Matthew Wong «Shooting Stars», 2019 (Courtesy the Matthew Wong Foundation and Karma, New York)

Matthew Wong στην Arch Athens

Έργα ενός από τους πιο ενδιαφέροντες, πολυσυζητημένους – και ταυτόχρονα τραγικούς – σύγχρονους καλλιτέχνες έρχονται σε λίγες μέρες στην Αθήνα.

Αν και εξαιρετικά σύντομη, η καριέρα του Καναδού Matthew Wong, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, είναι γεμάτη από εντυπωσιακές κριτικές ενώ τα έργα του, είναι πλέον περιζήτητα και χτυπάνε υψηλότατες τιμές στις δημοπρασίες. Ένα δείγμα της δουλειάς του θα δούμε από τις 10 Σεπτεμβρίου στην Arch Athens σε μια έκθεση υπό τον τίτλο Postcards.

Γεννημένος στο Τορόντο το 1984, ο Wong πέρασε την παιδική και εφηβική του ζωή μεταξύ Καναδά και Χονγκ Κονγκ. Σπούδασε πολιτιστική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Ann Arbor του Μίτσιγκαν και Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Αυτοδίδακτος στη ζωγραφική , δημιούργησε τους πρώτους του πίνακες στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και έκανε την πρώτη του έκθεση το 2014 στην Κίνα. Ακολούθησαν πέντε ατομικές και αρκετές ομαδικές σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία οι οποίες εδραίωσαν τη φήμη του. Τα έργα του, στα οποία μπορεί να διακρίνει κανείς επιρροές από Κλιμτ, Ματίς ή Βαν Γκογκ, διαθέτουν μια σκοτεινή δύναμη που αντανακλούσε την όλο και πιο δύσκολη ψυχική κατάσταση του καλλιτέχνη. «Ακόμα και όταν στα  έργα του κυριαρχούσαν τα έντονα χρώματα, εξακολουθούσαν να μεταφέρουν έναν αέρα μελαγχολίας» έγραψε πρόσφατα στο The Art Newspaper ο φίλος του Kenny Schachter.

Η κριτικός τέχνης των New York Times Roberta Smith τον χαρακτήρισε ως έναν «από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς του» ενώ ο επιμελητής Jerry Saltz αναφερόμενος στην έκθεση του στην Κarma Gallery της Νέας Υόρκης, μίλησε για έναν από τα πιο εντυπωσιακούς πρωτοεμφανιζόμενους που έχει δει στη Νέα Υόρκη εδώ και καιρό.

Στο απόγειο της καριέρας του ο Matthew Wong, ο οποίος υπέφερε από κατάθλιψη, αυτοκτόνησε στις 19 Οκτωβρίου του 2019 στην Αλμπέρτα του Καναδά, σε ηλικία μόλις 35 ετών.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό το έργο του «The Realm of Appearances» άγγιξε σε δημοπρασία την αστρονομική τιμή των 1.820.000 δολαρίων, είκοσι φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση του πίνακα.

Η έκθεση Postcards στην Arch Athens (Γκούρα 5, Αθήνα) κάνει εγκαίνια στις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2020.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης