Οι προετοιμασίες στη National Gallery έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς η συντηρήτρια κορνιζών Isabella Kocum περιποιείται την κορνίζα του Susannah and the Elders (1622, Συλλογή The Burghley House) της Artemisia Gentileschi, ένα από τα highlights της επερχόμενης έκθεσης. © The National Gallery, Λονδίνο

Artemisia από τον Οκτώβριο στην National Gallery

«Φωνή» στη σημαντική καλλιτέχνιδα του Ιταλικού Μπαρόκ φιλοδοξεί να δώσει το αφιέρωμα που ετοιμάζει η National Gallery στο Λονδίνο.

Αρχικά προγραμματισμένη για την ανοιξιάτικη-θερινή σεζόν του 2020, η έκθεση αναμένεται πλέον στις 3 Οκτωβρίου και νέα «δώρα» φέρνει.

Όχι μόνο τα περίπου 30 έργα της ζωγράφου του 17ου αιώνα, τον δανεισμό των οποίων το βρετανικό ίδρυμα κατάφερε να επαναδιαπραγματευθεί από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ή τις επιστολές από την προσωπική της αλληλογραφία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αλλά και τα αυθεντικά πρακτικά της δίκης για την υπόθεση του βιασμού της από τον καλλιτέχνη Agostino Tassi.

Πρακτικά της δίκης του Agostino Tassi για τον βιασμό της Artemisia Gentileschi, Χειρόγραφο του 1612 Tribunale del governatore_Processi_sec XVII_104, f.341v.-f.342r. © Κρατικά Αρχεία της Ρώμης

Ο σχετικός τόμος, που προέρχεται από τα Κρατικά Αρχεία στη Ρώμη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και θα είναι ανοιχτός στη σελίδα με ημερομηνία 14 Μαϊου 1612. Ουσιαστικά στην ημέρα κατά την οποία η Τζεντιλέσκι, αντιμέτωπη με τον Tassi, επιβεβαιώνει στους δικαστές τη μαρτυρία της αποδεχόμενη την πρακτική των «δικαστικών βασανιστηρίων» και δηλώνει το περίφημο «È vero è vero è vero» (Είναι αλήθεια, είναι αλήθεια, είναι αλήθεια), ενώ θηλιές σφίγγουν τα δάκτυλά της. Τα πρακτικά είναι γραμμένα εν μέρει στα λατινικά, ενώ περιέχουν και προφορικές απαντήσεις σημειωμένες κατά λέξη στα ιταλικά.

«Η Αρτεμισία κατάφερε να επιζήσει. Ξεπέρασε τον βιασμό, τα βασανιστήρια, την ταπείνωση και την προκατάληψη για να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες της εποχής της», δηλώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Letizia Treves και συνεχίζει: «Μπορεί να πέρασε καιρός, αλλά η Αρτεμισία επιτέλους θα βρεθεί στο προσκήνιο. Ανυπομονώ να μοιραστώ την ιστορία και τους πίνακές της με τους επισκέπτες».

Αν θα προγραμματίζατε ταξίδι στο Λονδίνο για χάρη της, σημειώστε ότι η προπώληση των εισιτηρίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και διόλου δεν το αποκλείουμε να ξεπουλήσει σύντομα.

Artemisia / Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο, 3 Οκτωβρίου 2020 – 24 Ιανουαρίου 2021

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης