Λεπτομέρεια 1, 2019. Παραχώρηση: ΔΛ Gallery

Μία έκθεση για τις οδηγίες χρήσεως της ζωής μας

Ζούμε, εδώ και αρκετά χρόνια, ζωές που χρειάζεται να βάλουμε το… χεράκι μας. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προσωπικές εμπειρίες, κοινωνικές συμβάσεις ― όλα απαιτούν να ολοκληρωθούν, να πάρουν σχήμα από εμάς.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα έρχεται να προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης η Κατερίνα Ζαφειροπούλου, στην έκθεσή της «This-is-how-to_», που εγκαινιάζεται αύριο, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στην γκαλερί ΔΛ, σε επιμέλεια Χάριτος Κανελλοπούλου. Αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι η πραγμάτευση των ορίων της ελευθερίας, της αυτοδυναμίας και ―γιατί όχι;― της προσωπικής ολοκλήρωσης που μας δίνει αυτή η τάση να δημιουργούμε μόνοι μας τα πράγματα και τη ζωή μας.

Η Κατερίνα Ζαφειροπούλου παρουσιάζει tutorials, αναλυτικούς «χάρτες», εύκολες οδηγίες για το καθημερινό μας DIY, αλλά με τον δικό της, λοξό τρόπο: οι ξύλινες κατασκευές της, με την ευφάνταστη «ολοκλήρωση» ή «τελειοποίησή» τους, σαν κολάζ ή σουρεαλιστικά αρχιτεκτονήματα, διαρρηγνύουν όσα ξέρουμε από τις αυστηρές οδηγίες χρήσης που μας δίνουν οι «άλλοι» για να κατασκευάσουμε όσα ―κατά το μάλλον ή ήττον― έχουμε ανάγκη. Και έτσι, με το «This-is-how-to_», η εικαστικός προτείνει τον δικό της ορισμό της ελευθερίας, τη δική της έρευνα για την ατομική και την κοινωνική αυτοδυναμία, αφήνοντας ανοικτές τις αναγνώσεις του θεατή για όλες τις οδηγίες που δεχόμαστε καθημερινά.

Κατερίνα Ζαφειροπούλου, «This-is-how-to_», ΔΛ Gallery, Μεσολογγίου 55Α, Πειραιάς, διάρκεια: 21/2 – 16/5, εγκαίνια: 21/2, 20.00.

Παραχώρηση: ΔΛ Gallery

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης