Ξέρω τι θα διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι: Μίνα Μωραϊτου, επιμελήτρια, Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Ο λαγός με τα κεχριμπαρένια μάτια (The hare with amber eyes) του Edmund de Waal, εκδόσεις Gema (2013)

Η ιστορία μιας συλλογής από 264 netsuke που κληρονόμησε ο συγγραφέας αρχίζει στο Παρίσι το 1870, περνά στη Βιέννη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και καταλήγει στο Τόκυο και το Λονδίνο. Τα netsuke είναι μικρά γλυπτά από ξύλο και ελεφαντοστό που αποτελούν εξαρτήματα των παραδοσιακών γιαπωνέζικων ενδυμασιών: ένας λαγός, μια φάλαινα, μια καρικατούρα, μια μαϊμού, ένα ερωτικό και πολλά άλλα. Ο συγγραφέας ανιχνεύει την ιστορία της εύπορης οικογένειάς του, των Ephrussi, με καταγωγή από την Οδησσό, με φόντο τον ταραχώδη 20ό αιώνα και τα μικροσκοπικά έργα τέχνης.

 

Mr. Five Per Cent – The Many Lives of Calouste Gulbenkian, the World’s Richest Man του Jonathan Conlin (2019)

Ο Calouste Gulbenkian (1869-1955), γόνος εύπορης εμπορικής οικογένειας Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης, ως επιχειρηματίας απέκτησε μεγάλο πλούτο και το ψευδώνυμο «ο κύριος 5%» από τη διαχείριση του πετρελαίου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κατάφερε να πετύχει μια διακρατική συμμαχία συμφερόντων για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας εισπράττοντας 5% των εσόδων. Στη συνέχεια κατάφερε να διατηρήσει αυτή τη συμμαχία και το μερίδιό του μετά την πτώση της αυτοκρατορίας και των δύο παγκόσμιων πολέμων. Απεβίωσε στη Λισαβώνα όπου σήμερα υπάρχει ένα ίδρυμα και ένα μουσείο που φέρουν το όνομά του. Σχημάτισε μια εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης με έργα από την αρχαιότητα, ασιατικής τέχνης και πίνακες ζωγραφικής.

 

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες (Where the crawdads sing) της Delia Owens, εκδόσεις Δώμα (2019)

Σε μια πόλη στις ακτές της ήσυχης Βόρειας Καρολίνας εξελίσσεται η ιστορία ενός ευαίσθητου και έξυπνου κοριτσιού που επιβιώνει για χρόνια μόνη σε ένα απόμερο σπίτι μέσα στο έλος. Απομακρυσμένη από την τοπική κοινωνία, έχει φίλους της τους γλάρους και τα πουλιά και μαζεύει τους θησαυρούς της φύσης που βρίσκει γύρω της. Μια ατμοσφαιρική ιστορία ενός μοναχικού κοριτσιού, ένας ανεξήγητος φόνος και μια απέραντη ιστορία αγάπης προς την φύση.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης