Θεόδωρος Ράλλης «Restaurant à Smyrne» (λεπτομέρεια), παραχώρηση artBlue

artBlue: Ικανοποίηση για το 6ο Greek Sale

Μεγάλο ενδιαφέρον για έργα ελληνικής τέχνης υπήρξε στη δημοπρασία που πραγματοποίησε ο οίκος artBlue την προηγούμενη Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στη Λευκωσία της Κύπρου.

Αν και συνολικά κατακυρώθηκε το 55% των προσφερόμενων έργων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν από καθιερωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, σχεδόν όλοι οι πίνακες μεγάλης αξίας βρήκαν αγοραστή στις τιμές εκτίμησής τους -ένα «ικανοποιητικό αποτέλεσμα, δεδομένων των συνθηκών», όπως είπε στα ΝτΤ ο συνδιευθυντής του artBlue, Μαρίνος Βραχίμης.

Συγκεκριμένα, αδιαμφισβήτητος νικητής της βραδιάς στο ξενοδοχείο The Landmark ήταν το «Restaurant à Smyrne» του Θεόδωρου Ράλλη, το οποίο πωλήθηκε αντί 17.677,50 €. Στο μικρό (29,8 x 24,5 εκ.) αλλά κομψό έργο απεικονίζεται μια γυναίκα να μαγειρεύει, όπως την αποτύπωσε ο καλλιτέχνης σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη. Η εικόνα έχει απαθανατιστεί σε φωτογραφία της εποχής από το εργαστήριο του Ράλλη στο Παρίσι, γεγονός που συνέβαλε στο αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

Πενταψήφιο ποσό (11.785 €) κατάφερε και το ταμπλό με 96 επιζωγραφισμένες «Polaroid» φωτογραφίες φίλων του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Εξίσου υψηλά ήταν τα αποτελέσματα για το «The catastrophe of Marcinelle» του Βλάση Κανιάρη, το οποίο περιλαμβάνεται σε μονογραφία του 1991 για τον καλλιτέχνη, και για το «Trees» του Κώστα Τσόκλη, καθώς και τα δύο πωλήθηκαν για 9.428 €, όπως και για τη γυναικεία φιγούρα («Female figure») του Χρήστου Σαρακατσιάνου (8.249,50 €). Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν η απόδοση μιας υδατογραφίας της Ύδρας του Παναγιώτη Τέτση (5.892,50 €), αλλά και ενός σχεδίου με μελάνι σε χαρτί του Μάριου Πράσινου («Les Alpilles», 1973, 4.124,75 €).

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης