Αναβάλλεται η έκθεση για τον Θεόφιλο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Για το φθινόπωρο του 2021 μεταφέρεται το αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο με τίτλο «Θνητοί, Ήρωες και Θεοί».

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας  του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση της αναβολής για έναν χρόνο της μεγάλης έκθεσης έργων του Θεόφιλου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη.

Στο αφιέρωμα επρόκειτο να παρουσιαστούν εβδομήντα σημαντικά έργα του λαϊκού ζωγράφου,  τα οποία προέρχονται, στην πλειονότητά τους, από το Μουσείο Θεόφιλου στην Βαρειά της Μυτιλήνης, σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης, καθώς, επίσης, και με δανεισμούς από Μουσεία, Πινακοθήκες, Τράπεζες και ιδιωτικές συλλογές από όλη την επικράτεια.

«Ο Θεόφιλος είναι ο ακλόνητος θεματοφύλακας της ελληνικής ιστορίας και της παράδοσης, δεν τον ενδιέφεραν οι απλές αποτυπώσεις της στιγμής, αλλά η πολυπρόσωπη αποτύπωση ιστορικών γεγονότων, αγωνιστών και ηρώων, που κατάφεραν να περάσουν από το εγώ στο εμείς», γράφει στον κατάλογο ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς.

Την ειλικρίνεια και το βάθος της αθώας του ζωγραφικής πρώτοι στήριξαν οι Γιώργος Γουναρόπουλος, Ορέστης Κανέλλης και Τάκης Ελευθεριάδης, καθώς επίσης οι τεχνοκριτικοί Ελευθέριος Τεριάντ και Δημήτρης Ευαγγελίδης. Αυτοί πρώτοι έσκυψαν με σεβασμό πάνω στο έργο του και συγκέντρωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον γιο του τσαγκάρη Γαβριήλ Κεφάλα, που γεννήθηκε το 1870 και της Πηνελόπης Μιχαήλ, η οποία ήταν κόρη αγιογράφου. Ο φουστανελοφόρος  Θεόφιλος, αν και έζησε μια φτωχική ζωή, κατάφερε μέσα από τη μαγεία της ζωγραφικής να ξεπερνάει τις αντιξοότητες της καθημερινότητας, να συνομιλήσει με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και να εμπνευστεί από την αξεπέραστη ομορφιά της φύσης.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης