να συνομιλούν φορώντας φουστανέλες αλλά και τα «φράγκικα». Με το σχετικό ντοκιμαντέρ και τη συνοδευτική έκθεση με γκραβούρες και φωτογραφίες επιδιώκουν να ζωντανέψουν τη διαδρομή της πόλης ώστε «να περάσουμε από τη μεγάλη ιστορία στις μικρές ιστορίες της καθημερινής ζωής και να δούμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται την ιστορία του τόπου, τα λάθη μας αλλά και όλα αυτά που πετύχαμε!».

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, 11/2-26/4

Βαγγέλης Βλάχος στο ViZ Laboratory for Visual Culture
Επίμονος αναγνώστης της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας, ο Βλάχος οικειοποιείται οπτικοακουστικό υλικό που έχει εγγραφεί στη συλλογική μνήμη, στρέφει την προσοχή του σε λεπτομέρειες και καταθέτει έναν στοχασμό πάνω «στην πολιτική οικονομία της προσοχής, στην ιογενή κυκλοφορία της είδησης και τον ρόλο τους στη φευγαλέα ιδέα της λογοδοσίας». Τα νέα έργα της έκθεσης This event has now ended εστιάζουν σε πλάνα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 27 Ιανουαρίου του 2018 μετά την επιστροφή του πρώτου από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, από την άτυπη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι, εν μέσω νατοϊκών βομβαδισμών, τον Μάιο του 1999, αλλά και σε μια εικόνα από τη συνάντηση του Eurogroup στις 7 Ιουλίου του 2015, στην οποία ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ποζάρει με τις σημειώσεις του ορατές προς τις κάμερες.

Πλατεία Θεάτρου 10, Αθήνα, 12/2-6/3

Ντόρα Οικονόμου στο Radio Athenes
Με Παντογράμματα και σλόγκαν γέμισε ο γνωστός χώρος τέχνης στην καρδιά της Αθήνας. Για όλα φταίει η Ντόρα Οικονόμου και ένα πρότζεκτ που σχεδιαζόταν να παρουσιαστεί στο Επιγραφικό Μουσείο, αλλά ακυρώθηκε. Αντλώντας έμπνευση από τα αρχαία εκθέματα σχεδίασε παντογράμματα (δηλαδή προτάσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται όλα τα γράμματα ενός αλφαβήτου, τουλάχιστον από μια φορά το καθένα) και τις δικές της γραμματοσειρές. Με αυτές αποτύπωσε στους τοίχους και μηνύματα από χαρακτηριστικές διαφημιστικές εκστρατείες περασμένων δεκαετιών σε μια απόπειρα να δημιουργήσει «τεχνοπαίγνια ή μια μορφή γλωσσολογικής εννοιολογικής τέχνης με αίσθηση του χιούμορ».

Πετράκη 15, 12/2-14/3

Friends στα Δυο Χωριά
Έργα των Σπύρου Αγγελόπουλου, Χρήστου Ακορδαλίτη, Trudy Benson, Javier Calleja, Maja Djordjevic, Amir H. Fallah, Sam Friedman, Hulda Guzmán, Todd James, Ηλία Καφούρου, Caroline Larsen, Joakim Ojanen, Erik Parker, REVOK και Δέσποινας Στόκου φιγουράρουν στα Δυο Χωριά στο Ψυχικό. Συνεχίζοντας μία σειρά εκθέσεων στις οποίες Έλληνες καλλιτέχνες συνομιλούν με διεθνείς δημιουργούς της γενιάς τους, η καλλιτεχνική πλατφόρμα εκθέτει τη δουλειά συνεργατών της, δημιουργών με τους οποίους, όπως δηλώνουν, μοιράζονται «τα προνόμια της φιλίας».

Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, Νέο Ψυχικό, 12/2 -20/3

Ελένη Χριστοδούλου στη The Breeder
Με μία από τις πιο αξιοπρόσεκτες παρουσίες που είδαμε στην έκθεση Στο ίδιο ποτάμι δυο φορές το περασμένο καλοκαίρι στο Μουσείο Μπενάκη ανοίγει εκθεσιακά η χρονιά στη The Breeder. Τα μαλακά υφασμάτινα γλυπτά με γέμιση από πολυεστέρα της Ελένης Χριστοδούλου φέρουν στόμια και οπές που παραπέμπουν σε γυναικεία και ανδρικά γεννητικά όργανα, προκαλώντας το θεατή σε μια σχεδόν ηδονοβλεπτική ενατένιση. Με τα έντονα, θηλυκά χρώματά τους και τα παιχνιδιάρικα μοτίβα τους οδηγούν σε σκέψεις γύρω από τη ρευστότητα των φύλων. Η συγκεκριμένη σειρά έργων είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας απομόνωσης της καλλιτέχνιδας κατά την οποία προσπαθούσε να βρει μια νέα εικαστική γλώσσα που θα αγκαλιάζει τον τρόπο με τον οποίο εσωτερικές εντάσεις και δυϊσμοί αποτυπώνονται στο σώμα.

Ιάσωνος 45, Μεταξουργείο, 13/2-28/3

Εδουάρδος Σακαγιάν στις Kalfayan Galleries
Άνθρωποι μαζί, όρθιοι ή καθιστοί, στο μετρό, στους δρόμους, στην ουρά για το τραμ είναι οι καινούργιοι «θεατές» που μας χαρίζει ο χρωστήρας του Εδουάρδου Σακαγιάν. Δώδεκα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη της ενασχόλησής του με αυτό το δημοφιλές θέμα του, ο γνωστός καλλιτέχνης τοποθετεί τους «παρατηρητές» σε νέα περιβάλλοντα, με το αστικό τοπίο να αποκτά κυρίαρχο ρόλο.  Κοιτώντας κατάματα τους επισκέπτες της έκθεσης, ενσαρκώνουν για τον καλλιτέχνη «την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα. Όλοι τόσο διαφορετικοί και ταυτόχρονα όλοι τόσο ίδιοι, με την έννοια οτι ενώ όλοι φαίνεται να διαφέρουμε κατά βάθος όλοι μοιάζουμε».

Χάριτος 11, Κολωνάκι, 13/2-28/3

Νίκος Μόσχος στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Λίγους μήνες μετά την αναδρομική έκθεση στη γενέτειρά του Κρήτη, ο 41χρονος ζωγράφος παρουσιάζει στην Αθήνα στιγμές από την εικαστική σοδειά του των τελευταίων χρόνων, έργα που έχουν ως βασικό άξονα τη διαρκή προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Στους καμβάδες και στο χαρτί ξεδιπλώνει ένα σύγχρονο αφήγημα με σκέψεις κι επεισόδια για τον φόβο απέναντι στον θάνατο, τον έρωτα, τη ματαιότητα, την επιβολή εξουσίας και προβληματισμούς για ταχύτητα με την οποία κινούνται οι εξελίξεις και την εμπορευματοποίηση της προόδου και της εξέλιξης.

Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 20, Κολωνάκι, 13/2-7/3

Τίμος Μπατινάκης στην γκαλερί Ευριπίδη
Δεκαπέντε χρόνια πορείας στην τέχνη ξετυλίγει ο ζωγράφος στην γκαλερί του Κολωνακίου. Μια έκθεση που θέλει να αναδείξει όλα αυτά που με προσήλωση υπηρετεί: την αγάπη του για το σχέδιο, την ανθρώπινη φιγούρα, τα εσωτερικά και τις νεκρές φύσεις, την επιμονή να κατασκευάζει τα υλικά του μελετώντας τα χρώματα και τη διαδικασία προετοιμασίας που χρησιμοποιούσαν οι grand maîtres του 16ου και του 17ου αιώνα. Πέρα από τα σχέδια και τις ελαιογραφίες αυτής της περιόδου, εκτίθεται και το Σφαχτό 1, ένα έργο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον καλλιτέχνη αφού είναι το μόνο που σώθηκε από μία κλοπή μεγάλου αριθμού σχεδίων και ελαιογραφιών από αυτήν την ενότητα.
Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι, 13/2-14/3

Θανάσης Μακρής στην γκαλερί Σκουφά
Με πινελιές έντονα υλικές και χειρονομιακές αποζητά σταθερά να αποδώσει τη δική του Ελλάδα, το μεσογειακό τοπίο και τις βάρκες που ταξιδεύουν στις απέραντες θάλασσες. «Πιστεύω ότι η πρωτοτυπία για τον ελλαδικό χώρο έχει σχέση με την αποδοχή ή την απόρριψη του ελληνικού φωτός, αφού η φόρμα δεν αλλάζει, αλλά μόνο το περιεχόμενό της» δηλώνει ο ίδιος για τη δημιουργική ματιά του. Αυτό το διάστημα παρουσιάζει 30 ελαιογραφίες σε ξύλο φιλοτεχνημένες την τελευταία τετραετία, επιχειρώντας, όπως γράφει ο επιμελητής Τάκης Μαυρωτάς, «τη δική του ελευθερία απέναντι στο φως και το ατέρμονο».
Σκουφά 4, Κολωνάκι, 13/2-7/3

Ισορροπώντας σε δύο διαστάσεις στον Εικαστικό Κύκλο Sianti
Πώς επηρεάζεται η θεματολογία, η χρωματική παλέτα και η τεχνοτροπία ενός καλλιτέχνη ανάλογα με την κλίμακα των έργων του; Συμπυκνώνεται η ταυτότητα ή διατηρείται σε κάθε εφαρμογή; Η Βασιλική Σιαντή δημιουργεί εικαστικές συνομιλίες ανάμεσα σε ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο έργο γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών και αφήνει στο βλέμμα του θεατή τα συμπεράσματα. Στην έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες ζωγραφικής και γλυπτικής των Κ. Βαρώτσου, Γ. Καζάζη, Σ. Καραβούζη, Δ. Κοκκινίδη, Ηλ. Παπαηλιάκη, Κ. Ρόκου, Σ. Σόρογκα, Κ. Τσόκλη. Μ. Χάρου κ.ά.

Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Μιχαλακοπούλου, Χίλτον, 15-29/2

Γιάννης Μίχας στην Γκαλερί Έρση
Ζωγράφος του κυκλαδίτικου τοπίου, των καραβιών και των λιμανιών, ο Μίχας παρουσιάζει τη νέα του έκθεση με τίτλο Αξιώθηκαν τα πλοία μου… Για το ουρανόσκαλο να ταξιδεύουν. Σχολιάζοντας τη δουλειά και τη διαδρομή του, η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν σημειώνει ότι «κατορθώνει πάντοτε να ανανεώνεται εκ των ένδον, δίχως να παλινδρομεί ή να απειθεί στα δομικά στοιχεία της εικαστικής του προσωπικότητας. Προσωπικότητα που πέρα από το μεγάλο ταλέντο στην εικαστική έκφραση, χαρακτηρίζεται από ένα συμπαγές και άρρηκτο έρμα. Γνώρισμα που προφυλάσσει τον Γ. Μίχα από το τις παγκοσμιοποιημένες σειρήνες των διαφόρων περαστικών και επιδερμικών συρμών…».

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, 18/2-7/3

Λία Ναλμπαντίδου στην Ιλεάνα Τούντα
Ξεκίνησε το 2009 ως φωτογραφικός αυτοσχεδιασμός κατά τους πρωινούς της άσκοπους περιπάτους στη Θεσσαλονίκη, δέθηκε σε βιβλίο με εικόνες και νήμματα που συνδέουν τις μνήμες του χθες με το σήμερα, παρουσιάστηκε ως έκθεση την περσινή άνοιξη στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη και τώρα έρχεται να συναντήσει το αθηναϊκό κοινό. Στο νέο της πρότζεκτ η γνωστή φωτογράφος επιχειρεί Μια ανάγνωση στον Αστικό μυστικό της κήπο, μια περιήγηση στην αγαπημένη της γενέτειρα μέσα από φωτογραφίες των τελευταίων ετών που καταγράφουν τις διαδρομές της από το ιστορικό κέντρο και την παραλία της πόλης ως το αεροδρόμιο Μακεδονία, από τις αναμνήσεις που φέρουν τα οικογενειακά άλμπουμ έως το σύγχρονο τοπίο.

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα, 18/2-21/3

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης