Άποψη από το Smithsonian Design Museum στη Νέα Υόρκη

Για ένα νυφικό φθηνό, για μια δεξίωση

Στο τεύχος 244 (Μάιος-Ιούλιος 2019) των «Νέων της Τέχνης», ο Βασίλης Ντούπας, στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Η ηθική των μουσείων», σημείωνε: «“Βρώμικες” χρηματοδοτήσεις, αμφιλεγόμενα στελέχη, καταχρηστικές πρακτικές: το πεδίο του πολιτισμού δεν είναι αγγελικά πλασμένο. Αρκούν όμως μόνο οι ηχηρές ακτιβιστικές παρεμβάσεις για να σωθεί η τιμή του;».

Σε μία τέτοιου τύπου, αν και όχι τόσο ηχηρή ή ακτιβιστική,  παρέμβαση προέβησαν έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, στη Νέα Υόρκη, διαμαρτυρόμενα για την απομάκρυνση της Caroline Baumann από τη θέση της διευθύντριας του μουσείου. Ο λόγος; Όπως συνάγεται από όσα διαβάζουμε στους New York Times, ηθικός μεν, για πολλούς όμως «παρατραβηγμένος»: η πρώην επικεφαλής του μουσείου, στο γάμο της, αγόρασε για 750 δολ. νυφικό, ενώ στο σάιτ της σχεδιάστριας Samantha Sleeper τα αντίστοιχα φορέματα ξεκινούν από 3.000 δολ. Ο ειδικός ερευνητής της υπόθεσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι η Baumann πήρε το νυφικό σε χαμηλή τιμή με αντάλλαγμα την προώθηση της σχεδιάστριας, κάτι που η τελευταία αρνήθηκε, δικαιολογώντας τη χαμηλή τιμή εξαιτίας του απλού σχεδίου του ρούχου.

Αντικείμενο από τη συλλογή του Smithsonian Design Museum στη Νέα Υόρκη

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η δεξίωση του γάμου παρατέθηκε σε χώρο, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με το μουσείο, δωρεάν. Αυτό θεωρήθηκε το δεύτερο ηθικό (εντός ή εκτός εισαγωγικών) φάουλ της πρώην διευθύντριας του μουσείου. Συνεπεία των ανωτέρω, στις 7 Φεβρουαρίου, η διοίκηση του Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum –η υπέροχη συλλογή του οποίου συμπεριλαμβάνει 61 αντικείμενα δημιουργημένα στη χώρα μας κατά τους προηγούμενους αιώνες, τα περισσότερα υφαντά και τα τοιαύτα– αποφάσισε την απομάκρυνση της Caroline Baumann, που επέφερε την παραίτηση έξι μελών του Δ.Σ. Ωστόσο, άλλα μέλη του συμβουλίου, παρότι αντιτέθηκαν στην τελική απόφαση, αποφάσισαν να παραμείνουν στη θέση τους, προκειμένου να «παλέψουν από μέσα». Τα δημοσιεύματα θέλουν υποστηρικτές και φίλους του μουσείου να σκέφτονται να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από το ίδρυμα, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση της διευθύντριας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει και αυτός ο τύπος ακτιβισμού: που προωθεί την ιδέα ότι μεταξύ του πολωτικού διπόλου «ναι-όχι» μπορεί να υπάρξει ένα ας το πούμε «λίγο ναι-λίγο όχι». Μένει να δούμε εάν θα συμπαρασύρει και τα όρια του τελεσίδικου διπόλου «ηθικό-ανήθικο», όπως αυτό διαμορφώνεται στην εποχή της μεγάλης συζήτησης για την πολιτική ορθότητα.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης