Courtesy of the artist and Kalfayan Galleries

Notes from the artist’s studio: Πάνος Τσαγκάρης

Καλημέρα από τη Νέα Υόρκη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κατά πολλούς κέντρο του εικαστικού κόσμου έγινε δυστυχώς και κέντρο της πανδημίας στην Αμερική. Η χρήση μάσκας και γαντιών απαραίτητη και η εντολή για παραμονή στο σπίτι βρίσκει τους κατοίκους της πολύβουης πόλης να ακολουθούν τα μέτρα με ευλάβεια. 

Η πόλη που δεν κοιμάται έχει πατήσει pause και όλα φαίνονται να έχουν σταματήσει. Ο κόσμος παγωμένος αναρωτιέται πότε θα επιστρέψει στην κανονικότητα και αν αυτή θα είναι όπως την γνωρίζαμε. Εύχομαι μόνον ότι αυτή η κρίση θα φανερώσει την ξεκάθαρη ανάγκη για ριζική αλλαγή στο σύστημα κοινωνικής προστασίας και υγείας της χώρας.

Yet to be titled, Gold leaf, acrylic, spray paint and silkscreen on canvas, 80″x60″ (200×150 cm), 2020. Courtesy of the artist and Kalfayan Galleries

Αντίστοιχα, όσον αφορά τον εικαστικό χώρο ελπίζω η συγκεκριμένη συγκυρία να είναι αφετηρία για επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του. Η βιομηχανία της σύγχρονης τέχνης τα τελευταία χρόνια ζούσε κάτω από τη δικτατορία των art fairs, με την κατάσταση στην αγορά να έχει βγει εκτός ελέγχου. Τα art fairs χρέωναν τις γκαλερί υπέρογκα ποσά για να τις συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους, οι γκαλερί με τη σειρά τους ζητούσαν τεράστια ποσά από τους συλλέκτες για έργα νέων καλλιτεχνών.

Οι νέες συνθήκες θα αναγκάσουν με βίαιο τρόπο τη σύγχρονη τέχνη να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της, να αναθεωρήσει και να ανακατασκευάσει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασίζεται. H παγκόσμια κρίση του Covid-19 είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τα art fairs και αυτό ίσως να μην είναι απαραίτητα κακό.

Αβέβαιο, λοιπόν, το μέλλον της τέχνης, αλλά εγώ παραμένω, όσο μπορώ, αισιόδοξος, καθώς οι δύσκολοι καιροί είναι πάντα γόνιμο έδαφος για εσωτερική και δημιουργική αναζήτηση.

Rise Above (A study), digital print and transparency, 8″x11″ (20×28 cm) each, 2020. Courtesy of the artist and Kalfayan Galleries

Προσπαθώ να αποφεύγω τον βομβαρδισμό από τα μέσα ενημέρωσης και εστιάζω στο τώρα. Διαβάζω επιλεγμένες ειδήσεις και παρακολουθώ podcasts και άρθρα που κυρίως έχουν σχέση με τον πνευματισμό και μυστικισμό και αφορούν την πρακτική μου.

Η καθημερινότητά μου δεν έχει αλλάξει πολύ, καθώς με δύο μικρά παιδιά η κοινωνική μου ζωή ήταν περιορισμένη έτσι κι αλλιώς. Συνεχίζω να περνώ αρκετό χρόνο στο στούντιό μου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι μου.

Το lockdown με βρήκε στο στάδιο της ολοκλήρωσης των νέων έργων για την ατομική μου έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και ενός commissioned project για την πρώτη μπιενάλε τέχνης στο Γιερεβάν της Αρμενίας. Λόγω της κατάστασης, και τα δύο projects έχουν αναβληθεί για αργότερα.

Τις τελευταίες μέρες έχω ξεκινήσει να δουλεύω πάνω σε κάποια προσχέδια, που ελπίζω να με οδηγήσουν στη δημιουργία μίας νέας σειράς έργων.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης