Μαρία Φιλοπούλου, Κολυμβητές κάτω από το νερό, 2004. Από την έκθεση «Προσωπικοί παράδεισοι» στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Οκτώ νέες εκθέσεις για την εβδομάδα που διανύουμε

Σημείωση: Τα Νέα της Τέχνης προτείνουν στους αναγνώστες τους να επικοινωνούν με τους χώρους προτού τους επισκεφθούν, επειδή ενδέχεται να παραμείνουν κλειστοί λόγω των μέτρων που λαμβάνει συνεχώς η κυβέρνηση για την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του κορονοϊού.


Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Μαρία Φιλοπούλου, «Προσωπικοί παράδεισοι»
διάρκεια: 11/3 έως 16/5, εγκαίνια: 11/3, 20.00
Φωκ. Νέγρη 16
Η έκθεση περιλαμβάνει 14 ζωγραφικές συνθέσεις, από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, κυρίως μεγάλων διαστάσεων και ένα γλυπτό της καλλιτέχνιδας, που έχουν φιλοτεχνηθεί από το 1986 έως το 2016. Στην ουσία πρόκειται για μια ιχνηλάτηση της διαδρομής της Μαρίας Φιλοπούλου από τα έτη των σπουδών της στο Παρίσι έως την ωρίμανσή της, με ενδιάμεσους σταθμούς τις ενότητες που την απασχόλησαν: εσωτερικοί χώροι, θερμοκήπια, παραλίες, καταρράκτες και κολυμβητές. O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στη σχέση της Μαρίας Φιλοπούλου με την αναζήτηση της ορατής ή της αόρατης στέγης που θα την κάνει να αισθανθεί ασφάλεια και γαλήνη.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Raed Yassin, «The Sea between My Soul»
διάρκεια: 13 έως 15/3, 20.00 και 22.00
Συγγρού 107
Η υβριδική διεπιστημονική πρακτική του Ράεντ Γιασίν αποτυπώνεται σε μια πολυαισθητηριακή θεατρική παράσταση και μια μουσικογλυπτική φαντασμαγορία. Ένα ροκ μιούζικαλ με ταριχευμένα ζώα στον ρόλο των ερμηνευτών, το “The Sea between My Soul” (Η θάλασσα ανάμεσα στην ψυχή μου) υπόσχεται να υπερβεί τα όρια μεταξύ εγκατάστασης και θεάτρου, μουσικής και φωτός, ζωής και θανάτου. Το έργο αποτελεί έναν νοσηρό στοχασμό πάνω στην πολυετή ιστορία θανάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα. H νευρική φωνή του Alan Bishop (από τους Sun City Girls) προσθέτει μια πνοή παραλογισμού στο εσχατολογικό σενάριο για τον σημερινό κόσμο. Σημείωση: Τα ζώα της παράστασης ταριχεύτηκαν μετά τον φυσικό τους θάνατο.

Ιανός
Έφη Ξένου, «35+3 Μορφές του Λόγου»
διάρκεια: 10/3 έως 20/4
Σταδίου 24
Η πρώτη ατομική έκθεση της σκιτσογράφου Έφης Ξένου, με πρόσωπα των γραμμάτων που δημιουργήθηκαν κυρίως για τις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και με ακουαρέλες, μαρκαδόρους, πενάκια πέρασαν στο χαρτί. Μεταξύ άλλων, «συμμετέχουν» με τα πορτρέτα τους οι: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νάνος Βαλαωρίτης, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Τάσος Λειβαδίτης, Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Βαγγέλης Χρόνης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Ανδρουλάκης, Ελένη Αρβελέρ, Βασίλης Βασιλικός, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Γιανναράς, Μάρω Δούκα, Ζυράννα Ζατέλη, Ισίδωρος Ζουργός, Μ. Καραγάτσης, Γιάννης Καλπούζος, Μένης Κουμανταρέας, Λένα Μαντά, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ευγένιος Τριβιζάς, Χρήστος Χωμενίδης, Γιεβγκένι Ζαμιάτιν, Τζωρτζ Όργουελ, Έζρα Πάουντ, Σωτήρης Δημητρίου, Χρήστος Χρηστοβασίλης, Γιάννης Ευσταθιάδης, Κοσμάς Πολίτης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Χόρχε Λούις Μπόρχες, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Ίταλο Καλβίνο.

Eλληνοαμερικανική Ένωση
Χρυσόστομος Μουσμουλίδης
διάρκεια: 11/3 έως 4/4, εγκαίνια: 11/3, 19.30
Μασσαλίας 22
Ο Χρυσόστομος Μουσμουλίδης φιλοτεχνεί τις δικές του κιβωτούς θραυσμάτων στιγμών, γεμάτες ευαισθησία, χρησιμοποιώντας καμβάδες και τελάρα παλαιότερων έργων του. Έργα-μάρτυρες του παλαιότερου εαυτού του τα οποία συνθέτει (τα ράβει) μεταξύ τους, δημιουργώντας έργα που κρύβουν μέσα τους πολλά ακόμη παλαιότερα. Σε ορισμένα από αυτά, πίσω από τις έντονες ραφές-μπαλώματα ενός εαυτού και ενός παρελθόντος χρόνου που δημιουργεί πληγές, των οποίων την ίαση ζητά εναγωνίως, κρύβονται ποιήματα, καταθέσεις ψυχής. Κάθε έργο είναι μία βουβή κραυγή αγωνίας και ένα αποκούμπι του καλλιτέχνη.

Γκαλερί Έρση
Νίκος Καλαφάτης

διάρκεια: 12/03/2020 έως 04/04/2020, εγκαίνια: 12/3, 19.30
Κλεομένους 4
Ο γνωστός καλλιτέχνης στη 17η ατομική του έκθεση, συνδέοντας τη ζωγραφική με τη γλυπτική, «σκηνοθετεί» μια συνολική εγκατάσταση από έργα, γλυπτά ή επίτοιχα, δουλεμένα κυρίως σε σίδερο και επιζωγραφισμένα. Ο Νίκος Καλαφάτης διαμορφώνει ένα εναλλακτικό εικαστικό περιβάλλον όπου ο μικρόκοσμος των φανταστικών «φυσικών» όντων του, συνομιλεί με τα ποιητικά καράβια, τις ανθρώπινες φιγούρες και το θεατή, προκαλώντας διαλόγους παράλληλους, αλλά και απόλυτα αρμονικούς.

Αrt Zone 42
Πάνος Μπάκας, «Sangre»
διάρκεια: 12 έως 28/3, εγκαίνια: 12/3, 20.00
Βασ. Κωνσταντίνου 42
Μία ενότητα έργων πάντοτε σκοτεινή και μυστηριώδης. Ο καλλιτέχνης αναφέρει για τις ρίζες της έμπνευσής του: «Φωτογραφίες τυχαίες ή όχι, εικόνες από ταινίες τρόμου, κομμένες, φιλτραρισμένες και ξαναδουλεμένες με πινέλα και λάδια σε καμβάδες. Βαθιά μέσα μας υπάρχουν πυρήνες δημιουργίας οι οποίοι την ίδια στιγμή αποτελούν και κελιά απομόνωσης, σπηλιές διαλογισμού… Σε ένα τέτοιο κελί κρύβεται εντός μου μια οντότητα που ονομάζω Αδελφό Σκοτεινό. Όταν φτάσει η ώρα, διακόπτει τον διαλογισμό του, ανέρχεται στην επιφάνεια και δημιουργεί, αυτόνομα πλέον, στο πεδίο που επιλέγει. Όταν ολοκληρωθεί το έργο του αποσύρεται ήσυχος στις κατακόμβες του. Η κάθαρση έχει επέλθει. Παρακαλώ, σημειώστε ότι κάθε προσπάθεια περιορισμού και φίμωσής του βλάπτει τον ξενιστή του».

Cube Gallery
Βασίλης Καρακατσάνης, «Distinct District | Διακριτή Περιοχή»
διάρκεια: 13/3 έως 4/4

Μιαούλη 39, Πάτρα
Η σειρά «Distinct District | Διακριτή Περιοχή» αποτελεί μία εικαστική προσέγγιση του αθηναϊκού τοπίου, μέσα από προσωπικά βιώματα. Κάθε έργο είναι μια αληθινή ιστορία, που όλες διαδραματίστηκαν μέσα στο ασφυκτικό, τσιμεντένιο περιβάλλον συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά. Ένα προσωπικό ημερολόγιο που για σελιδοδείκτες έχει εκκλησίες, προσδιορίζοντας την κάθε περιοχή. Είναι σημεία «διακριτά», όχι απεικονίζοντας την πραγματικότητα, αλλά τη σύνοψη των συναισθημάτων του καλλιτέχνη και μέσω της εικονικής αυτής πραγματικότητας, προφανώς και του θεατή. Έπιπλα, αντικείμενα, έντομα και ζώα πρωτοστατούν του αστικού πλέγματος, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια μας για έναν αστικό τρόπο ζωής, άλλοτε αυθεντικό και άλλοτε όχι.

1927 Art Space
«Το Σχολείο του 1927»
Δευτέρες: 9, 16, 23 και 30 Μαρτίου, 18.00-21.00
Kυψέλης 35, 1ος όροφος
Ξεκινά το Σχολείο του 1927 για την κριτική του πολιτισμού και τις μεταποικιακές σπουδές. Ο ακαδημαϊκός και περφόρμερ Macklin Kowal, με πλαίσιο το «Sustaining myth in time – on Nationalism and Performativity», θα εξετάσει μέσα απο εξειδικευμένη βιβλιογραφία τη σχέση μεταξύ της θεωρίας της επιτελεστικότητας (performativity) και του εθνικιστικού λόγου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν κείμενα των Derrida, Felman, Butler, Σταυρακάκη κ.α. Το μάθημα θα διεξαχθεί στα Αγγλικά. Κόστος: 120 ευρώ. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15. Απαραίτητη η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Εγγραφές: https://www.eventbrite.com/myevent?eid=96706284099

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης