Έχουν ήδη καταγραφεί φόβοι ότι το τείχος θα έθετε σε κίνδυνο 22 αρχαιολογικούς χώρους στο Organ Pipe Cactus National Monument. © AP Photo/Matt York

O Τραμπ καταστρέφει νεκροταφείο ιθαγενών για το τείχος του

Στο Monument Mountain της Νότιας Αριζόνας, τα συνεργεία έχουν πιάσει δουλειά ανατινάσσοντας βράχους και κόβοντας κάκτους σε μία περιοχή στην οποία βρίσκεται νεκροταφείο της φυλής Tohono O’odham και έχει αναγνωρισθεί ως προστατευόμενος βιότοπος από την UNESCO.

«Ταράσσουν ιερές περιοχές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της φυλής Ned Norris Jr, προσθέτοντας ότι κατοικούν σ’ αυτά τα χώματα από αμνημονεύτων χρόνων. Στο παρελθόν στην περιοχή φιλοξενούνταν θρησκευτικές τελετές και σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία του Tohono O’odham Nation εδώ βρίσκονται θαμμένοι Απάτσι και άλλοι αυτόχθονες πολεμιστές.

O γερουσιαστής των Δημοκρατικών Raúl Grijalva χαρακτήρισε την καταστροφή «ιερόσυλη» και δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Intercept ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε συμβουλεύθηκε τους ηγέτες των φυλών προτού ξεκινήσουν οι εργασίες στο εθνικό πάρκο.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Θα σκεφτόταν κανείς ότι σε μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνει ανθρώπινα κατάλοιπα, νεκροταφεία, θραύσματα οστών άνω των χιλίων ετών, θα υπήρχε κάποια ευαισθησία από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της διοίκησης. Δεν υπάρχει καμία».

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Washington Post είχε δημοσιοποιήσει εσωτερική αναφορά της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων στην οποία εκφράζονταν φόβοι ότι η κατασκευή του συνοριακού τείχους θα έθετε σε κίνδυνο 22 αρχαιολογικούς χώρους στο Organ Pipe Cactus National Monument.

© AP Photo/Eric Gay

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης