Από το «The Feel. Backstage» του Τάσου Βρεττού © Τάσος Βρεττός

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε φάση επανεκκίνησης

Πλούσιο σε θεάματα, ονόματα και εκπλήξεις το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021.

 Κορυφαία ονόματα, έμφαση στους σύγχρονους καλλιτέχνες και αρκετές εκπλήξεις επιφυλάσσει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, αφού βέβαια προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την άρση του lockdown στα θεάματα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι η επαναλειτουργία της Πειραιώς 260, ενός χώρου που δεν άνοιξε πέρυσι, και που θα φιλοξενήσει πάνω από 40 παραστάσεις (κυρίως χορού και θεάτρου) έχοντας – αριθμητικά – τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τα δυο αργολικά θέατρα και το Ηρώδειο.

Οι θεματικοί άξονες του φεστιβάλ χωρίς να περιορίζουν και να οριοθετούν τις δημιουργίες, δίνουν μια σαφή γενική άποψη για τον φετινό προσανατολισμό : Η ενότητα «Έμφυλες Ταυτότητες» εισάγει το φεστιβάλ σε έναν από τους ουσιαστικότερους διαλόγους της εποχής μας, στον κύκλο «Contemporary Ancients» ερευνώνται σύγχρονοι τρόποι προσέγγισης του αρχαίου δράματος, στις «Απροσδόκητες συνομιλίες» θα ακούσουμε αναπάντεχες ηχητικές συμπράξεις ενώ ο «Κύκλος 1821» ρίχνει μια ανατρεπτική ματιά στην φετινή εθνική μας επέτειο.

Από πλευράς διεθνών προσκεκλημένων υπάρχουν τα βαριά ονόματα και οι σταθερές αξίες (Σαουμπίνε – Τόμας Οστερμάγερ, Ζούμπιν Μέτα, Πϊνχας Ζούκερμαν, Ανουάρ Μπραχέμ, Γιαν Γκαρμπάρεκ κ.ά) αλλά η προσοχή μας, ειδικά στη μουσική, στρέφεται σε κάποιους εξαιρετικούς σύγχρονους καλλιτέχνες όπως η Hildur Guðnadóttir και ο Olafur Arnalds (εξ Ισλανδίας αμφότεροι), ο Γάλλος Woodkid και ο Βρετανός Max Cooper. Μη ξεχάσουμε βέβαια και την σπάνια σύμπραξη του Brian Eno με τον αδελφό του Roger στο Ηρώδειο.

Στην Επίδαυρο ο Ευριπίδης έχει την τιμητική του αφού θα παρουσιαστούν πέντε έργα του από σκηνοθέτες που εκπροσωπούν την παλιά και νέα γενιά  (Γ. Κακλέας, Γ. Νανούρης, Γ. Μόσχος, Β. Παπαβασιλείου, Ν. Κοντούρη) ενώ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Άρης Μπινιάρης έχουν ετοιμάσει Σοφοκλή και Αισχύλο αντίστοιχα. Δυο έργα του Αριστοφάνη υπογράφουν η Αργυρώ Χιώτη και ο Κωνσταντίνος Ρήγος)

Στον τομέα των εικαστικών έχουμε την πολυμεσική εγκατάσταση (για ενήλικο κοινό) «The Feel. Backstage» του Τάσου Βρεττού στην Πειραιώς 260, , που αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 έως σήμερα, και μας καλεί σε μια περιήγηση στο αθέατο κομμάτι της ζωής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της clubbing περφόρμανς και της BDSM σκηνής, καθώς και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού, όπως τα βίωσε και τα κατέγραψε ο γνωστός φωτογράφος (από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου).

Επίσης, στη Μικρή Επίδαυρο θα δούμε την εγκατάσταση «Ιεροί Λόγοι / COVID 19» της Αιμιλίας Παπαφιλίππου, όπου εξετάζεται η πανδημία ως παγκόσμια εμπειρία οξύμωρης συνύπαρξης διαχωρισμού και συνεκτικότητας κάνοντας αναφορές στο παράδοξο κείμενο «Ιεροί λόγοι» του Αίλιου Αριστείδη (117 – 181 μ.Χ.), για τη θεραπεία του από τον θεό Ασκληπιό. (από 13 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου)

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 εδώ

 

,

 

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης