Το άγαλμα του Theodore Roosevelt έξω από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε την απομάκρυνσή του, ενώ ο δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης, Bill de Blasio, δήλωσε την υποστήριξή του στην κίνηση αυτή © AP Photo/Kathy Willens

Ένας Ρώσος θέλει να αγοράσει τον… Ρούσβελτ

Λέγεται Andrey Vasilievich Filatov και είναι έτοιμος να αγοράσει τα αγάλματα που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να αποκαθηλώσουν, μετά και τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο στον απόηχο της δολοφονίας του George Floyd από αστυνομικό στη Μινεσότα. Είναι Ρώσος επιχειρηματίας, μανιώδης σκακιστής και συλλέκτης έργων τέχνης, όπως διαβάζουμε στην Art Newspaper. Ο Andrei Filatov, λοιπόν, δήλωσε ότι προτίθεται να αγοράσει το άγαλμα του πρώην Αμερικανού προέδρου Theodore Roosevelt, που βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, και του Alexander Baranov, ενός τσαρικού αξιωματούχου, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στην Αλάσκα.

Το ίδρυμα Art Russe, που εδρεύει στο Λονδίνο, έχει στείλει ήδη, όπως ενημερώνει το ίδιο με δελτίο Τύπου, ερωτήματα προς τις αμερικανικές αρχές, ζητώντας πληροφορίες για το πώς θα μπορούσε να αποκτήσει τα αγάλματα, επικαλούμενο λόγους συντήρησης και προστασίας, επί τη βάσει της προώθησης των ρωσικών συμφερόντων από τους δύο… αγαλματοποιημένους άνδρες.

Το άγαλμα του πρώην Ρώσου κυβερνήτη της Αλάσκας, Alexander Baranov, στην πόλη Sitka της αμερικανικής πολιτείας

Ακτιβιστές στην Αλάσκα απαίτησαν να μεταφερθεί σε λιγότερο εμφανές σημείο το άγαλμα του Baranov, ο οποίος είχε χρηματίσει κυβερνήτης της περιοχής κατά τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Αλάσκα ήταν ρωσική αποικία. Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι ο Ρώσος αξιωματούχος είχε προβεί σε γενοκτονία των αυτόχθονων πληθυσμών, οπότε το άγαλμά του δεν μπορεί να κοσμεί κεντρικά σημεία της Sitka της αμερικανικής πολιτείας, όπου είχε τοποθετηθεί τη δεκαετία του 1980, έπειτα από πρωτοβουλία ντόπιων ευεργετών.

Για το άγαλμα του Theodore Roosevelt έχουμε ξαναγράψει για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από διαδηλωτές, αλλά και για την απόφαση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας να το απομακρύνει, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου της Νέας Υόρκης Bill de Blasio. Το… ρωσικό ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είχε συμβάλει στη σύναψη της Συνθήκης του Πόρτσμουθ το 1905, συνθήκη που έβαλε τέλος στον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο υπέρ της Ρωσίας, τη στιγμή που ο Baranov είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κατορθώσει στενούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

O Andrey Vasilievich Filatov, που μάλιστα είναι και πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σκακιού

Η περιουσία του Filatov, που επιχειρεί στις μεταφορές και στα logistics, εκτιμάται από το Forbes στα 750 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση από τα 1,1 δισ. δολάρια πέρυσι. Το ίδρυμα Art Russe διαθέτει ιδιωτική συλλογή 200 αντικειμένωνσοβιετικής τέχνης της περιόδου 1917-91, ενώ έχει χρηματοδοτήσει τις γκαλερί Serpentine στο Λονδίνο, καθώς και εκθέσεις στην γκαλερί Saatchi και το Αμπού Ντάμπι.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης